Ulkomaat

Kiina vertasi Hongkongin protestoijia "ter­ro­ris­tei­hin", lentokenttä avautui

Mielenosoittajat kantoivat mukanaan Yhdysvaltojen lippuja ja kylttejä, joissa he vetosivat Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin, jotta tämä vapauttaisi Hongkongin.
Ulkomaat 14.8.2019 11:04
Ilkka Timonen, Reuters

Donald Trumpin mukaan Kiina on keskittämässä joukkoja Hongkongin rajalle.

Kiinan Hongkongin asioiden toimisto sanoi keskiviikkona, että hallinnon vastaiset protestoijat olivat kuin "terroristeja". Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Kiina oli keskittämässä joukkoja Hongkongin rajalle. Hän kehotti osapuolia rauhallisuuteen.

Pekingissä oleva Hongkongin ja Macaon asioiden toimisto sanoi keskiviikkona, että erittäin väkivaltaisista rikoksista tulisi rangaista ankarasti lain mukaisesti.

Kiinan keskushallinnon voimakkaat sanat olivat seurausta väkivaltaisista yhteenotoista mustiin pukeutuneiden mielenosoittajien ja mellakkapoliisien välillä Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä. Tiistaina toisena päivänä peräkkäin jouduttiin perumaan satoja lentoja yhdellä maailman vilkkaimmista lentoasemista.

Lähtöselvitystiskit avautuivat

Muutama kymmenen protestoijaa päivysti lentoasemalla keskiviikkona samaan aikaan kun työntekijät pesivät halleja puhtaaksi verestä ja jätteistä. Lähtöselvitystiskit avautuivat satojen väsyneiden matkustajien jonottaessa niille. He olivat joutuneet odottamaan lentojaan yön yli.

Poliisin ja demokratia-aktivistien välillä on ollut yhä väkivaltaisempia yhteenottoja jo kymmenen viikon ajan. Aasian finanssikeskus on ajautunut sen takia pahimpaan kriisiinsä sitten sen, kun alue liitettiin Kiinaan vuonna 1997.

Poliisi tuomitsi protestoijien yöllisen väkivallan sanoen suuren ryhmän "häirinneen ja hyökänneen vierailijaa ja journalistia vastaan". Jotkut protestoijat uskoivat toisen miehistä olleen Kiinan agentti. Toisen vahvistettiin olevan kiinalaisen Global Times -lehden reportteri.

Viimeisten mellakoiden yhteydessä pidätettiin viisi ihmistä, kertoi poliisi. Kaiken kaikkiaan kesäkuussa alkaneissa mellakoissa on pidätetty yli 600 ihmistä.

Kaupunki "kaaoksessa ja paniikissa"

Protestit alkoivat kun Hongkongissa esiteltiin lakiesitys, joka olisi sallinut rikoksista epäillyn luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lakiesitys on jäädytetty, mutta mielenosoitukset ovat paisuneet yleiseksi vaatimukseksi demokratian lisäämisestä.

Koville joutunut Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on sanonut kaupungin joutuneen "kaaoksen ja paniikin tilaan".

Mielenosoittajat sanovat taistelevansa "yksi maa, kaksi järjestelmää" -järjestelyn eroosiota vastaan. Hongkong säilytti laajan autonomian sen jälkeen kun se palasi Kiinan huomaan vuonna 1997.

Protestit ovat yksi suurimmista haasteista Kiinan presidentille Xi Jinpingille sen jälkeen kun hän astui valtaan vuonna 2012.

Tiistaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi Washingtonissa tiedustelulähteisiin viitaten, että Kiinan hallitus oli siirtämässä joukkoja Hongkongin rajalle. Hän kehotti osapuolia rauhallisuuteen.

Armeijan joukot pysyvät kasarmissaan

Kiinan kansan vapautusarmeijalla (PLA) on kasarmi Hongkongissa, mutta joukot ovat pysyneet parakeissaan protestien jatkuessa. PLA:n kasarmi on kuitenkin julkaissut videon, joka näyttää "mellakan vastaisia harjoituksia". Kiinalaisjoukkojen johto on varoittanut, että väkivalta on "täysin luvatonta".

Hongkongin kriisin syventyessä Kiina on kieltänyt kahden yhdysvaltalaisen sota-aluksen vierailun kaupungissa tulevina viikkoina, kertoivat viranomaiset.

Turvajärjestelyt Hongkongin lentoasemalla olivat keskiviikkona normaalia tiukemmat, useat sisäänkäynnit olivat suljettuina, poliisit partioivat halleissa ja henkilökunta tarkasti matkustajien henkilötietoja.

Lentokentän viranomaisten mukaan lentoasemalle päästetään vain matkustajat, joilla on lennolle tarkistuskortti, joka on voimassa seuraavat 24 tuntia. Mielenosoittajat saavat protestoida vain tietyillä alueilla.

Hongkongin protestit

Hongkongiin esitettiin huhtikuussa lakia, joka olisi sallinut luovuttaa Manner-Kiinassa rikoksista syytettyjä tuomittavaksi sinne.

Sadattuhannet mielenosoittajat valtasivat kadut vaatien lakiesityksen vetämistä takaisin.

Viikkojen protestien jälkeen Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam päätti jäädyttää lakiesityksen.

Tämä ei riittänyt mielenosoittajille, jotka vaativat nyt muun muassa lakiesityksen täydellistä kumoamista, poliisien väkivallan tutkimista ja Carrie Lamin eroa.

Entinen Britannian siirtokunta Hongkong liitettiin Kiinaan vuonna 1997. Sillä on laaja autonomia, kuten laajat puhe- ja kokoontumisvapaudet. Siellä esimerkiksi muistetaan julkisesti Tiananmenin aukion vuoden 1989 verilöylyä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Läntiset valtiot voivat odottaa pakolaistulvaa Honkongista, sieltä tulevilla on henki vaarassa. Maailma saa kohta nähdä, uusiutuuko Tiananmenin verilöyly. Trump ei uskalla ilmaista mielipidettään Kiinan toimista, Twiitit asiasta on unohtunut Trumpin päiväohjelmasta. Kummaa on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aasia on demokratiakehityksessä jälkeenjäänyt alue maapallolla. Lähiviikkoina nähdään mihin suuntaan Kiinan kommunistinen diktatuuri vie Hongkong'ia. Ennen Brittien hallinnoinnin päättymistä Hongkong oli Aasian edistyksellisin alue, jolla oli autonomia, nyt se alueen taantumuksellisin. Toistuuko vuoden 1989 tapahtumat?
Maailman demokraattisten valtioiden poliitikoiden täytyy reagoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina johto tulee häviämään tämän selkkauksen koska mielenosoitukset tulevat vielä leviämään myös mannerkiinan kaupunkeihin. Levottomuudet voivat lisääntyä Tiiberissä ja Uiguurien alueilla jota Kiina miehittää. Ainoa mitä Kiinan johto voisi tehdä on Hongkongin täyden autonomian palauttaminen. Se on varmaa että Kiinan johto ei voi lopettaa tätä selkkausta muuten kuin neuvottelemalla Hongkongilaisten kanssa.

Mikäli mielenosoitukset nujerretaan voimalla niin silloin Kiinan johto ei voi peitellä tällä kertaa väkivaltaa ja voiman käyttöä kun kuvat leviävät samantien maailmalle. Kiinaan tulisi kohdistumaan boikotteja, kiinalaiset turistit eivät ehkä ole tervetulleita demokraattisiin maihin ja kaikkea muuta ikävää. Kiinalle tämä ei olisi laisinkaan hyvä ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää muistaa, että Kiinassa kommunistit kaappasivat vallan aivan samoin Venäjällä aikoinaan. Venäjän kansa sai kukistettua kommunistit 90-luvun alussa ja sen jälkeen Venäjä vapautui ja äärivasemmisto on poistettu maasta Putinin ohjauksessa reippain ottein. Venäjä on nyt vapaa.

Toisin ovat asiat Kiinassa. Kiinan kansa ei ole onnistunut kaatamaan äärivasemmiston tyranneja ja kommunistit ovat kukistaneet kaiken vastarinnan panssarivaunuilla ja konekivääreillä. Tämän lisäksi kommunistit pitävät panttivankeinaan naapureitaan kuten Tiibetiä ja Taiwan elää jatkuvan painostuksen alla. Sellainen on äärivasemmisto ja me Suomessa muistamme edelleen oikein hyvin mitä teki äärivasemmisto (Neuvostoliitto) vuonna 1939 eli hyökkäsivät meidän kimppuun ja aloittivat silmittömän teurastuksen Suomen kansaa kohtaan.

Vaan nyt ovat maailman pelimerkit muuttumassa ja Kiinan kansa tulee nousemaan äärivasemmistoa vastaan ja yli miljardi ihmistä vapautuu hirvittävästä painajaisesta. Trumpin tiimi on taustalla ja tällä kertaa suunnitelma onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinahan hoitaa kaikki mielenosoitukset niin kuin vastassa olisi terroristeja. Minä en ole niin varma, kummalla puolella barrikadeja ne terroristit lopulta ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image