Ulkomaat

Koe mennyt maailma Intian Kultaisessa kolmiossa – pa­lat­si­tun­nel­maa pääsee kokemaan myös koh­tuu­hin­nal­la

Delhissä iso osa turisteista on kotimaanmatkailijoita. Pääkaupungin yksi merkittävin nähtävyys on Punainen linnoitus, jonka rakennutti 1600-luvulla suurmoguli Shah Jahan siirtäessään pääkaupungin Agrasta Delhiin. Laajaa linnoitusaluetta ympäröivien muurien ympärysmitta on noin pari kilometriä. KUVA: Pekka Numminen
Ulkomaat 14.3.2018 18:51
Susanna Särkkä

Siirtomaa-ajan matkaklassikon kaupungeissa majoitut vanhoissa palatseissa maharadžojen tapaan.

Intian Kultainen kolmio oli varhaisten turistien suosiossa jo 1900-luvun alussa. Kolmion kiertäminen on nykyään helppoa ja palvelut pelaavat. Tosin Intiassa ei kannata olettaa, että junat kulkisivat ajoissa tai automatka taittuisi suunnitellussa kolmessa tunnissa. Aina voi olla ruuhkaa, liikenteen estäviä lakkoilevia virkamiehiä - tai keskelle tietä on asettunut lehmä.

Kultaisen kolmion lähtöpiste on luontevasti Delhi, jonne Suomestakin pääsee suorille lennoilla.

Uutta Delhiä alettiin rakentaa siirtomaakauden viimeisinä vuosikymmeninä 1900-luvun alussa. Keskustan Connaught-aukion varrella olevat rakennukset ovat kuin Lontoon Regent Streetillä, mittakaava vain on mahtipontisempi.

Jos Intian väkipaljous ja värikylläisyys vyöryy liikaa päälle, turisti voi hakea kultuurishokkiinsa lievitystä nauttimalla englantilaista iltapäiväteetä kurkkuvoileipineen ja skonsseineen The Imperial-hotellissa uuden Delhin ytimessä.

Intiassa häitä juhlitaan monta päivää näyttävin menoin. Ei ole lainkaan tavatonta, että länsituristi kutsutaan lennosta mukaan intialaisiin häihin. KUVA: Pekka Numminen

Polkupyöräriksojen kellojen kilkutus hukkuu hetkeksi minareetista kuuluvaan rukouskutsuun. Katuparturi viimeistelee asiakkaansa parranajoa kujalla, jonka yli retkottaa vaarallisen näköisiä sykkyröitä sähköjohtoja.

Meluinen, likainen, basaareita täynnä oleva vanha Delhi on täydellinen vastakohta uuden Delhin siirtomaatyylille. Vanhassa Delhissä pääsee kunnolla intialaiseen kaoottiseen tunnelmaan. 

Vaikka länsimaalaisesta voi tuntua nololta tulla kuljetetuksi laihan intialaisen polkemana, polkupyöräriksa on hyvä tapa tutustua sokkeloiseen vanhaan Delhiin.

Olo on kuin maharadžalla. Turbaanipäinen tarjoilija kaataa hopeakannusta aamukahvia palatsihotellin ravintolassa. Jaipur tunnetaan vaaleanpunaisista rakennuksistaan ja hulppeista palatseistaan.

Moni entinen maharadžojen palatsi toimii nykyisin hotellina. Osa on kalliita luksuspaikkoja, mutta palatsitunnelmaa pääsee kokemaan myös kohtuuhinnalla.

Hawa Mahal eli Tuulten palatsi on pinkiksi kaupungiksi kutsutun Jaipurin maamerkki. KUVA: Pekka Numminen

Kaupungin tunnetuin palatsi on valtava maharadža Sawai Pratapin vaaleanpunaisesta hiekkakivestä 1700-luvun lopulla rakennuttama Hawa Mahal, Tuulten palatsi. Sen tunnetuin osa on naisten talo. Kapeassa talossa on paljon pieniä ikkunoita, joista sisätiloihin suljetut hovin naiset pääsivät kurkistelemaan ulkomaailmaan.

Jaipur on hyvä ostospaikka. Se on kuuluisa käsitöistään ja matoistaan.

Kipuan kapeita portaita Agran vanhan kaupungin rähjäisellä kujalla yhden tähden Saniya Palace -majatalon katolle. Pyykkinarulla kuivuu kuluneita lakanoita ja pyyhkeitä.

Istahdan kattoterassilla huteralle muovituolille ja katselen Taj Mahalia laskevan auringon valossa. Vaikka Taj Mahalin on nähnyt kuvissa kyllästymiseen asti, sen näkeminen aitona on vaikuttava kokemus.

Taj Mahalin ihaileminen etäältä ei ole ihan helppoa sokkeloisessa Agrassa. On hyvä tietää muutamat kattobaarit, joista avautuu esteetön näköala mausoleumiin.

Suurmoguli Shah Jahan rakennutti Taj Mahalin synnytykseen kuolleen lempivaimonsa mausoleumiksi. Rakennusta tehtiin 20 000 ihmisen voimin 17 vuotta. Marmorista ja koristekivistä rakennettu, suuren puutarha-alueen ympäröimä mausoleumi valmistui vuonna 1648.

Suurmoguli päätyi viettämään loppuelämänsä vankina Agran linnoituksessa. Mogulin poika telkesi isänsä sinne, kun isä alkoi rakentaa itselleen hautamausoleumia Taj Mahalin viereen. Pojan mielestä isä oli uhka valtakunnalleen, koska hän oli jo tuhlannut suuren osan valtion varoista vaimonsa mausoleumin rakentamiseen.

Agrassa ei Taj Mahalin ja kaupungin linnoituksen lisäksi ole juuri muuta nähtävää. Yksi yö riittää hyvin siihen, että näkee Taj Mahalin auringon noustessa tai laskiessa.

Illalla Agran keskustassa kadulta kuuluu kovaäänistä musiikkia. Pian kulman takaa ilmestyy tanssivien ihmisten kulkue. Keskellä ratsastaa juhla-asuinen nuorehko mies valkealla hevosella.

Kyseessä on hääseurue ja seremoniaa pällistelevää turistia pyydetään mukaan tanssimaan ja hääjuhliin.

Muita vieraita on noin tuhat, ja pöydät notkuvat herkkuja. Kaikki haluavat samaan kuvaan turistin kanssa. Intiassa turistikin on nähtävyys.

Jaipur on hyvä ostospaikka. Se on kuuluisa käsitöistään ja matoistaan. Agrassa ei Taj Mahalin ja kaupungin linnoituksen lisäksi ole juuri muuta nähtävää.

 

Kultainen kolmio

Mikä

Intian pääkaupunki Delhi, palatsien kaupunki Jaipur ja Taj Mahal -kaupunki Agra muodostavat ns. Kultaisen kolmion historiallisesta Intiasta kiinnostuneelle.

Miten

Helsingistä Finnair lentää suoraan Delhiin. Menopaluu alk. noin 500 euroa.

Kaupunkien välit voi matkustaa junalla tai autolla. Intialaisittain tiet kohteiden väleillä ovat erinomaiset. Välimatkat ovat 230–280 km, matka-ajat 4–6 tuntia.

Delhistä Agraan lähtee aamuisin erikoispikajuna, joka palaa illalla. Matka taittuu parissa tunnissa. Intiassa junat täyttyvät nopeasti, liput kannattaa varata hyvissä ajoin ennen matkaa. Liput voi ostaa matkatoimiston kautta tai netistä.

Intiassa on edullista vuokrata auto kuljettajan kanssa. Hotellien ja matkatoimistojen avulla asia järjestyy helposti ja nopeasti. Halvemmalla pääsee, jos neuvottelee itse hinnan paikallisen taksifirman kanssa. Muutamalla kymmenellä eurolla matkustaa jo pitkälle.

Viisumi

Intiaan tarvitaan viisumi. Vuoden turistiviisumi maksaa noin 100 euroa. E-viisumi hoituu verkossa indianvisaonline.gov.in

Tietoja suomeksi: indianembassy.fi

Hyvät kattobaarit Taj Mahalin ihailuun

Sanya Palace Hotel ja lähellä oleva Hotel Kamal. Luksushotelli Oberoi Amarvilas on kuuluisa Taj Mahal -näkymistään, mutta myös hinnoistaan.

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image