Ulkomaat

Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä

Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia voi pahimmillaan odottaa virkasyyte. KUVA: RON SACHS / POOL
Ulkomaat 23.9.2019 11:41
Petteri Lindholm, Ida Kannisto

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin puhelinkeskustelun sisältöä ei ole julkistettu. Trumpin väitetään painostaneen Zelenskyitä puhelun aikana.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ympärillä on vellonut skandaali perjantaista saakka. Trumpin syytetään painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä, jotta Ukraina alkaisi tutkia Yhdysvaltojen entistä varapresidenttiä Joe Bideniä ja tämän poikaa Hunter Bideniä. Muun muassa Washington Postin mukaan ilmiannon Yhdysvaltojen hallinnolle teki nimetön tiedusteluviranomainen.

Yhdysvaltalaismedioissa on arveltu, että tempullaan Trump on yrittänyt tärvellä Bidenin vaalikampanjan. Bideniä pidetään demokraattien todennäköisenä presidenttiehdokkaana ja Trumpin ykköshaastajana.

Reuters kertoo, että sunnuntaina Trump myönsi puhuneensa puhelinkeskustelussa Zelenskyin kanssa Bidenistä ja tämän pojasta sekä korruptiosta. Hän kuitenkin kiistää tehneensä mitään sääntöjen vastaista.

Toistaiseksi ei ole todisteita Bideniä vastaan

Bidenin poika Hunter Biden kuului ukrainalaisen liikemiehen omistaman Burisma Holdings -energiayhtiön hallitukseen. Samaan aikaan hänen isänsä toimi Yhdysvaltojen varapresidenttinä.

Trumpin leiristä väitetään, että Biden vaati Ukrainaa irtisanomaan syyttäjä Viktor Sokinin, joka tutki Burisma Holdingin väitettyjä korruptiotapauksia.

Trumpiusta tehdyn ilmiannon mukaan heinäkuun 25. päivä käydyn puhelun aikana Trump pyysi toistuvasti Zelenskyitä tutkimaan, väärinkäyttikö Biden asemaansa ollessaan Barack Obaman varapresidentti. Trump pyysi Zelenskyä olemaan yhteydessä Trumpin asianajaja Rudy Giulianiin.

Ilmiannon mukaan Trump olisi tehnyt Zelenskylle lupauksia vastapalvelukseksi Bidenien toimien selvittämisestä.

Mediassa on ollut esillä, että Trump on saattanut käyttää sotilasavustusta painostuskeinona. Puhelun aikoihin Yhdysvaltojen hallitus viivytteli 250 miljoonan dollarin avustuksen myöntämistä Ukrainalle. Washington Postin mukaan puhelussa ei keskustelu avustuksesta.

Biden on vahvistanut, että hän halusi erottaa syyttäjän, mutta kiistää, että tarkoituksena oli auttaa hänen poikaansa. Bidenin mukaan niin ikään laajemmin Yhdysvaltojen hallitus, EU ja muut kansainväliset instituutiot halusivat erottaa korruptiosyytteiden kohteena olleen syyttäjän.

Toistaiseksi kumpaakaan Bideniä vastaan ei ole esitetty todisteita.

Väärinkäytöksestä voi seurata virkasyyte

Kysymys kuuluu, onko Trump painostanut Zelenskyitä tutkimaan Bidenien perhettä puhelun aikana tai muulloin ja mikäli hän teki niin, merkitseekö avun pyytäminen tai hyväksyminen ulkomaiselta johtajalta oman jatkokautensa pönkittämiseksi presidentin vallan väärinkäyttöä.

Demokraatit ovat kritisoineet, että jos Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan Bideniä, se tarkoittaa käytännössä samaa kuin kannustaisi ulkomaita puuttumaan ensi vuoden vaaleihin. Biden vaati lauantaina tutkimusta Trumpin puhelusta.

Epäilyksiin luo ikävän varjon se, että tuoreessa tapauksessa on samankaltaisuuksia vuoden 2016 vaalien aikaisiin tapahtumiin. Vuoden 2016 presidentinvaalissa Trump avoimesti kannusti Venäjää tonkimaan kilpakumppaninsa Hillary Clintonin sähköpostia. Trumpin Venäjä-kytköksiä tutki erikoissyyttäjä Robert Mueller.

Washington Post huomauttaa, että Trump on käyttänyt presidenttikautensa aikana merkittävästi aikaa torjuakseen väitteet, joiden mukaan hän vastaanotti apua vaalikampanjaansa Venäjältä. Nyt häntä syytetään siitä, että hän on pyrkinyt hankkimaan apua Venäjän naapurimaasta Ukrainasta.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff sanoi sunnuntaina, että jos selvityksissä käy ilmi, että Trump on painostanut Zelenskyitä tutkimaan Bideniä panttaamalla sotilasavustusta, on virkasyyte ainut mahdollinen menettely.

Virkasyytemenettelyllä on mahdollista hyllyttää istuva presidentti. Vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä, että Trump joutuisi luopumaan paikastaan, koska menettelyllä pitäisi olla republikaanien tuki senaatissa.

MAINOS

Kommentoi

Yes! Yli 300 miljoonaa jenkkiläistä ei voi olla väärässä! Donald-setä on parasta mitä USA:lla on tarjota! Kansakunnan ehdotonta kermaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on Trump. Hän tekee niin kuin kaikki muutkin poliitikot tekevät, tosin hiukan oikaisten sekä ilman välikäsiä. Pox pox ja toiminta tulee julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä, että Trump joutuisi luopumaan paikastaan, koska menettelyllä pitäisi olla republikaanien tuki senaatissa."

Eli senaatti osallistuu suoraan rikokseen päättäessään ettei hyllytä rikollista presidenttiä? Aikamoista demokratian irvikuvaa näytellään tuolla 4. maailman valtiossa. Pitäisikö EU:n katkaista yhteydet rikollishallintoon ja asettaa sanktioita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat olla aika käärmeissäsi, kun menestyjät menestyvät aina vain entistä vahvemmin.

Saatat jopa itse lopettaa elämässäsi urputtamisen, kun tutkit avoimin mielin tämän maailman suurimpien menestyjien joukkoon kuuluvan, mr. Trumpin kommelluksia.

Tai voit jatkaa kärsimystäsi ja menestyä entistä heikommin. Kuten nimimerkkisikin sanoo, losers keep losing!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rapistuvan infran ja maailman velkaantuneimman ja velaksi elävän maan kutsumista "menestyjäksi" pitäisin karkeimman luokan vääristelynä. Vai vitsiksikö kommentin tarkoitit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tuollaisia tietoja olet kaivanut, lähteet please? USA:n talous kukoistaa sitten vuosikymmeniin, samoin työttömyys pienimmillään mies muistiin ja varsinkin latinojen ja mustien keskuudessa. Valtion varoilla elätettävät ovat suurin osa työllistetty jne. Trump on saanut ihmeitä aikaan mutta siellä Suomessahan hyviä Trump uutisia ei kuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömiä ei Yhdysvalloissa elätetä Yhdysvaltain valtion varoilla kun niitä ei ole, velkaa kyllä on ja lisää tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole asioista perillä kyllä täällä on työttömyysavustukset mutta ei ne tietenkään loputtomiin niitä maksele vaan täytyy hakeutua työelämään eikä jäädä kotiin lojumaan. Trump mm. pani loppua tälle ja loi enemmän työpaikkoja vähemmän avustuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohu syveni muistaakseni jo kaksi vuotta sitten, minkä piti olla Trumpin jatkon kannalta ennennäkemättömän raskauttavaa. Syvissä vesissä uidaan siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image