Ulkomaat

Kokoaan suuremmassa New Hampshiressa äänestettiin esivaaleissa demokraattien ehdokkaasta

Wilmontilaiset äänestivät demokraattien esivaaleissa kaupungintalolla tiistaina. KUVA: JUSTIN LANE
Ulkomaat 11.2.2020 21:20
Katja Ihatsu, Reuters

Ehdokkaat Bernie Sanders ja Pete Buttigieg johtivat viimeisiä galluppeja lähes rinta rinnan, kolmanneksi kiri Amy Klobuchar.

Yhdysvalloissa oli tiistaina New Hampshiren vuoro käydä esivaalit demokraattien presidenttiehdokkaasta sen jälkeen, kun esivaalikierroksen avannut Iowa sai tuloksensa laskettua viime viikolla. Maan koillisosassa sijaitsevalla pienellä osavaltiolla on demokraattiehdokkaan valinnassa kokoaan suurempi rooli.

Vaalihuoneistojen oli määrä sulkeutua kello kahden aikaan yöllä Suomen aikaa ja tuloslaskennan odotettiin valmistuvan keskiviikkoaamuun mennessä. Tuoreimmissa gallupeissa New Hampshiren johtava ehdokas oli senaattori Bernie Sanders, mutta vain pienellä erolla Indianassa South Bendin pormestarina toimineeseen Pete Buttigiegiin.

Myös republikaanit kävivät esivaalinsa samaan aikaan. Voittajana pidettiin istuvaa presidenttiä Donald Trumpia.

Iowassa tulosten julkaisu viivästyi useita päiviä teknisten ongelmien ja ääntenlaskun epäselvyyksien vuoksi. Voittajaksi julistettu Buttigieg on pyytänyt osassa vaalipiirejä tarkistusta, samoin Sanders.

Biden kaipasi kannatusta

Kahdeksan ehdokasta kampanjoi New Hampshiressa viime metreille asti. Heidän joukossaan oli senaattori Amy Klobuchar, joka hyppäsi osavaltion kolmanneksi ennakkosuosikiksi onnistuttuaan vaaliväittelyssä viime perjantaina.

– Olen erityyppinen ehdokas. Pystyn saamaan uusia kannattajia, hän sanoi CNN:n haastattelussa.

Hänen perässään oli senaattori Elizabeth Warren. Neljänneksi Iowassa jäänyt entinen varapresidentti Joe Biden yritti varmistaa, ettei joutuisi jälleen pettymään.

Kilpailuun jälkijunassa hypännyttä New Yorkin entistä pormestaria,miljardööri Michael Bloombergia ei ollut mahdollista äänestää New Hampshiressa. Hän pääsee testaamaan suosiotaan vasta ensi kuussa.

Buttigiegin kannattajat olivat saapuneet näkemään ehdokkaan Manchesterissa äänestyspaikalle aamuvarhain. He huutelivat "Pete-pormestaria" tämän lempinimen mukaan.

– Täällä tuntuu hyvältä, Buttigieg sanoi toimittajille, kun nämä kysyivät uskoiko hän voittavansa.

Sara Lutat sanoi antavansa äänensä Buttigiegille.

– Uskon, että hän on se, joka voi voittaa Trumpin.

Rebecca Balzano sanoi Buttigiegin olevan "liian uusi ja nuori" ja äänestävänsä sen vuoksi Sandersia.

Sandersin vahvaa aluetta

Sanders voitti neljä vuotta sitten New Hampshiressa Hillary Clintonin, joka lopulta valittiin demokraattien ehdokkaaksi. Sanders sai tuolloin 60 prosenttia äänistä, mutta ehdokasmäärän vuoksi tällä kertaa on erittäin epätodennäköistä, että yksikään ehdokas saisi yhtä paljon äänestäjiä taakseen.

Sanders, 78, tapasi maanantaina tuhansia nuoria kannattajiaan Durhamissa yliopistokampuksella

– Näin suuri väkijoukko on merkki siitä, että voitamme New Hampshiressa, voitamme ehdokkuuden ja päihitämme Trumpin, joka on Amerikan historian vaarallisin presidentti, Sanders sanoi.

Esivaalit jatkuvat myöhemmin tässä kuussa Nevadassa ja Etelä-Carolinassa.

Kuka haastaa Trumpin?

Yhdysvalloissa puolueet valitsevat parhaillaan presidenttiehdokkaansa.

Demokraattien ehdokkuudesta kilpailee 11 ehdokasta, republikaaneilla Donald Trump on lähes varma ehdokas.

Jokaisessa osavaltiossa järjestetään esivaalit, joista osa vaalikokouksena. Viimeiset esivaalit käydään kesäkuussa.

Demokraattipuolue valitsee ehdokkaan heinäkuun puoluekokouksessa.

Presidentinvaalit käydään tänä vuonna 3. marraskuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trump on opettanut, että USA:n presidentin hommia voi hoitaa kuka tahansa, joten demokraattien ehdokkaan voi valita millä perusteella tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On opettanut että ei voi hoitaa kuka tahansa. Toivon että tulisi demari marraskuussa ja lisäksi vaaditaan että sekä Edustajainhuone että Senaatti tulevat demareille. Sitten hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei näillä kenelläkään on samaa karismaa ja voimaa kuin Trumpissa.
Pienet joukot edes liikenteessä kuulemassa näitä, Trumppia jonottavat suuret joukot jopa päivää ennen pakkasessa. Uskon että monet Demokraatit äänestävät myös Trumppia kun heillä itsellään on niin huonot ehdokkaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
19:41
Tuuletus täynnä tunnetta – Oulun Pyrinnön 19-vuotias Samuel Purola täräytti 200 metrillä kotimaisen huippuajan 20,85
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
34
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image