Ulkomaat

Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa tänään kaksipäiväisen valtiovierailun Pohjois-Koreaan.
Ulkomaat 20.6.2019 11:32
Ilkka Timonen

Kiinan presidenttiä ei ole nähty Pohjois-Koreassa 14 vuoteen. Tapaamisen toivotaan tuovan edistystä yrityksiin riisua Pjongjang ydinaseista.

Kun Kiina ilmoitti yllättäen presidenttinsä Xi Jinpingin matkustavan tällä viikolla Pohjois-Koreaan, tuli Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille kiire.

Hän soitti Xille ja sopi tämän kanssa tapaamisen ensi viikolla järjestettävän Japanin G20-huippukokouksen yhteyteen. Trump haluaa näin olla jatkuvasti ajan tasalla siinä, mitä Korean niemimaalla tapahtuu. Rauhan saaminen alueelle ja Pjongjangin riisuminen ydinaseista on yksi hänen presidenttikautensa keskeisiä ulkopoliittisia tavoitteita.

Xi on ensimmäinen Kiinan presidentin 14 vuoteen joka käy Pohjois-Koreassa. Hän ja Kim Jong-un ovat tavanneet neljästi, mutta aina Kiinan puolella. Kyseessä on vuonna 2012 valtaan nousseen Xin ensimmäinen matka Pohjois-Koreaan.

Johtajien oli määrä aloittaa neuvottelut torstaina, aiheina ovat todennäköisesti Pjongjangin ydinaseohjelma ja maiden välinen taloudellinen yhteistyö.

Kiina haluaa lieventää pakotteita

Taustalla on Kimin ja Trumpin epäonnistunut huippukokous Vietnamissa helmikuussa. Sieltä miehillä ei ollut tuomisinaan minkäänlaista sopimusta.

Xin tavoitteena on säilyttää vakaus Korean niemimaalla, kauhukuvana hänellä on Pohjois-Korean luhistuminen ja kontrolloimaton pakolaisvyöry maiden välisen rajan yli.

Kiina haluaa olla myös läheisesti mukana neuvotteluissa Pohjois-Korean ydinohjelmasta. Kiina on Pohjois-Korealle vanha liittolainen, mutta Peking suhtautuu kriittisesti Pjongjangin ydinohjelmaan ja se on mukana Pohjois-Korean vastaisissa pakotteissa.

Peking on kuitenkin antanut ymmärtää, että se olisi valmis lieventämään joitakin pakotteita palkinnoksi siitä, että Pjongjang alkaisi luopua ydinaseistaan ja -ohjuksistaan.

Kim odotellut Xin vierailua jo pitkään

Kimille Xin vierailu on mahdollisuus osoittaa, että Kiina on edelleen hänen maansa vahva kumppani. Hänen tiedetään havitelleen Xin vierailua jo pitkän aikaa. Hän kutsui Xin maahansa vieraillessaan ensi kertaa Pekingissä maaliskuussa 2018.

Jotkut asiantuntijat uskovat, että Xi on viivytellyt matkaansa odotellen oikeita olosuhteita ja mahdollisuutta pyytää Kimiltä jotain vastineeksi.

Uutiskanava CNN:n haastattelemat asiantuntijat uskovat, että Xin matka voi merkitä jonkinlaista liikettä umpikujassa olleisiin neuvotteluihin Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä.

– Vierailu osoittaa Kiinan ainutlaatuista vaikutusvaltaa ja todistaa Kiinan olevan hyödyllinen auttamaan ydinaseriisuntadiplomatiaa eteenpäin, sanoi Tong Zhao Pekingissä olevasta Carnegie-Tsinghua-keskuksesta CNN:lle.

– Jos Kiinan välitys osoittautuu hyödylliseksi, se voisi myös auttaa osoittamaan Kiinan hyödyllisyyttä Yhdysvalloille rakentavana partnerina keskeisissä alueellisissa kysymyksissä.

Xin odotetaan viipyvän Pohjois-Koreassa kaksi päivää.

Viime viikolla Trump kertoi saaneensa Kimiltä "kauniin kirjeen", jonka arveltiin tasoittavan tietä johtajien väliselle kolmannelle huippukokoukselle. Kirjeen sisällön tuntevat kertoivat kuitenkin CNN:lle, että se ei sisältänyt mitään yksityiskohtia siitä, miten umpikujasta voitaisiin jatkaa eteenpäin.

MAINOS

Kommentoi

USA:lla on 1600 käyttövalmista ydinkärkeä, P-Korealla nolla. USA:lla on 6400 ei-käyttövalmsta ydinkärkeä, P-Korealla 10-20. Miksi ja mitä USA pelkää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image