Ulkomaat

Kiinassa ko­ro­na­vi­ruk­seen on kuollut jo yli 1 500 ihmistä – nyt desinfioidaan jo seteleitä viruksen leviämisen estämiseksi

Kiinassa yli 66 000 ihmistä on sairastunut koronavirukseen. KUVA: XIONG QI / XINHUA / EPA
Ulkomaat 15.2.2020 8:41 | Päivitetty 15.2.2020 10:53
STT

Kiinalaismies pitkästyi ja nappasi epävirallisen ennätyksen olohuonemaratonjuoksussa.

Kiinassa on alettu desinfioida ja varastoida käytettyjä seteleitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiinan keskuspankin mukaan pankit käyttävät ultraviolettia valoa tai korkeita lämpötiloja setelien puhdistamiseksi. Käteisrahat pannaan sen jälkeen varastoon viikoksi tai kahdeksi, ennen kuin ne päästetään uudelleen kiertoon.

Keskuspankin varapääjohtaja Fan Yifei ilmoitti, että pankkeja on kehotettu antamaan asiakkailleen uusia seteleitä aina kun mahdollista.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronavirus saattaa levitä pisaratartunnan lisäksi myös esineiden kautta.

Epäselväksi kuitenkin jää, kuinka suuri vaikutus setelien puhdistamisella on, sillä kiinalaiset ovat pitkälti siirtyneet käyttämään mobiilimaksuja käteisen sijasta.

Kiinassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut ainakin yli 1  500 ihmistä, kertovat maan viranomaiset. Uusia viruskuolemia on ainakin 143.

Uusia tartuntoja on eilisen jälkeen todettu yli 2  600. Eilen uusia tartuntoja todettiin noin kaksinkertainen määrä.

Koko maassa yli 66  000 ihmistä on sairastunut virukseen. Tartunnoista suurin osa on todettu Hubeissa, jonka pääkaupungista Wuhanista viruksen uskotaan lähteneen leviämään joulukuun lopussa.

Mistä ruokaa?

Viranomaisten mukaan hoitohenkilökunnasta yli 1  700 on sairastunut virukseen. Kuusi on kuollut.

Lääkärien ja hoitajien riski saada tartunta on suuri etenkin siksi, että hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista on pulaa. Esimerkiksi Wuhanissa monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja tai käyttämään uudelleen samoja suojavarusteita, vaikka niitä pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti.

Kiina kertoi pari päivää sitten muuttaneensa tartuntojen määrittelytapaa, mikä nosti raportoitujen tartuntojen määrää merkittävästi. Torstaina tartuntojen määrän kerrottiin kasvaneen lähes 15  000:lla edeltävän päivän lukuun verrattuna.

Tuolloin tartuntoihin lisättiin kliinisesti vahvistetut tapaukset, jotka oli todettu esimerkiksi kuvantamalla. Aikaisemmin tartunta määriteltiin uutistoimisto AFP:n mukaan laboratoriotesteillä.

Wuhanin eristystoimet ovat koventuneet, sillä ihmisten liikkumista on rajoitettu yhä enemmän. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kaupunkilaiset eivät saa poistua naapurustoistaan. Ainoa hyväksyttävä syy poistua on hoitoon hakeutuminen.

Epäselvää on, miten kaupungin asukkaat saavat esimerkiksi ruokaa. Muissa eristetyissä kaupungeissa ihmiset ovat silloin tällöin saaneet käydä ostamassa elintarvikkeita.

Olohuonemaratoonari nousi somesankariksi

Juoksua harrastava kiinalaismies on koronaviruseristyksessä pitkästyessään napannut epävirallisen ennätyksen olohuonemaratonjuoksussa. 44-vuotias Pan Shancu ilmoittaa juosseensa 66 kilometrin matkan olohuoneessaan kuudessa tunnissa ja 41 minuutissa.

Pan kertoo mitanneensa matkaa urheilurannekkeellaan. Video hänen olohuonekierrostaan levisi laajalle kiinalaisessa Weibo-palvelussa. Pan kiersi kahdeksan metrin rataa huonekalujen ympäri.

–  Aluksi vähän pyörrytti, mutta sitten siihen tottui, Hangzhoussa asuva Pan kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän vakuuttaa, ettei ole tömistelyllään häirinnyt alakerran asukkaita, vaan sanoo juoksevansa äänettömästi.

Pan juoksi aiemmin 30 kilometriä paikallaan kylpyhuoneessaan ja striimasi tuolloin suorituksensa nettiin.

– Olen keskustellut verkossa ihmisten kanssa ja olemme miettineet, mitä haluamme tehdä kun epidemia on ohi. Jotkut sanovat haluavansa syödä hyvin. Minä sanoin haluavani juosta 100 kilometriä ulkona, Pan kertoi.

Kiinan kommunistinen puolue on jakanut ohjeita kansalaisille, miten koronaviruseristyksen aikana voi kuntoilla. Koska ulkona liikkumista rajoitetaan, ihmiset kuntoilevat kävelemällä portaissa, punnertamalla lapset selässään ja nostelemalla vesipulloja.

Juttua päivitetty 10.53.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kiinassa ihmisiä on lukittu koteihinsa.
Mistä tiedetään ovatko vielä hengissä?
Entä jos syttyy korttelipalo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaisille täytyy opettaa monipuolisen ravinnon tärkeys yleiskunnon ja vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Hengityssuojaimet ovat tarpeettomia mikäli yleiskunto on huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinassa on kyllä virustautien hoitokäytännöt tuntemattomia. Voidaan myös kysyä, kuka sairastuu, kuka ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan kommunistisen johdon tätyy olla täysin umpikujalla. Rahan pesun sijaan heillä on täysi valta painattaa uusia seteleitä tuota kuuluisaa kansanvaluttaa aseeksi taisteliuun virusten ylivaltaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On unohtunut korttien lukulaitteiden desinfiointi.

Viisainta olisi opettaa kaikki kiinalaiset lukemaan ja opettaa hygienian perusteet koko kansalle. Villieläinten kelpaamattomuus ravinnoksi myös päivittäisiin uutisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seteleillä maksaminen pitää lopettaa myös kaikialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"pankkeja on kehotettu antamaan asiakkailleen uusia seteleitä aina kun mahdollista" ... Entäs ne miljardit setelit ja kolikot jotka liikkuvat toreilla ja kaupoissa jatkuvasti? Täysin naurettava "mukamas tehdään jotain" operaatio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää että nuo huonokuntoiset ovat jossain hengityskoneessa kiinni. THL vakuuttaa että suomalaisia pystytään hoitamaan jos virus tänne tulee. Onkohan ne ihan täysipäisiä? Suomessa lienee tuollaisia hoitolaitteita 250....500kpl. Entäs sitten kun tarve on 10 000...100 000? THL tietää kyllä tilanteen mutta vaihtoehtojen puutteessa valehtelee kansalle jotta paniikkia ei syntyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet nopeasti kyhätyt sairaalat näyttävät Kiinassa vankiloilta, krematorioissa työskentelevät ihmiset salaa vuotavat tietoa, että uunit palavat 24/7 eikä ruumismääristä tule loppua, satelliittidata johon meillä kaikilla on pääsy, kertoo Wuhanin alueella merkittävän nousun rikkidioksidimäärissä (nousee kun poltetaan sairaalajätettä ja ruumiita), sairaaloiden henkilökunta kertoo valtion pelosta huolimatta, että sairaaloihin tullaan kuolemaan eristyksissä, ei parantumaan ja hallitus heittelee pieniä numeroita koko ajan virallisena tuloksena.
Uskoo ken haluaa näitä "virallisia" numeroita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Niinhän sitä luulee kun ymmärrys on muodostettu pelkästään THL:n "tiedon" varaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ja sinä varmasti uskot myös sen mitä Donald Trump "totuudet" ovat? Tottakai valtiot ja viranomaiset valehtelevat. Ja erityisesti Kiinassa, jossa ylemmille pitää aina kertoa ruusunpunaisia asioita, olipa todellisuus mitä tahansa. Sen näki jo ohjelmistoprojekteissa kiinalaisten kanssa. Viimeiseen asti yritetään salata ikäviä asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kokoontuivat päättämään sääntömuutoksesta hautakivi rekvisiittana – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
9:00
"Setämiesvalmentaja" siisti suutaan ja jätti huulenheiton vapaa-ajalle – Håkan Wahlman on pohtinut paljon, miten valmentaja voi käyttäytyä Tilaajille
8:07
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
46
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
24
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
11
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta
7
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
7
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image