Ulkomaat

Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (vas.) ja Euroopan parlamentin puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. KUVA: OLIVIER HOSLET
Ulkomaat 17.10.2019 20:37 | Päivitetty 18.10.2019 10:15
Reuters

Talousasiantuntijoiden mukaan sopimus leikkaisi brittiläisten tuloja enemmän kuin Theresa Mayn neuvottelema sopimus.

Lähes kolmen vuoden neuvottelut ja tällä viikolla yötä päivää jatkuneet loppuväännöt johtivat 27 EU-maan hyväksymään brexit-sopimukseen. Yksimielinen päätös tehtiin tänään huippukokouksessa Brysselissä.

Useat EU-johtajat iloitsivat päätöksestä, mutta varoittivat samalla, että sopimuksen läpimeno brittiparlamentissa on kaikkea muuta kuin varma.

Vaikka sopimus vaatii vielä EU:n parlamentin hyväksynnän, ratkaisevaa on brittiparlamentin kanta. Se käsittelee sopimusta lauantaina.

Tusk jätti lisäajan auki

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan lisäaikaa neuvotteluille ei enää tule eikä tarvita. Lausuntoa on pidetty taktikointina, jolla yritetään vakuuttaa brittiparlamentaarikot äänestämään sopimuksen puolesta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin mukaan lisäaika ei kuitenkaan ole poissuljettu vaihtoehto.

Jos lisäaikaa pyydetään, hän aikoo konsultoida jäsenmaiden kantaa asiaan.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi uskovansa, että parlamentin enemmistö katsoo hyväksi äänestää sopimuksen puolesta.

– En usko, että viivästys on Britannian tai muun Euroopan etu. Tämä näkemys saa tukea laajalti, hän totesi tiedotustilaisuudessa sopimuspäätöksen jälkeen.

Taloudelle miinusta kuusi prosenttia

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien talousasiantuntijoiden mukaan Johnsonin neuvotteleman sopimuksen vaikutukset brittiläisten tuloihin ovat negatiivisemmat kuin hänen edeltäjänsä Theresa Mayn neuvotteleman ja parlamentin kaataman sopimuksen.

Näin on siitä huolimatta, etteivät sopimukset eroa dramaattisesti toisistaan.

Tänään hyväksytyssä sopimuksessa on kuitenkin vähemmän EU:n kanssa linjassa olevaa sääntelyä ja suurempia kaupan rajoitteita.

– Tämä sopimus vaikuttaa talouteen haitallisemmin kuin Theresa Mayn brexit, sanoo UK in a Changing Europe -ajatushautomon johtaja Anand Menon.

Merkittävät vaikutukset aikaisintaan 2021

Viime viikolla hautomo arvioi, että sopimus laskisi brittiläisten tuloja keskimäärin kuudella prosentilla verrattuna tilanteeseen, jossa maa pysyisi EU:n jäsenenä. Menonin mukaan arviota ei ole syytä muuttaa tänään syntyneen sopimuksen perusteella.

Mayn sopimuksen vaikutus arvioitiin miinus viideksi prosentiksi.

Jos Britannia eroaa ilman sopimusta, negatiivinen talousvaikutus olisi arvioiden mukaan kahdeksan prosenttia asukasta kohden.

Johnsonin neuvotteleman sopimuksen mukaan merkittäviä taousvaikutuksia ei kuitenkaan tulisi vielä vuonna 2020. Se johtuu sopimukseen sisältyvästä siirtymäajasta. Tätä on mahdollista jatkaa vielä vuoden 2022 loppuun.

Juttua oikaistu 18.10. kello 10.14: Jean-Claude Juncker on Euroopan komission puheenjohtaja, ei Euroopan parlamentin puheenjohtaja, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onneksi olkoon, Britannia! Britit ovat aina olleet hieman tai enemmänkin fiksumpia kuin manner-eurooppalaiset! Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia Britannian talous tulee suorastaan räjähtämään kukoistukseen Brexitin myötä eikä taivas putoa brittien niskaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Iso-Britannia pystyttää Irlannin merelle kelluvan tullin, missä varmistetaan, ettei Pohjois-Irlannin kautta viedä vapaasti Irlantiin ja EU-alueelle tavaroita?!? Uskokoon , ken haluaa. Voisin vannoa, että rahtiliikenne lisääntyy. Näin varmistettiin tavaroiden vapaa liikkuvuus ja muilta osin EU- maksujen ja rajoitteiden poistuminen . Eläköön lisääntyvät Suomalaisen veronmaksajan maksuosuudet.
T. Ei Persvenäläinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolme vuotta väännettiin Brexittiä ja ennen kuin edes tieto oli juuri kerinnyt Suomeen, oli Suomen hallitus sen jo hyväksynyt Rinteen johdolla. Nyt EU: tulot pienenevät todella paljon kun iso maksaja jää Brexitin takia pois. Nythän siis pitäisi järjen mukaan saada EU: n menot pienemmäksi kun rahaa ei tule enää niin paljon, mutta mitä vielä. Suomenkin maksamat netto-osuudet tulevat kasvamaan noin 300M€/vuosi. Keltä luulette että nuo rahat otetaan? No meiltä veronmaksajilta tietenkin! Se kerätään korkeampina veroina, käyttömaksuina yms kuluina, joita nostetaan aina kun rahaa tarvitaan. EU haluaa laajentua ja ottaa mukaan lisää todella huonossa taloudellisessa asemassa olevia maita, jotka sitten nostetaan ylös meidän verovaroilla. Ei ole mielestäni oikein. Katsotaan miten Brexitin jälkeen Britannian talous kehittyy, tehdään mekin sitten omat johtopäätöksemme. Ollakko jäsen vai eikö olla, siinäpä vasta kysymys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image