Ulkomaat

Kiinan mukaan ko­ro­na­vi­ruk­sen hoi­to­hen­ki­lös­tös­tä kuusi kuollut ja yli 1 700 saanut tartunnan

Hoitohenkilökunta hoitaa covid-19-tartunnan saaneita potilaita Jinyintanin sairaalasssa Wuhanissa Hubein maakunnassa. KUVA: YUAN ZHENG
Ulkomaat 14.2.2020 7:06 | Päivitetty 14.2.2020 10:15
STT, Reuters, Ida Kannisto

Monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja, kun varusteista on pulaa.

Kiinassa koronaviruksen hoitohenkilöstöstä kuusi on kuollut ja yli 1  700 saanut tartunnan tiistaista alkaen, maan terveysviranomaiset kertoivat perjantaina. Suurin osa tapauksista on Wuhanin kaupungissa, josta uusi koronavirus alkoi levitä joulukuussa.

Lääkärien ja hoitajien riski saada tartunta on suuri etenkin kun hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista on pulaa. Esimerkiksi Wuhanissa monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja tai käyttämään uudelleen samoja suojavarusteita, vaikka niitä pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti.

Kiina syytti tilastovirhettä ja alensi arviotaan koronaviruksen uhrien määrästä

Kiinan viranomaiset kertoivat varhain perjantaina epätarkkuuksista aiemmin kerrotuissa koronavirukseen kuolleiden ja tartunnan saaneiden määrissä. Osa kuolleista oli viranomaisten mukaan tilastoitu kahdesti.

Kiina pienensi arviotaan kuolleiden määrästä 108 ihmisellä. Uuteen koronavirukseen on siis uusimman tilaston mukaan kuollut Manner-Kiinassa 1  380 ihmistä. Ennen tilastojen tarkistusta kuolleiden kokonaismäärän ehdittiin perjantaina ilmoittaa nousseen yli 1  480 ihmiseen.

Lisäksi viruskriisin keskiössä olevan Hubein maakunnan vahvistettujen tartuntojen määrää vähennettiin yli tuhannella tapauksella. Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset eivät valottaneet tilastoinnin virheitä tarkemmin.

Tilastojen korjauksista huolimatta sekä kuolleiden että tartunnan saaneiden määrät jatkoivat perjantaina nousuaan, mutta eivät yhtä jyrkästi kuin vuorokautta aiemmin. Hubeissa kerrottiin torstain jälkeen todetun 116 kuolemaa ja yli 4  800 tartuntaa. Kun mukaan laskettiin koko maa, uusia tartuntoja oli torstain jälkeen noin 5  000. Viranomaisten mukaan tartunnan saaneita on nyt Manner-Kiinassa noin 64  000.

Kiina kertoi torstaina muuttaneensa tartuntojen määrittelytapaa, mikä nosti raportoitujen tartuntojen määrää lähes 15  000:lla yhden päivän aikana. Luvuissa ovat nyt mukana sekä testein todetut että oireiden perusteella diagnosoidut tapaukset. Hubein perjantaina kerrotuista tartunnoista suurin osa on uusia, kliinisesti vahvistettuja tapauksia, kertoo AFP.

Tartunnan määrittelyssä käytetyistä testipaketeista on ollut Kiinassa pulaa. Lisäksi testin tuloksia on saatettu odottaa jopa viikko. Kiinan viranomaiset perustelivatkin oireiden perusteella diagnosoitujen lisäämistä tartunnan saaneiden joukkoon sillä, että näin ihmisten on mahdollista päästä hoitoon varhaisemmassa vaiheessa. Diagnosoinnissa käytetään apuna keuhkojen kuvausta.

"Kaikkea ei tiedetä"

Muualla maailmassa on esitetty epäilyjä siitä, että Kiina ei ole kertonut täysin avoimesti tartuntojen lukumääristä.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen kommentoi Kiinan laventunutta tartuntamääritelmää torstaina sanomalla, että joskus joudutaan suurentamaan haavia. Hän ei usko, että epidemiassa olisi sinänsä tapahtunut suurta muutosta.

Hän arvioi, että epidemia saadaan sammumaan, jos Kiina hoitaa tonttinsa. Edellytyksenä on tartuntojen tunnistaminen ja tartuntaketjujen katkaiseminen.

Salminen vertasi epidemiaa pyramidiksi, jonka huipulla ovat virukseen kuolleet ihmiset ja seuraavina sairastuneet sekä tartunnalle altistuneet. Pyramidin laajan perustuksen muodostavat henkilöt, jotka ovat saaneet tartunnan, mutta oireet ovat niin lieviä, ettei niitä yhdistetä koronavirukseen.

Hänen mukaansa täytyy avoimesti tunnustaa, ettei kaikkea viruksen leviämisestä tiedetä.

"Onko Kiina rehellinen?"

Yhdysvalloissa puolestaan maan kansallisen talousneuvoston johtaja Larry Kudlow sanoi, että maa on pettynyt Kiinan "avoimuuden puutteeseen" viruksen suhteen. Kudlow'n lausunto on ristiriidassa presidentti Donald Trumpin puheiden kanssa. Trump ylisti viimeksi torstaina Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä ja tämän hallintoa viruskriisin hoidossa.

Kudlow'n mukaan vastaamattomia kysymyksiä on kuitenkin yhä enemmän, eikä suunnitellusta yhteistyöstäkään näy merkkejä.

–  Onko Kiinan korkein johto todella rehellinen meille? hän kysyi.

Japani vahvisti kuolemantapauksen

Koronavirus on levinnyt ainakin yli kahteenkymmeneen maahan ja alueelle Manner-Kiinan ulkopuolella. Tartunnan saaneita ihmisiä on satoja.

Pahimmin virus on vaikuttanut Japaniin, joka vahvisti maan ensimmäisen kuolemantapauksen torstaina. Virukseen menehtyi noin 80-vuotias nainen, joka asui lähellä pääkaupunki Tokiota.

Kyseessä oli kolmas kuolemantapaus Kiinan ulkopuolella. Aikaisemmin yksi ihminen on kuollut koronavirukseen Hongkongissa ja yksi Filippiineillä.

Tieto ensimmäisestä viruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta Japanissa horjutti Aasian markkinoita. Virus on vaikuttanut voimakkaasti myös Japanin talouteen, ja ulkomaisten turistien määrä on laskenut jyrkästi.

Matkustajat poistuivat risteilyalukselta

Japanin satamassa karanteenissa olevalla Diamond Princess -risteilyaluksella on vahvistettu jo yli 200 koronavirustapausta. Viranomaiset ovat kertoneet, että muutamat vanhemmat ihmiset pääsevät nousemaan maihin perjantaina.

Toinen risteilyalus MS Westerdam vietti kaksi viikkoa merellä, koska viisi maata käännytti sen pois koronavirukseen liittyvien pelkojen takia.

Lopulta Kambodzha salli aluksen rantautua Sihanoukvillen satamaan tällä viikolla. Aluksella on 1 455 matkustajaa ja 802 miehistön jäsentä. Matkustajat pääsivät poistumaan alukselta perjantaina. Kambodzhan viranomaiset keräsivät näytteitä matkustajilta, joiden teryedentilassa näkyi merkkejä flunssan oireista.

Juttua päivitetty 10.14.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

"American Factory" - siinä kelponen raina katsottavaksi.

Kiinalainen on ilahduttavasti erilainen kuin amerikkalainen - samaa toivon minäkin suomalaiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka varma on tieto koronaviruksen alkuperästä ? Virukset ja bakteeri muuntuvat nopeasti, miten voidaan olla varmoja eläinperäisyydestä. Hoitokeinoja täytyy olla olemassa ja edellyttää vain sitä, että pätevät tutkijat voivat toimia itsenäisesti ilman painostusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppui kiire Kemijärvellä. Itälapin metsät kiittää. Samoin Kemijärven kuhat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taudinaiheuttajan nimi ei ole "koronavirus". Meistä moni on Suomessakin sairstanut esim. keuhkoputkentulehduksen joka on ollut jonkin koronaviruksen aiheuttama. Covid-19 on tämän viruksen virallinen nimi, vaikkakin nimtyksiä Novel Coronavirus ja 2019-nCov voi myös käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella tärkeä tieto. Esentiaalinen kerrassaan. Kukaanhan ei tiedä mistä puhutaan kun puhutaan koronavirusepidemiasta Kiinasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän asti parantuneita ollut n. 4 kertaa niin paljon kuin kuolleita. Parantuneita siis yli 6000 kpl.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinasta välitetyn tiedon mukaan yksin omaan Wuhanin sairaalassa on kuollut tuhansia ihmisiä tähän vitsaukseen. Ihmisiä kuolee myös ruuan ja veden puutteeseen eristyksissä, joka on hoidettu ovet kiinni naulaten ihmiset asuntoihin eristäen. Tämä tieto ui nettisensuurin läpi Kiinasta. Eli ei mitään huolta tai uhkaa. Kiinalla on aidosti hyvä ja tyylikäs ote asiaan. Perinteitä kunniottaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattilaiset myös kuolevat vaikka ovat hyvä kuntoisia ja tietävät riskit työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viruksen tartuntatapojahan ei vielä täysin tunneta, mutta kaikkien Kiinasta luovutettujen tiedonmurusten perusteella se tarttuu pisaratartunnan lisäksi ainakin ilmateitse ja ulosteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko kiinalaisiin luottaa ? Vaikuttaa todellisten tietojen kumoamiselta. Kiinan ihmisoikeustilanne on huolestuttava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuen aikaisempiin kokemuksiin siitä miten epidemioista tiedotetaan, kaikki ymmärtävät että Kiinan johtoon ei voi luottaa. Onhan Kiinassa ihmisten kontrollointi ja kansalaisten kurissapitäminen vangitsemalla, kiduttamalla ja murhaamalla ilmeisesti vielä rankempaa kuin Venäjällä. Lisäksi Kiinassa kohdellaan eläimiä erittäin julmasti. Kiinan kansan joukossa on kuitenkin inhimillisiä, eettisiä ja oikeudenmukaisa ihmisiä, joten eipä koko kansaa laiteta yhteen laatikkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla ainoa maa laatuaan, jossa johtajat laitetaan vastuuseen - ampumalla niskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko joku sitten uskonut joskus Kiinan ja muiden sosialistien ”totuuksia”, meillä Suomessa edes?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen itsenäisyyden aikana on ollut aikakausia, jolloin sosialistien sana oli aina se oikea, ainoa totuus ja viisaus. Mene muisteluissasi Risto vähän ajassa taaksepäin niin muistat varmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan ei kannata hankkia 5G verkkoa Huaweilta, koska tuo tilastoinnin ja laskuopin hallinta on niin alkeellisella tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankitaan kiinalaisilta G6 - Oulukin on kilvassa mukana, MUTTA kiinalaiset ovat panostaneet siihen enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sama kun kiina ei ilmoita ollenkaan kun kokoajan muuttavat määriä ....tällaiset salailut koituu kiinan omaksi kohtaloksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kokoontuivat päättämään sääntömuutoksesta hautakivi rekvisiittana – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
9:00
"Setämiesvalmentaja" siisti suutaan ja jätti huulenheiton vapaa-ajalle – Håkan Wahlman on pohtinut paljon, miten valmentaja voi käyttäytyä Tilaajille
8:07
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
58
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image