Ulkomaat

Kiina ja USA riitelevät Huawein perustajan tyttären pidätyksestä

Ulkomaat 7.12.2018 9:41 | Päivitetty 7.12.2018 10:48
Seppo Ylönen, Reuters

Yhdysvallat vaatii Kanadassa kiinni otetun Meng Wangzhon luovutusta. Syitä pidätykselle ei ole kerrottu, mutta sen uskotaan liittyvän kännykkäjätin Iran-yhteyksiin.

Yhdysvaltain ja Kiinan välille on kehkeytynyt merkillinen kiista kännykkäjätti Huawein johtajan pidätyksestä.

Meng Wangzhou pidätettiin Yhdysvaltojen pyynnöstä Vancouverin lentokentällä Kanadassa. KUVA: MAXIM SHIPENKOV

Välikäteen riidassa on joutunut Kanada, sillä Meng Wangzhou pidätettiin Yhdysvaltain vaatimuksesta Vancouverin lentokentällä viime lauantaina.

Vancouverilaisen oikeusistuimen on määrä päättää tänään siitä, päästetäänkö Meng takuita vastaan vapaalle jalalle odottamaan päätöstä siitä, luovutetaanko Meng Yhdysvaltoihin.

46-vuotias Meng on Huawein rahoitusjohtaja ja Huawein perustajan tytär.

Pidätyksen syitä ei ole kerrottu julkisesti, mutta nimettömät kanadalaislähteet ovat kertoneet Reutersille, että pidätys liittyy kansainvälisiin rahoitusjärjestelyihin, joilla Iran kiertää Yhdysvaltain asettamia pakotteita.

Kiinan hallituksen kädenjatke

Huawei sanoo, ettei se tiedä pidätyksen syytä. Kiinan hallitus on tuominnut pidätyksen, joka sen mielestä on ihmisoikeusrikkomus.

Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole kommentoineet Mengin pidätystä muuten kuin epäsuorasti.

Presidentti Donald Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton sanoi, että hänellä on "suuri huoli" kiinalaisten firmojen kaupantekokäytännöistä ja toimimisesta Kiinan hallituksen kädenjatkeena.

Huawei on yksi maailman suurimpia telekommunikaatioyrityksiä. Se ohitti äskettäin Applen älykännyköiden myynnissä. Vain Samsung on sitä suurempi.

Länsimaissa pelätään, että kiinalaisfirmat Huawei ja ZTE hyödyntävät viidennen sukupolven mobiiliverkkoja vakoilutekniikkojen kehittämiseen.

Japanin hallituksen kerrotaan suunnittelevan Huawein ja ZTE:n teknologian kieltämistä. Myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on ollut samanlaista keskustelua.

Iso takuusumma luvassa

Yhdysvaltain kongressiedustajat ovat varoitelleet Huawein olevan uhka maan kansalliselle turvallisuudelle. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat selvitelleet vuodesta 2016 saakka, onko Huawei rikkonut Iran-pakotteita.

Mengin pidätys tapahtui samana päivänä, kun Trump ja Kiinan presidentti Xi Jingping keskustelivat G20-kokouksessa Buenos Airesissa kauppasodan pysäyttämisestä. Presidentit lupasivat pidättyä uusista rangaistustulleista jatkoneuvottelujen ajaksi. Mengin pidätys ei paranna neuvotteluilmapiiriä.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi, ettei Kanadan hallituksella ole osaa eikä arpaa rouva Mengin pidätyksessä.

Rikollisten luovutustapauksiin perehtynyt vancouverilainen lakimies Gary Bottin arveli, että Meng päästetään vapaaksi odottamaan lopullista luovutuspäätöstä. Takuusumma on luultavasti useita miljoonia dollaria, Meng joutuu luovuttamaan passinsa ja alistumaan elektroniseen valvontalaitteeseen, Bottin sanoi.

Jos Meng Wangzhou vastustaa luovutusta Yhdysvaltoihin, voi oikeusprosessi Kanadassa kestää useita vuosia. Jos hän sen sijaa tyytyy kohtaloonsa, voi luovutus tapahtua muutaman viikon sisässä.

Juttua muokattu kello 10:47: Tarkennettu Meng Wangzhoun titteli. 

MAINOS

Kommentoi

USA kavereineen ei pysty avaamaan Huawein salauksia. Tästä johtuen lukuisat operaattorit ja loppukäyttäjät ovat ruvenneet hankkimaan Huawein tuotteita. Muunmuassa militaryt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIkä ero on kiinalaisella vakoilulla ja amerikkalaisella? Molemmat maat vakoilee omia ja kaikkien muidenkin maiden kansalaisia ihan mielin määrin. Amerikassa pidätetään laittoman vakoilun paljastajat ja kiinalaiset vakoilijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo tulee maksamaan trumpetille ja amerikkalaisille maltaita,nyt on kyse sellaisen maan kansalaisen pidättämisestä että siellä on rahaa ja valtaa aiheuttaa amerikkalaisille kovastikin ongelmia.On tuo amerikkalaisten touhu mennyt liian pitkälle,kun joku maa ei noudata trumpetin sanktioita ja boikotointia vaikka sillä ei ole minkään maailmanjärjestön hyväksyntää niin tämä maailmanpoliisi uhkailee ja kiristää muita maita,mutta nyt sattui virhe sillä on maa jota ei kiristetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaisit hieman selvää miten tämä kommunisti valtio vakoilee ja varastaa teknologiaa ja muuta kun vain saa siihen tilaisuuden. Tämä oli köyhä maa muutama vuosikymmen sitten mutta nyt alkaa olla maailman uhka jossa ei seurata minkään maan mandaatteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on aivan oikeassa arvostellessaan pidätystä. USA:lla ei ole minkään maailman mandaattia asetella pakotteita ja rangaista niitä rikkovia. Kyse on törkeästä mielivallan käytöstä, joka tapahtuu välillä asein, välillä muin keinoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että miten niin? Yhdysvalloilla nimenomaan on mandaatti asettaa pakotteita ja se toimii näin: Yhdysvallat asettaa pakotteen ja se todellakin toimii. Jos YK tai Kiina tai kuka tahansa muu sanoo mitä tahansa, niin sillä ei ole merkitystä eli näillä arvostelijoilla ei ole mandaattia. Yhdysvallat on maailman aino maa jolla on käytännössä mandaatti asettaa pakotteita. Kukaan muu ei yksinkertaisesti pysty samaan.

Voihan sen Yhdysvaltojen mandaatin kyseenalaistaa, mutta taitaa jäädä sille asteelle, että netissä kiljahdellaan. Eiköstä vain?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Kanadan hallituksella on osaa ja arpaa, jos vieraan maan kansalainen pidätetään maassa toisen vieraan maan vaatimuksesta. Toki hallituksella ei välttämättä ole siihen liittyvää toimeenpanovaltaa eikä määräys mennyt hallituksen kautta, mutta käsittääkseni Kanadassakin hallitus käyttää lainsäädäntövaltaa nukkeparlamentin kautta, joten se vastaa siitä, millaisia lakeja maassa säädetään.

Ilmeisesti Kanada on paljon pahemmin Trumpin tossun alla kuin Suomi Putinin pihdeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei suinkaan ole "Putinin pihdeissä" vaan ihan samalla tavalla kuin Kanadakin Yhdysvaltain mielivallan alainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:35
Virossa pidätettiin kymmenen Danske Bankin entistä työntekijää epäiltynä rahanpesusta
13:22
Vaalan uusi vankila rakennetaan kylän ulkopuolelle Tervareitti
13:18
Hehku Kauppaa koskevat yt-neuvottelut päättyivät – liikkeiden toiminta loppuu kevääseen mennessä, Oulussa kaksi myymälää
13:15
Poliisin uusi rekisteri kokoaa tietoa uhkaavasta käytöksestä ja "hiljaisista signaaleista" – Turun iskun kaltaisten tapahtumien ennakointi paranee
12:49
Oulun poliisi: Joulun menoliikenteen ruuhka alkaa perjantaina – kauppojen parkkipaikoilla pelti kolisee
12:37
Teollisuudelle aiempaa isompi siivu ruokarahoista, tuottajien ja kaupan osuudet pienentyneet – raaka kilpailu on auttanut kuluttajia mutta tuottajia ahdistaa
12:02
Tuore selvitys ruuan hinnan kehityksestä herätti kritiikkiä – ETL: Vertailu antaa vain rajatun kuvan ruuan hinnasta
50
Isokatu ja Kirkkokatu kaksisuuntaisiksi – Oulun kaupunki investoi ensi vuonna liikenteeseen ja ympäristöön 19 miljoonaa euroa
18
Valtuusto nuiji päätöksen: Oululaisnuoret saavat maksuttoman ehkäisyn käyttöönsä alkuvuoden aikana
17
Kirkko ennakoi jäsenenmääränsä tippuvan pian 70 prosenttiin – Yhä useampi kirkkoon kuuluvista vanhemmista ei halua lastaan kastettavan
16
Yön uutiskooste: Talousahdinkoon joutuneet maatilat joutuvat ottamaan pikavippejä, joulupaketin ehtii lähettää vielä tänään
15
Oulu sitoutuu päästövähennyksiin – tavoitteena hiilineutraali sähkön- ja lämmöntuotanto vuoteen 2050 mennessä
15
Oikeusministeriö: Vaalan uusi vankila sijoitetaan keskustaan
14
Oululainen mies iski salaattibaarissa Tikkurilassa – mieheltä löytyi myös iso keittiöveitsi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

TALOUSKASVU HIIPUU ENSI VUONNA

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

on, osaatko laskea kuinka paljon Alahuhta on maksanut muiden eläkeitä eläkemaksuina kun hänelle on kertynyt noinkin hulp... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image