Ulkomaat

Kiinan uudenlaisen virustaudin pelätään leviävän ympäri Aasiaa – Etelä-Koreassa vahvistettiin ensimmäinen sairastunut

Sairaalan henkilökunta kantoi potilasta Jinyintanin sairaalaan Kiinan Wuhanissa, jossa leviää uudentyyppinen, hengenvaarallinen koronavirus. KUVA: STRINGER
Ulkomaat 20.1.2020 9:40
Katja Ihatsu

Koronavirusta vastaan ei ole rokotetta. Oireet muistuttavat keuhkokuumeeseen sairastumista.

Kiinassa leviävään uudentyyppiseen koronavirusepidemiaan on sairastunut yli kaksisataa ihmistä, ja viruksen pelätään leviävän muihin Aasian maihin, kertoi uutistoimisto Reuters. Sairastuneista kolme on kuollut, ja sairastuneiden määrä on kolminkertaistunut, Kiinan viranomaiset kertoivat maanantaina.

Virus on jäjitetty Kiinan keskiosassa sijaitsevaan 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupunkiin, jossa todettiin viikonlopun aikana 136 uutta sairastunutta. Tätä ennen sairastuneita oli 62. Kolme kuollutta ovat Wuhanista.

Virus on levinnyt Kiinassa pääkaupunkiin Pekingiin, jossa sairastuneita on kaksi sekä eteläiseen Kiinaan Shenzheniin, jossa on yksi sairastunut.

Sairastunut lensi Koreaan

Yksittäisiä sairastuneita on todettu myös Kiinan ulkopuolella.

Etelä-Korea vahvisti yhden sairastapauksen, maan tartuntatautivirasto kertoi maanantaina. Potilas on 35-vuotias kiinalainen nainen, joka lensi sunnuntaina Etelä-Koreaan Wuhanista.

– Hänen kanssaan samassa tilassa olleita matkustajia ja lennon henkilökuntaa tutkitaan sairastumisen varalta, Etelä-Korean viranomaiset kertoivat.

Thaimaasta on löydetty kaksi sairastunutta ja Japanista yksi. Kaikki olivat joko kotoisin Wuhanista tai käyneet siellä.

– Ties kuinka moni ihminen on käynyt Wuhanissa eikä tiedä saaneensa tartuntaa, ihmetteli eräs kiinalainen maan sosiaalisessa mediassa Weibossa Reutersin mukaan.

Epidemia on tällä hetkellä yksi Weibon puhuttavimpia aiheita

Samaa virusperhettä kuin sars

Kiinassa leviävä koronavirus on sukua sars-virukselle, johon kuoli vuosina 2002–2003 noin 800 ihmistä ympäri maailmaa. Sars-epidemia alkoi Kiinasta.

Etelä-Koreaan lentänyt kiinalaisnainen kertoi oirehtineensa lauantaina kuumeella, vilunväristyksillä ja lihaskivuilla. Virus aiheuttaa keuhkokuumeen kaltaisia oireita kuten kuumetta ja hengitysvaikeuksia. Siihen ei ole rokotetta.

Epidemian pelätään leviävän, sillä sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat tämän viikon lopulla alkavan kiinalaisen uudenvuoden lomakauden takia.

Lentokentillä Yhdysvalloissa ja Aasian maissa otetaan käyttöön erityistarkastukset Wuhanista tuleville matkustajille.

Kiinan terveysviranomaiset sanoivat sunnuntaina Reutersin mukaan yrittävänsä estää viruksen leviämistä, mutta myönsivät ettei viruksen alkuperää ole pystytty jäljittämään.

Kiinan kommunistisen puolueen julkaiseman China's Global Timesin mukaan Kiinan hallitus ei saa toistaa epidemiassa sars-virusepidemian aikana tehtyjä virheitä. Tuolloin epidemiasta ei kerrottu julkisuuteen viikkoihin, vaikka sen tappavuus oli tiedossa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihmisten matkustaminen Kiinan lisää tautitapauksia kaikkialla, myös Suomessa. Matkustamista ei voi estää, mutta kannattaa miettiä mihin matkustaa.

Säännöllinen ulkoilu, monipuolinen ravinto ja hyvä käsihygienia ovat tärkeitä terveenä pysymisen varmistamisen kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virustaudit leviävät ylikansoittuneissa maissa huonoissa hygieniaoloissa. Kiinan ympäristösaasteet pahentavat tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taudinaiheuttajat, bakteerit ja virukset muuttavat muotoaan, muuntuvat toisenlaisiksi ja antibiooteille vastustuskykyisiksi. Toisaalta ihmisten oma vastustuskyky heikkenee toistuvien antibioottikuurien seurauksena. Lisäksi influenssarokotteen ottaminen estää ihmisten luonnollisen vastustuskyvyn kehittymisen ja vahvistumisen eri virustyypeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lento-juna ja laiva Matkailu on kielettävä euroopan ulkopuolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonto hoitaa liikakansoituksen ihmislajin selviytymiseksi. Toisaalta, ruokaketjun ylimmän lajin poistuminen maapallolta ei tuota ongelmaa muille lajeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Eiköhän se ole jo Suomen Lapissakin. Paljon on turismoja tuolta alueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sikanuhaankin tehtiin aika pikaäkkiä turvallinen ja kauantestattu, terveellinen rokote

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Narkolepsiatapauksia todettiin 46 kappaletta rokotettujen joukossa.

Elossa oleville suomalaisille on annettu kymmeniä miljoonia erilaisia rokotteita.

Kerrotko lisää rokotteiden riskeistä suhteessa siihen, kuinka paljon niistä on hyötyä? Jätätkö lapsesi rokottamatta?

Rokottaminen kannattaa - se on yksi ihmiskunnan mullistavimpia keksintöjä. Rokotehan perustuu elimistön luonnollisen puolustusmekanismin hyödyntämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rokotteet ovat yleisesti ottaen tehokkaita ja laadukkaita, mutta poikkeuksiakin on. Sikainfluenssarokote oli huonolaatuinen, siitä tuli "elinikäisiä sivuoireita", narkolepsia.

Lapsille täytyy antaa perinteiset rokotteet, ne ovat turvallisiksi kehitettyjä ja tehokkaita. Useita hävitetyiksi oletettuja tauteja on todettu taas eti puolilla maapalloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vain ajan kysymys milloin saamme uuden "Mustan Surman" tuhoamaan ylikainsoittuneen maapallon. Toinen kysymys on, että ehdimmekö tuhota elinympäristömme ennen sitä niin, että emme pysty enää jatkamaan elämäämme täällä. Jälkimmäisessä tapauksessa eniten käy sääliksi muitten eläimien kuin ihmisen ja kasviston kohtalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa virus hyvän kasvualustan kun kiinalaiset kokoontuvat juhlimaan. Valtion johto vielä salaa kaiken tyypilliseen tapaan. Ei ole mikään ihme että virukset leviää, eletään kanojen ja sikojen kanssa samoissa tiloissa. Vielä kun tähän laitetaan ilmastonmuutos ja Australian metsäpalot niin voi sanoa että kohta on tämän maapallon lopun hetket käsillä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pitää kieltää tyhjänpäiväinen lomalentely Kauko-Itään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina voi halutessaan kieltää lentelyn omilta kansaliltaan, suomi ei voi määrätä kiinalaisia, ainoastaan suomen kansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei suomalaiset määrää edes miten Suomessa eletään, Eu määrää senkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image