Ulkomaat

Kolme väitettä Castrosta – mikä olikaan totuus?

Fidel Castro kuoli perjantaina 90 vuoden iässä. KUVA: Michael A. Mariant / ZUMA Wire
Ulkomaat 27.11.2016 15:43
STT

Kuuban pitkäaikaisen johtajan Fidel Castron kuoltua myöhään perjantaina alkoi kiistely hänen perinnöstään ja saavutuksistaan. Reaktiot vaihtelivat hehkuttamisesta demonisointiin. STT tarkasteli muutamia Castrosta esitettyjä väitteitä tilastojen valossa.

Väite: Kansan elintaso parani

Kun Fidel Castro nousi valtaan, Kuuban bruttokansantuote oli asukasta kohden reilut 2 000 dollaria, jolla se oli alueellisesti keskikastia. Castron aikana moni maa porhalsi ohi ja meni menojaan, esimerkiksi Dominikaaninen tasavalta, Costa Rica ja Puerto Rico. Myös muun muassa Jamaika pysytteli Kuubaa vauraampana.

Yhdysvaltojen kauppasaarto toki haittasi talouden kehitystä Castron aikana, mutta maalla oli tukijoina vuorollaan Neuvostoliitto, Venäjä ja Venezuela.

Tulojen jaottuminen Kuubassa on ollut Economist-lehden mukaan vielä 1980-luvun lopulla hyvin tasavertaista, mutta tulokuilu on kasvanut ja oli salaisen tutkimuksen mukaan lähellä Latinalaisen Amerikan keskiarvoa 2000-luvun puolivälissä eli Castron valtakauden lopulla. Maailmanpankilla ei ole asiaa koskevia virallisia tilastoja.

Castro ei siis saanut aikaan merkittävää talouskasvua, joka olisi ruokkinut hyvinvointia. Varallisuuden tasainen jakautuminenkin alkoi rapautua Castron aikana.

Castro hallitsi Kuubaa vuosikymmeniä. KUVA: Dm / ZUMA Wire

Sen sijaan julkisten palveluiden saatavuus ja koulutusmahdollisuudet paranivat, minkä voi katsoa parantaneen ihmisten elämää.

Väite: Terveydenhuolto on maailman huippua

Suhteelliseen köyhyyteen nähden kuubalaiset ovat pitkäikäistä väkeä. Elinajanodote Kuubassa oli Castron aikana melko tasoissa Yhdysvaltojen kanssa ja jopa ohitti sen 2000-luvulla.

Myös imeväiskuolleisuus on romahtanut. 1960-luvun lopussa 1 000 lapsesta noin 40 kuoli ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä. 1990-luvulle tultaessa määrä oli pudonnut 10:een ja 2015 neljään.

Petraus näissä tilastoissa tulee terveydenhuoltoon panostamisesta, ja lääkäreitä on paljon. 1 000:ta ihmistä kohden on yli 6,7 lääkäriä, mikä on kolminkertaisesti Yhdysvaltoihin verrattuna ja moninkertaisesti esimerkiksi Jamaikaan verrattuna. Kuubalaislääkäreitä on paljon myös ulkomailla.

Rahankäyttö terveydenhuoltoon on ollut melko maltillista. Suhteessa bruttokansantuotteeseen terveysmenot olivat 90-luvulla hieman matalammat kuin vaikkapa Suomessa ja roimasti matalammat kuin Yhdysvalloissa.

Väite: Castro oli verinen diktaattori

Castron hallinto oli tuhansien väkivaltaisten kuolemien takana kotimaassaan. Cuba Archive Project laskee yli 10 000 vallankumoukseen ja poliittiseen tilanteeseen liittyvää kuolemaa tai katoamista vuosina 1952–2016. Näistä ainakin reilut 7 000 on Castron hallinnon vastuulla.

Lisäksi Castron seikkailut ulkomailla, kuten 50 000 sotilaan lähettäminen Angolaan, aiheuttivat tuhansien kuubalaisten kuoleman.

Oppositiota ja toisinajattelijoita vainottiin koko Castron kauden ajan.

– Sananvapauden tila Kuubassa, jossa aktivisteja uhkaavat pidätykset ja ahdistelu hallituksen kritisoinnista, on Fidel Castron synkin perintö, sanoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin lausunnossa Erika Guevara-Rosas.

Amnesty kehuu Castroa lukutaidon ja julkisten palveluiden saavutettavuuden parantamisesta. Perintö on repivän kaksijakoinen.

– Kysymys onkin, miltä ihmisoikeustilanne näyttää Kuubassa tulevaisuudessa. Monien elämä riippuu siitä, Guevara-Rosas sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olisin kaivannut tarkempaa analyysiä (lukuja ja vertailua). Nyt juttu on lähinnä heittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten asiasta voi olla edes kahta eri mieltä? Valtion kehitys on ollut samaa tasoa, tai huonompaa vertailumaihin katsottuna. Samaan aikaan maassa ei ole perustavanlaisia ihmisoikeuksia, vapaata mediaa ja valtio on murhannut toisinajattelijoita. Ainoa positiivinen ero löytyy lääkärien lukumäärästä.

Miten tälläisestä kaverista saadaan "kiistanalainen"? Samalla logiikalla Assad, Saddam Hussein, Gaddafi ja Mugabe ovat kaikki "kiistanalaisia". Jotain pientä positiivista muutosta, mutta pääosin ihmisten oikeuksien polkemista. Samoin Stalin, Mao ja Pol Pot olleet "ristiriitaisia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ainakin CNN:n uutispätkässä USA/Miamin Little Havanassa oli ilo ylimmillään ja Kuuban liput liehuivat, kun ex-kuubalaiset "juhlivat riemuisasti" Castron poismenoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuubassa on paljon lääkäreitä, mutta silti terveydenhuoltomenot pysyvät kurissa. Tarkoittaa käytännössä sitä että lääkärit eivät ole tulokuninkaita kuten suomessa vaan heillä on ihan normaalipalkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveydenhoitomenoista lääkärien palkat ovat vain pieni osa. Klinikat ja niiden toiminta syö paljon varoja. Kuuballa ei vain ole tällaiseen varaa. Siksi lääkäreitä lähetetään ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kaikissa kommunistimaissa kehitys ole ollut saman tyyppistä? Maa jää jälkeen muusta maailmasta.

Jos maassa on jollain alalla kehitystä ollut, niin se on tapahtunut hallinnosta huolimatta. Kehitystä on vaikea pysäyttää kokonaan. Siinä on onnistunut vain Pohjois-Korea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kehitys on tapahtunut kansan ehdoilla, jotka eivät ole kostuneet mitään. Itsehallinto kukoistanut kauan, toivotaan että siellä muuttuu olot kaikille muillekin ihmisille, ettei diktaattorit enää nykypäivänä pääse valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Suomen paikka on NATO:ssa! Se on ainut turva. Ilman jäsenyyttä, jos Venäjän ja NATO:n välille tulisi selkkaus, Venäjä mi... Lue lisää...
Murmur

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image