Ulkomaat

Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa tänään kaksipäiväisen valtiovierailun Pohjois-Koreaan.
Ulkomaat 20.6.2019 11:32
Ilkka Timonen

Kiinan presidenttiä ei ole nähty Pohjois-Koreassa 14 vuoteen. Tapaamisen toivotaan tuovan edistystä yrityksiin riisua Pjongjang ydinaseista.

Kun Kiina ilmoitti yllättäen presidenttinsä Xi Jinpingin matkustavan tällä viikolla Pohjois-Koreaan, tuli Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille kiire.

Hän soitti Xille ja sopi tämän kanssa tapaamisen ensi viikolla järjestettävän Japanin G20-huippukokouksen yhteyteen. Trump haluaa näin olla jatkuvasti ajan tasalla siinä, mitä Korean niemimaalla tapahtuu. Rauhan saaminen alueelle ja Pjongjangin riisuminen ydinaseista on yksi hänen presidenttikautensa keskeisiä ulkopoliittisia tavoitteita.

Xi on ensimmäinen Kiinan presidentin 14 vuoteen joka käy Pohjois-Koreassa. Hän ja Kim Jong-un ovat tavanneet neljästi, mutta aina Kiinan puolella. Kyseessä on vuonna 2012 valtaan nousseen Xin ensimmäinen matka Pohjois-Koreaan.

Johtajien oli määrä aloittaa neuvottelut torstaina, aiheina ovat todennäköisesti Pjongjangin ydinaseohjelma ja maiden välinen taloudellinen yhteistyö.

Kiina haluaa lieventää pakotteita

Taustalla on Kimin ja Trumpin epäonnistunut huippukokous Vietnamissa helmikuussa. Sieltä miehillä ei ollut tuomisinaan minkäänlaista sopimusta.

Xin tavoitteena on säilyttää vakaus Korean niemimaalla, kauhukuvana hänellä on Pohjois-Korean luhistuminen ja kontrolloimaton pakolaisvyöry maiden välisen rajan yli.

Kiina haluaa olla myös läheisesti mukana neuvotteluissa Pohjois-Korean ydinohjelmasta. Kiina on Pohjois-Korealle vanha liittolainen, mutta Peking suhtautuu kriittisesti Pjongjangin ydinohjelmaan ja se on mukana Pohjois-Korean vastaisissa pakotteissa.

Peking on kuitenkin antanut ymmärtää, että se olisi valmis lieventämään joitakin pakotteita palkinnoksi siitä, että Pjongjang alkaisi luopua ydinaseistaan ja -ohjuksistaan.

Kim odotellut Xin vierailua jo pitkään

Kimille Xin vierailu on mahdollisuus osoittaa, että Kiina on edelleen hänen maansa vahva kumppani. Hänen tiedetään havitelleen Xin vierailua jo pitkän aikaa. Hän kutsui Xin maahansa vieraillessaan ensi kertaa Pekingissä maaliskuussa 2018.

Jotkut asiantuntijat uskovat, että Xi on viivytellyt matkaansa odotellen oikeita olosuhteita ja mahdollisuutta pyytää Kimiltä jotain vastineeksi.

Uutiskanava CNN:n haastattelemat asiantuntijat uskovat, että Xin matka voi merkitä jonkinlaista liikettä umpikujassa olleisiin neuvotteluihin Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä.

– Vierailu osoittaa Kiinan ainutlaatuista vaikutusvaltaa ja todistaa Kiinan olevan hyödyllinen auttamaan ydinaseriisuntadiplomatiaa eteenpäin, sanoi Tong Zhao Pekingissä olevasta Carnegie-Tsinghua-keskuksesta CNN:lle.

– Jos Kiinan välitys osoittautuu hyödylliseksi, se voisi myös auttaa osoittamaan Kiinan hyödyllisyyttä Yhdysvalloille rakentavana partnerina keskeisissä alueellisissa kysymyksissä.

Xin odotetaan viipyvän Pohjois-Koreassa kaksi päivää.

Viime viikolla Trump kertoi saaneensa Kimiltä "kauniin kirjeen", jonka arveltiin tasoittavan tietä johtajien väliselle kolmannelle huippukokoukselle. Kirjeen sisällön tuntevat kertoivat kuitenkin CNN:lle, että se ei sisältänyt mitään yksityiskohtia siitä, miten umpikujasta voitaisiin jatkaa eteenpäin.

MAINOS

Kommentoi

USA:lla on 1600 käyttövalmista ydinkärkeä, P-Korealla nolla. USA:lla on 6400 ei-käyttövalmsta ydinkärkeä, P-Korealla 10-20. Miksi ja mitä USA pelkää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:52
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
19:48
Oululainen Kukkola Kommun esiintyi Pikisaaren puistopiknikissä Lukijalta
19:25
Ruotsalaisravuri Makethemark kiri St. Michelin voittoon – "Tämä on ihan uskomaton hevonen"
19:00
Anniina Halonen kertoo ravitsemustiedosta somessa
19:00
Oululaistaustainen Anniina Halonen murtaa trendidieettien myyttejä Instagramissa, jossa usein "Pseudotiede rehottaa ja tiede loistaa poissaolollaan" Tilaajille
18:57
Kemiläinen Timo Sipola halusi kunnioittaa lempilaulajansa syntymäpäivää – neljän kuukauden urakan tuloksena syntyi kymmenen muistomitalia
18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
57
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
35
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image