Ulkomaat

Kiina puolustautuu ko­ro­na­vi­ruk­sel­ta: rajoituksia jouk­ko­lii­ken­tee­seen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50

Pekingissä metroasemalla mitattiin onko ihmisillä kuumetta. Kiinassa on muutenkin alettu rajoittaa matkustamista koronaviruksen leviämisen vuoksi. KUVA: WU HONG / EPA
Ulkomaat 26.1.2020 8:28 | Päivitetty 26.1.2020 8:33
STT

Kiina pyrkii estämään koronaviruksen leviämistä kovin ottein. Maan keskiosassa sijaitseva Hubein maakunta on lähes kokonaan karanteenissa. Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen Hubein maakunnassa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista.

Shandongin maakunta ilmoitti varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa keskeyttävänsä kaukoliikenteen bussiyhteydet. Shandongissa asuu noin 100 miljoonaa ihmistä.

Muun muassa Shanghaissa, Pekingissä, Xi'anissa ja Tianjinissa on tehty erilaisia rajoituksia joukkoliikenteeseen.

Lisäksi Kiina on kertonut keskeyttävänsä kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille maanantaista alkaen.

Viranomaisten mukaan kuolleiden määrä on noussut 56:een ja tartunnan saaneita on noin 2 000.

Villieläinten kaupalle stoppi

Kiinan terveysministeri Ma Xiaowein mukaan koronavirus leviää myös itämisaikana, kertoo muun muassa brittilehti Guardian. Aiemmin Kiinan viranomaiset ovat vahvistaneet, että virus leviää ihmisestä toiseen.

Ministeri sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessaan, että viranomaisten tiedot viruksesta ovat yhä rajalliset, eikä heillä ole selvyyttä viruksen mutaatioiden aiheuttamista riskeistä.

Sunnuntaina Kiinan terveysviranomaiset ilmoittivat myös kieltävänsä kaiken villieläinten kaupan toistaiseksi.

Luonnonsuojelijat ovat jo pitkään kritisoineet Kiinaa eksoottisten eläinten hämäräkaupasta. Uhanalaisia eläimiä tai niiden osia myydään esimerkiksi ruuaksi tai perinnehoitoihin.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka koronavirus on tarttunut ihmiseen, mutta ilmeisesti viruksen alkuperäinen isäntä on ollut lepakko. Väli-isäntänä on mahdollisesti jokin toinen eläin.

Shanghaissa ensimmäinen kuolonuhri

Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen joulukuun lopulla Wuhanista, mutta tartuntoja on tavattu laajasti eri puolilta Kiinaa ja jonkin verran myös useissa muissa maissa.

Kiinan itärannikolla sijaitsevan talouskeskus Shanghain viranomaiset kertoivat varhain sunnuntaina Suomen aikaa ensimmäisestä viruskuolemasta kaupungissa. Virukseen kuolleella hyvin iäkkäällä miehellä oli viranomaisten mukaan myös aiempia terveysongelmia.

Lisäksi tartuntoja on raportoitu muun muassa Japanista, Etelä-Koreasta, Yhdysvalloista, Australiasta ja Ranskasta.

Esimerkiksi Hongkongissa ilmestyvä englanninkielinen South China Morning Post seuraa viruskuolemien ja -tartuntojen määrää päivittyvän laskurin kautta. Sivuston laskurin mukaan todettuja tartuntoja on yhteensä jo yli 2  000 Kiinassa ja muissa maissa.

USA:n evakuointilennolla "rajoitettu kapasiteetti"

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina kolmannesta vahvistetusta tartuntatapauksesta. Tartunnan saanut oli ollut matkalla Kiinan Wuhanissa.

Yhdysvallat kertoi aiemmin järjestävänsä evakuointilennon Wuhanista. Uutiskanava CNN:n mukaan suunnitelma koskisi Yhdysvaltain diplomaatteja ja kansalaisia.

Lennon on määrä lähteä Wuhanista tiistaina ja lennättää ihmiset San Franciscoon, ministeriö kertoi Kiinassa oleville yhdysvaltalaisille lähetetyssä sähköpostissa. Postissa varoitettiin, että lennolla on "rajoitetusti kapasiteettia" yksityishenkilöille.

– Kapasiteetti on erittäin rajallinen, ja jos ei ole mahdollista kuljettaa kaikkia halukkaita, etusija annetaan suuremmassa koronavirusriskissä oleville, ministeriö totesi.

Wall Street Journalin mukaan Wuhanissa on noin tuhat yhdysvaltalaista. Siellä sijaitseva Yhdysvaltain konsulaatti tavoittelee kansalaisia.

Myös Ranska, Australia ja Venäjä ovat suunnitelleet evakuoivansa kansalaisiaan Kiinasta. Uutistoimisto AFP kertoi aikaisemmin, että joitakin ulkomaiden kansalaisia saatetaan ennen lähtöä asettaa karanteeniin johonkin toiseen kiinalaiskaupunkiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Vain villieläinten kaupustelu on kieltolistoilla Kiinassa tulevaisuudessako?

Ei kuitenkaan nyt silti saa lähettää suomalaisia, kalliilla turkisjalostukseen, siis lämpimään pukeutumiseen jalostettuja kettuja sinne ja altistaa häkkivankiloihinsa tulevassa uudessa kotimaassaan tämän ihmisillekin hengenvaarallisen virustaudin kantajiksi, joita varmasti käytettäisiin jatkojalostukseen ja niinpä myös taudinkn mahdollisen lisäleviämisen välitykseen, kun kiinalaiset tarhurit ovat kettukaupoillaan hamuamassa suomalaisen kauan jatkuneen, laatuturkisten geeniperimän tietotaidon mukaisen jalostustyön valmiina massasiitokseen, lähes ilmaisena sinne itään myytäviksi uusina tuotteina takaisin tännepä tietysti maapallomme Pohjoisen kylmille alueille tarpeelliseen käyttöönsä!!
Tarhakettujen vienti on estettävä välittömästi Kiinaan samoin kuin kiinalaiset estävät omiennkin kansalaistensa ryhmämatkat Lappiin ja onneksi muihinkin maihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut maat evakuoivat kansalaisiaan Kiinasta, mutta Suomi lennättää omiaan sinne ja kuskaa kiinalaisia maahan. Viisas maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä on niin kiinalainen juttu, niin kiinalainen juttu! Jälkeenpäin selviää, tai ei selviä, miten paljon enemmän sairastui ja miten paljon enemmän kuoli tähän koronavirukseen! Saattaapi tulla melkoinen ylläripylläri..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Villieläinten kauppa seis" ... Ja sama jatkuu torin sijaan jossain syrjäkujilla. Toimet ovat yhtä tehokkaita kuin "taudin leviämisen estäminen" tai "sairaalan rakentaminen viikossa". Propagandaa vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuukauden parin päästä sairastuneita on miljardi. Kuolleita muutamia miljoonia, koska jo nyt muutama prosentti sairastuneista on kuollut. Ruumiiden hävittämisessä tulee ongelma. 2004 tsunamissa kuoli vain 200 tuhatta ja silloinkin oltiin kusessa ruumiiden hävittämisen kanssa.
Ja toisekseen kyseessä ei ollut tarttuva virus. Entä sitten kun virus muuntautuu? Tätä ei taideta saada pysäytettyä, vaikka rokote keksittäisiinkin. Itse asiassa nopeasti keksitty rokote voi olla se vaarallisin juttu. Kaikki muistaa varmaan sikaflunssarokotteen? Itämisaika on taudilla niin lyhyt ja jo siinä rokotejonossa ollessa tartunta leviää. Kiinalaisten nopea reagointi osoittaa, että tauti on ollut jo tiedossa kauemmin. Vai voisiko olla jopa niin, että kiinaa pidetään liian mahtavana sotilasmahtina ja virus pantiin sinne tahallaan? Kenen toimesta? Vai levisikö omien kehittelyjen takia? Totuutta tuskin kuulemme koskaan. Nyt pitäsi suomessa panna rajat kiinni väliaikaisesti. No sitä ei varmsati tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieltävänsä kaiken villieläinten kaupan toistaiseksi. Ei ole kestävällä pohjalla tämä päätös koska niin kauan kun Kiina sallii villieläinten kaupan niin sama voi toistua uudestaan. Toivoittavasti Kiinalaiset lopettavat villieläinten kaupan pysyvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea sanoa miten totuudenmukainen luku tuo 50 on, mutta hieman suhteellisuutta asioihin.
Kiinassa kuolee liikenteessä lähes 300000 ihmistä vuodessa, se tekee keskimäärin 800 päivässä, joten liikenne on Kiinassa vaarallista, toki se ei tartu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten paljon Suomessa kuolee joka vuosi kausi-influenssaan? Kiinassa on kuitenkin 1,4 miljardia ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kuolee vuosittain kausi-influenssaan kymmenistä sataan ihmistä. Sata ihmistä Kiinan mittakaavassa tarkoittaisi 250 x 100 = 25 000.

Nykyinen kuolonuhrien taso, eli 50 uhria Kiinassa tarkoittaisi Suomessa 0,2 uhria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa viranomaisten mukaan kaikki hyvin ... Kunnes ensimmäiset kuolleet tulevat. Näinhän se aina menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Suojautuu joltakin', mutta 'puolustautuu jotain vastaan'. Toimittajan pitää osata suomea niin paljon, että saa aikaan ymmärrettävän, oikeakielisen otsikon. Edes sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitettaisko lännessä kaupunkeja kiinni ja peruttaisiinko seuramatkat vastaavassa tilanteessa?
Kiinalla on tehokkaat keinot kun se laittaa tarvittaessa koko kansan karanteeniin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuisitko mieluummin Kiinassa kuin täällä lännessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan hallitus yrittää kovasti poistaa Weibosta ja muusta Kiinalaisesta sosiaalisesta mediasta videota, jossa sairaanhoitaja väittää olevansa Wuhanista ja todellinen sairastuneiden määrä Kiinassa olisi yli 90,000 ihmistä. Jos yhtään tunnemme Kiinalaista hallitusta (Sikainfluenssan ja SARSin osalta), niin ei olisi mikään ihme jos taas kaunistellaan rankasti lukuja.
Uskoo ken tahtoo puoleen ja toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän niitä heinäsirkkoja on Afrikassa. Kaikki sinne buffet pöytään syömään, ja maailma pelastuu ( ja sadotkin kun miljardit ihmiset syövät miljardit heinäsirkat). Win-Win tilanne. Nyt vain lentokoneita ja laivoja buukkaamaan, jotta saadaan veget Afrikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image