Ulkomaat

Kirkko auttaa uumajalaisia surun keskellä – "Alussa voi sanoa itselleen, että se riittää, jos selviän tästä päivästä"

Mikael Åströmin ja Ingrid Holmström Pavvalin mukaan surun keskellä puhuminen, hiljentyminen ja kynttilöiden sytyttäminen voivat auttaa.
Ulkomaat 15.7.2019 17:36
Hannu Toivonen

Ålidhemskyrkaan avatussa kriisikeskuksessa on käynyt sunnuntain lento-onnettomuuden uhrien läheisiä puhumassa, hiljentymässä ja sytyttämässä kynttilöitä.

Nainen ja nuorimies kävelevät Uumajan keskustan lähettyvillä olevaan Ålidhemskyrkaan. Miehellä on kukkakimppu kädessään.

Hetkeä aiemmin kirkosta on kävellyt ulos murheen murtama nainen ja hänen perässään allapäin oleva mies.

Sisällä nuoret keskustelevat pöydän ympärillä. Kirkon henkilökuntaa istuu toisen pöydän äärellä, ja välillä joku tuo lisää kahvia pöytään.

Ålidhemskyrkaan on avattu sunnuntaisen Uumajan lento-onnettomuuden takia kriisikeskus.

– Tänne voivat tulla kaikki, jotka haluavat puhua jollekin, istua hiljaa tai sytyttää kynttilän, sanoo Uumajan kirkkoherran sijainen Ingrid Holmström Pavval.

Kirkko avasi ovensa sureville maanantaiaamulla kahdeksalta, ja siellä voi olla iltakuuteen asti. Kriisikeskuksen jatkosta ei ole suunnitelmia, päivä kerrallaan edetään.

Kirkolla pitkät perinteet surun käsittelyssä

Kello yhteen mennessä kirkkoon avatussa kriisikeskuksessa on käynyt noin parikymmentä henkilöä. Jotkut ovat olleet onnettomuuden uhrien ystäviä ja jotkut sukulaisia, kertoo kriisikonsultti Mikael Åström.

Osa kirkkoon tulleista on puhunut sunnuntain tapahtumista yhdessä ja osa kirkon työntekijöille. Toiset ovat halunneet olla yksin kirkon rauhallisessa tunnelmassa.

– On monta tapaa ilmaista surua ja ajatuksiaan, Åström kertoo.

Holmström Pavval sanoo, että kirkko voi auttaa surun murtamia ihmisiä murheen käsittelyssä. Sitä työtä kirkko on tehnyt jo satojen vuosien ajan, ja siihen kirkon työntekijät on koulutettu.

Åströmin mukaan perinteiset keinot, kuten kynttilöiden sytyttäminen, rukoukset, musiikki, puhuminen ja itkeminen, voivat auttaa ihmisiä vaikealla hetkellä.

– Murhe pitää käydä läpi.

Päivä kerrallaan

Kirkkoon saapuu tasaisesti surevia ihmisiä. Nuori nainen puhuu käytävällä kännykkään, ja pöydän ympärillä keskustelleet nuoret sytyttävät lähtiessään kynttilöitä ja halaavat toisiaan.

Surun käsittely voi kestää Åströmin mukaan joskus hyvin kauan. Se kuitenkin muuttaa ajan myötä muotoaan.

Traagisen menetyksen jälkeen elämä ei ole enää samanlainen kuin ennen, Holmström Pavval sanoo. Hän kuvaa, kuinka surun kanssa voi oppia elämään:

– Alussa voi sanoa itselleen, että se riittää, jos selviän tästä päivästä. Huomenna illalla sanon itselleni sängyssä, että selvisin tästä päivästä. Ja sitten päivä kerrallaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

haetaan taas apua. Suurinosa ihmisistä ei usko edes Jumalaan. Aina näissä tilanteissa turvataan kirkkoon. Miksi? Melko hurskastelua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin monet kuitenkin uskoo Jumalaan ja hädän ja surun keskellä saavat kirkon piiristä lohdutusta ja turvaa. Te vähättelijät ja pilkkaajat ette sittä pysty antamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole näkynyt uutisia Ruotsin yleisestä turvallisuustilanteesta. On kuolleita, haavoittuneita teloituksissa ja räjähdykissä jotka ovat TAHALLISIA! Sitten kyllä uutisoidaan kun sattuu onnettomuus, mutta vuoden alusta väkivaltaisuukaissa kuolleita on reilusti enemmän, kuin mitä nyt kuoli tapaturmaisesti. Hemmetin outoa valikoivaa uutisointia. Suorastaan rikollista valehtelua tällainen todellisuuden pimittäminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole maailmassa mitään asiaa millä ei ensimmäiseksi oman hännän kohottajaksi ilmoittautuisi kirkko ja heti perään ns. terapeutit kriisi"apuineen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ei ole mitään mitään mitä ei heti joku "toveritappi" ole väheksymässä ja ivaamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image