Ulkomaat

Kivun lievitystä vai huumetta?

Bushka Bryndova on julkkis, jonka tekemisiä tshekkimedia seuraa tiiviisti.
Ulkomaat 19.3.2010 0:00 | Päivitetty 19.3.2010 8:44
Kari Jyrkinen
Tshekki Libuse "Bushka" Bryndova, 53, on siviiliammatiltaan kääntäjä, tulkki ja itsenäinen freelance-kirjoittaja, mutta Tshekki tuntee hänet ärhäkkänä hamppumummuna ja yrttirouvana.

Bryndova ehti 1980-luvun alussa loikata Tshekkoslovakiasta länteen. Aikaansaavana naisena hän toimi monissa läntisissä kansainvälisissä projekteissa muun muassa EU:n ja firmojen konsulttina.

Nyt hän kiertää käännöstöidensä ohessa luennoimassa hampun lääkekäytön eduista. Esityksiä hän voi ryydittää kaskuilla oikeudenkäyntien kiemuroista.

Parin vuoden ajan Bryndovaa riepoteltiin poliisitutkinnoissa ja oikeussaleissa huumeiden valmistuksesta ja käytöstä.

Häntä uhattiin viiden vuoden vankeudella ja kerran jo tuomittiin ehdollisesti kuukausiksi vankeuteen.

Äskettäin alioikeuden tuomari lopulta totesi, että juttu on rauennut - hamppumummu on vapaa.Diplomi kiitokseksi


Viime syksynä oikeuden istunnot saivat tragikoomisen ilmeen, kun Bryndovalle oli ojennettu pääministeri Jan Fischerin allekirjoittama hallituksen vammaiskomitean diplomi hyvistä palveluista ihmisten parhaaksi.

Samaan aikaan syyttäjä sinnikkäästi vaati Bryndovalle tuomiota samasta toiminnasta.

Viimein tuomari jätti kuulematta asiantuntijoiden tieteelliset väittelyt ja totesi Tshekin uuden rikoslain huumeita koskevan uudistuksen ja huumepykälien asetusliitteiden sallivan koko jutun raukeamisen.

Bryndovan tapaus on yksi monista, joissa virkaintoiset poliisit ja syyttäjät ovat nähneet jokaisen lääkintään käytetyn hamppukasvin rikokseksi.

Bryndova tuli julkisuuteen jo vuonna 2007, kun hän vaikean sairauden myötä oli hakeutunut pikkukylään Etelä-Tshekissä ja esitteli avoimesti tv-ohjelmassa hampputarhaansa ja sen kasveista valmistamiaan lääkevoiteita.Kipuja lievittämään


Seurauksena oli ratsia, kotietsintöjä ja 26 kasvin saalis. Ne eivät olleet jalostettua, sallittua teollisuushamppua, vaan perinteisiä vapaasti ulkona kasvavia luonnonlajikkeita.

Poliisitutkinta totesi niiiden sisältävän 0,7-1,8 prosenttia kiellettyä THC-ainetta, mikä on kaukana huumetarkoituksiin jalostetuista 15-20 THC-prosentin kasveista.

Bryndovan puolustus perustui alusta alkaen siihen, että hän käyttää kasveja oman nivelrikkonsa ja astmansa sekä sokeritaudin oheisvaivojen lieventämiseen ja parantamiseen.

"Tai kissoille matokuuriksi", selitti Bryndova.15 gramman raja


Omilla sivuillaan Bushka Bryndova julkaisi karseita kokemuksia maan oikeuslaitoksesta sekä poliisia kiinnostaneiden hamppuvoiteiden ja tinktuurien reseptejä. Ne levisivät etenkin eläkeläisten keskuuteen. Juuri niistä Bryndova sai hallituksen palkinnon.

Maan korkein oikeus teki jo 2008 päätökset, joiden mukaan hampunkasvattaminen tosin pysyy lainvastaisena, mutta poliisin ja tuomareiden on erotettava lääkekäyttö tai teollinen käyttö huumetarkoituksiin suunnatun marihuanan keräämisestä.

Viime joulukuussa hallitus lopulta esitti kotikäytöksi viiden kasvin ja marihuanan 15 gramman rajaa. Vaikka hampun kasvattaminen on lainvastaista, pienet määrät eivät enää ole rikos, vaan rike, josta selviää - tilanteesta riippuen - puhuttelulla tai sakolla.

Hampun siemeniä ja kasvien viljelyä helpottavia tarpeita on Tshekissä voinut ostaa vapaasti erikoiskaupoista jo pitkään. Uusi laki ja viimeksi Bryndovan tapaus levittää etenkin verkkomyymälöiden ketjua.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Siellä jo hamuillaan kossua, kun Suomen virallisen huumetotuuden kanssa ristiriidassa olevaa todellisuutta vähääkään vilautetaan. Jos tämä juttu järkytti maailmankuvaa, ei kannata Pohjois-Suomen maaseudulta poistua, tai vilkuilla muita kanavia, kuin Suomi-TV:tä. Lisää tällaista, Kaleva!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole vielä kukaan kuollut ganjasta övereihin. Sen sijaan viinaan kuolee joka päivä ihmisiä Suomessakin. Mikä ganjasta sitten tekee niin pelätyn ja "vaarallisen"? Porttiteoria on todistettu hölynpölyksi ja se on turvallisempi päihde kuin tupakka. Tuntuu siltä, että elämme maassa jossa tuulipuvussa kulkevaa kansaa on aivopesty vanhalla kunnon Reefer Madness valistuselokuvalla :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholi on osallisena ylivoimaisesti suurimmassa osassa väkivaltarikoksia/kuolemia. Sen hoitaminen maksaa järjettömiä summia ja sen "yliannostus" johtaa kuolemaan. Hamppu on kuin karkkia söisi tämän rinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kossupappa 0:55 Kohta alkaa tsekkimummoja kupsahdella yliannostuksiin. Siinä vielä näette millaista "lääkettä" se on! Mitäs sulle on valehdeltu kannabiksesta, että on vaarallisempaa kuin viina vai ja sen käyttö tekee ihmisestä rikollisia mummon ryöstäjiä vai? Turhaa trollaat täällä kun tutkimukset ovat kuitenkin kannabiksen puolella eikä toisin päin. Suomessakin on tälläisia "hamppu-pappoja ja mummoja useita, tuskin he enää vanhalla iällä vetäisivät "vaarallista" hamppu-huuuuumetta urpot. Järki käteen nyt ihmiset ja hamppu vapaaksi sitä tarvitseville, peace

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta alkaa tsekkimummoja kupsahdella yliannostuksiin. Siinä vielä näette millaista "lääkettä" se on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image