Ulkomaat

Kirgisiassa hevosetkin patikoivat vuorilla vapaina – puhdistautua voi rikiltä haisevissa kuumissa lähteissä

Uteliaat hevoset tulevat vuoristossa lähelle turistia. 65 prosenttia Kirgisian pinta-alasta on vuoristoa, jonka keskikorkeus on 2¿750 metriä ja korkein huippu 7¿439 metriä.
Ulkomaat 1.12.2018 13:57
Anu Virtanen

Kiipeä Kirgisian vuorille. Vastassa ovat vihreät laaksot, lumihuiput sekä vieraanvaraiset paimentolaiset.

Kookkaiden koppalakkien sekä kiiltävien kultahampaiden määrän perusteella on selvää, että kohteemme Kirgisia on entinen neuvostotasavalta. Sujuvien rajamuodollisuuksien jälkeen alamme huristella pääkaupungista Bishkekistä kohti koko maan leikkaavan Tienšanin vuoriston itäosaa.

Totumme nopeasti siihen, että vuokra-automme ratti on oikealla puolella, vaikka liikenne on Euroopan tyyliin vasemmanpuoleinen. Huomautukseni tuulilasissa olevasta jalkapallon kokoisesta säröstä vuokraaja kuittaa olankohautuksella. Noin kymmenen euron päivähinnalla hyväksyn asian.

Huomioni kiinnittyy auton vikojen sijaan tienvarren myyntikojuihin sekä turkoosinsinisenä loistavaan vuoristojärvi Issyk-Kuliin.

Kirgisian teillä näkee monenlaisia kuormia.

Karakolin kaupunki toimii patikointireittien aloituspaikkana. Ostamme patikointikartan ja nautimme usean tunnin ajon päätteeksi lautaselliset lagmania. Nuudeleista, kasviksista ja lihasta koostuva perinteinen kirgiisiruoka tuoreen salaatin ja paikallisen oluen kanssa maksaa kolmisen euroa.

Myös majoituksen hinnat ovat edulliset. Nuhteettoman siistin Altay-hotellin kahden hengen huone omalla kylpyhuoneella ja aamiaisella maksaa 42 euroa ja on sieltä kalliimmasta päästä.

Ensimmäisen patikointipäivän jälkeen nukummekin jo luonnon helmassa. Teltan saa pystyttää minne vaan, joten otamme hieman etäisyyttä leirintäalueeseen nauttiaksemme hiljaisuudesta ja pimeydessä loistavasta tähtitaivaasta.

Yöllä havahtuessani telttakankaan kahinaan mietin, oliko tämä virhe, mutta hörähdyksestä ymmärrän, että ulkopuolella on vain utelias hevonen.

Toisena päivänä saavutamme matkamme kohokohdan eli 3 910 metrin korkeudessa sijaitsevan vuorenrinteen, josta avautuu näkymä alas Ala-Kul-järvelle.

Hikisen nousun jälkeen tekisi mieli pulahtaa uimaan, mutta järven reunalla valkoisena hohtava jäätikkö antaa hyvän kuvan veden lämpötilasta.

Päätämme puhdistautua kuumissa lähteissä vasta laskeuduttuamme takaisin Ak-Suun paimentolaisleiriin. Rikiltä haiseva ja luonnollisesta lähteestä täyttyvä betonirakenteinen kylpyallas tuskin täyttäisi EU:n hygieniakriteerejä mutta rentouttaa pitkän ja haastavan päivän jälkeen. 

Karjan, hevosten ja paimenten lisäksi tapaamme vaelluksellamme yllättävän monia turisteja. Heiltä kehuja saavat selkeät reitit sekä retkeilijöille suunnatut palvelut, joiden ansiosta oman teltan ja ruuan kantaminen ei ole välttämätöntä.

Paikalliset kertovat, että turistien määrä on jatkuvassa kasvussa. Silti Kirgisia on vielä kaukana massaturismista.

Bram Edel ja Maria Biskop tulivat Kirgisiaan tutustumaan Bramin työtehtävissä tapaamansa ystävän kotikylään.

Suomalainen Maria Biskop ja hänen hollantilainen miehensä Bram Edel vahvistavat, ettei syrjäkylille ole vielä eksynyt ulkomaalaisia.

– Olimme yhden kylän ensimmäiset eurooppalaiset, ja saapumisemme juhlistamiseksi teurastettiin lammas, Maria kertoo vierailustaan Bramin työssään tapaaman ystävän kotikylään.

Innostunut nauru keskeyttää Marian tarinan. Bram jatkaa kertomalla, kuinka hän sai jakaa paikallisen ystävänsä kanssa lampaan silmät.

– En voinut kieltäytyä, sillä en halunnut loukata heitä. Maku oli mieto ja koostumus pehmeä, ehkä vähän kanan tyylinen.

Tienvarsikojuissa kaupitellaan savukalaa, hunajaa ja sieniä.

Viimeisenä päivänämme myös me saamme osamme vieraanvaraisuudesta, kun pimeän laskeutuessa olemme vielä kymmenen kilometrin päässä kaupungista ja mietimme, mitä tehdä.

Teillä kulkee harvakseltaan ”tabletteja” eli neuvostovalmisteisia autoja, jotka toimivat joka säällä ja kiipeävät legendan mukaan jopa puuhun. Tietenkään yhtään sellaista tai turisteja kuljettavia hevosia ei näy.

Onneksi lopulta erään jurtan pihalta löytyy karjapaimen, joka lupaa heittää meidät kaupunkiin. Tosin ensin hänen on lypsettävä vielä yksi lehmä.

Kymmenen litran sangon täyttyessä 18-vuotias nuorukainen kertoo, että he asuvat jurtissa kesäkuukausien ajan ja lähtevät ensilumen aikaan takaisin kaupunkikoteihinsa.

Vaikka romantisoitu ajatukseni jatkuvasti vaeltavista paimentolaisista murtuu, olen hyvilläni. Paimenen tarjottua kupin lämmintä maitoa saamme kyydin kaupunkiin ja lämpimään suihkuun.

 

Kirgisia

Mikä: Noin 6 miljoonan asukkaan Kirgisia on monista muista Keski-Aasian ”staneista” poiketen turvallinen matkailumaa.

Kieli: Kirgisia ja venäjä, englantia puhutaan rajallisesti.

Milloin

Hiihtovaelluskausi on parhaimmillaan joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Pakkasta voi olla vuorilla jopa 30 astetta.

Paras patikointiaika vuoristossa on heinä–syyskuussa, jolloin sateet ovat vähäisiä ja ilma päivisin lämmin.

Korkealla vuoristossa yöt ovat aina kylmiä, yleensä pakkasella. Bishkekissä on kesällä jopa tukahduttavan helteistä.

Miten

Helsingistä Bishkekiin lentää Turkish Airlines Istanbulin tai Aeroflot Moskovan kautta.

Hinnat ovat 500 euron luokkaa.

Sama matka vuoristoon on myös Kazakstanin Almatysta, jonne lentoliput ovat hieman halvempia.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia.

Hintoja

Kirgisia on köyhä maa ja hintataso on suomalaiselle hyvin edullinen.

Valuutta on Kirgisian som (KGS), jota voi vaihtaa paikanpäällä tiuhaan olevissa rahanvaihtopisteissä joko dollareista tai euroista.

Luottokortit toimivat vain länsimaisissa hotelleissa ja supermarketeissa.

Hotelliyö alkaen 25e.

Illallinen juomineen 10e.

Olut 1e.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
11
Tutkimus: Miespuolisilla koiranomistajilla muita enemmän tyypin 2 diabetesta
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Kuka Sillalle pysähtyis,turvallisuus ennenkaikkea,jos haluaa nähä pysäkoi sivulle ja käy kävelemässä,mihin turistilla on... Lue lisää...
ESCO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image