Ulkomaat

Kiina hermostui USA:n päätettyä myydä F-16-hävittäjiä Taiwanille

Taiwanin ilmavoimien F-16-hävittäjiä lentonäytöksessä syyskuussa 2017. Yhdysvallat myy Taiwanille lisää samantyyppisiä hävittäjiä. KUVA: RITCHIE B. TONGO
Ulkomaat 21.8.2019 9:21
Ilkka Timonen

Peking vaati Washingtonia perumaan kaupat tai "kantamaan kaikki seuraukset".

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on hyväksynyt kahdeksan miljardin dollarin asekaupan Taiwaniin. Yhdysvallat myy Taiwanille muun muassa 66 uutta F-16C/D-hävittäjäkonetta, ilmoitti maan ulkoministeriö tiistaina uutiskanava CNN:n mukaan.

Kauppa on omiaan raivostuttamaan Kiinan, joka pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan. Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat kireät jo Hongkongin tilanteen ja maiden välisen kauppakiistan takia.

Hallinnon virkailijat olivat jo aiemmin kertoneet kaupasta CNN:lle, mutta siinä vaiheessa oli vielä mahdollista, että kauppa peruttaisiin epävarmojen Kiina-suhteiden takia.

Peking hermostui julkisesti kaupasta jo viime viikolla, kun siitä kerrottiin ensi kerran.

Perjantaina Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying sanoi asekaupan haittaavan Kiinan suvereniteettia ja keskeisiä intressejä.

– On painotettava, että Taiwanin asia koskee Kiinan suvereniteettia, alueellista koskemattomuutta ja turvallisuusintressejä, Hua sanoi.

Hän varoitti, että "Yhdysvallat kantaa kaikki seuraukset", ellei se peru asekauppoja.

Taiwanin sotilaallinen kyky kasvaa

Yhdysvaltain kongressin molemmat valtapuolueet hyväksyivät kaupan.

"F-16-kauppa Taiwaniin lähettää vahvan viestin Yhdysvaltain sitoutumisesta turvallisuuteen ja demokratiaan Tyynenmeren alueella", sanoivat edustajainhuoneen demokraattijäsen Eliot Engel ja republikaanijäsen Michael McCaul yhteisessä lausunnossaan viime viikolla.

Heidän mukaansa Yhdysvaltain on tehtävä kaikkensa auttaakseen ystäviään kun Kiina lisää sotilaallista aggressiotaan alueella.

Kauppa harmittaa Pekingiä erityisesti siksi, että hävittäjien avulla Taipei lisää kykyään suorittaa sotilasoperaatioita Taiwaninsalmessa, joka erottaa Manner-Kiinan Taiwanista.

Vuoden 2010 jälkeen Yhdysvallat on myynyt aseita Taiwanille yli 15 miljardin dollarin arvosta.

MAINOS

Kommentoi

Taiwanin tasavalta on itsenäinen, ollut yli sata vuotta, sen suvereniteetti täytyy tunnustaa Kiinan uhkailuista huolimatta.
Miksi maailman valtiomiehet vaikenevat?
Kiina on laajentamassa maa-alueitaan ja maailma katselee hiljaa tapahtumia vierestä tietokoneelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan oikein, että USA tukee demokraattista Taiwanin tasavaltaa kommunistisen puolueen diktatoorisesti hallitsemaa Kiinaa vastaan. Euroopan maiden käytös on sen sijaan häpeällistä, kun eivät pysty edes solmimaan diplomaattisuhteita Taiwaniin Kiinan uhkailun vuoksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa kun Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kertoo uhkailut, niinkuin sillä olisi jotain merkitystä maailman politiikassa. Vähän samanlaista komiikkaa kun P-Korean uutisten lukija kertoo että P-Korea tuhoaa USA:n.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Falcon F-16 on edelleen maailman kaunein lentokone, aivan kuten aikalaisensa Pontiac Firebird Trans Am (3rd gen) autoissa. Täydellistä designia on mahdoton parantaa. F16:n voittosuhde taisteluissa on myös omaa luokkaansa, 76:1. On siis varsin helppo ymmärtää miksi mm. Arabiemiraatit ja Taiwan ovat päätyneet kyseiseen konemalliin vielä 2010-luvulla. It just works.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina kiittää. Koneet ja eritoten niitten tekniikka ovat nyt Kiinan kopioitavissa. Kiina valmistaa heti 500 kpl noita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on hankkinut kaikki F-16:een liittyvät dokumentit jo aikapäiviä sitten. Sama koskee F-35:ttä.

Tällaisia hävittäjiä ei pysty valmistamaan ilman laajaa, kansainvälistäkin, alihankintaverkostoa. Kiinalla ei tällaista ole, eikä myöskään Venäjällä. Kiinan Shenyang J-31 hävittäjä kyllä muistuttaa F-35:ttä, vaikka onkin kaksimoottorinen. Sisäinen teknologia on varmaankin yksinkertaisempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen. Yhdysvaltojen kannattaisi myydä myös keskipitkän matkan ydinohjuksia Taiwanille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi myynyt samantien F-35 hävittäjiä. Vaikka ne eivät välttämättä ole tosisilanteessa sen kummempia, niin antaisi vahvemman signaalin, että Taiwan on itsenäinen valtio, jolla on suvereeni oikeus puolustaa maataan. Tosin Taiwanin pitäisi ensin julistautua muodollisesti täysin itsenäiseksi ja lopullisesti luopua havittelemasta Kiinaa, tai kuten aiemmin, jopa alueita nyky-Kiinan ulkopuolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla periaatteella "Suomi kuului Venäjään", itsenäisyyspuheet ovat tuomittavia. Viro on aina kuulunut Venäjälle, itsenäisyyspuheet ovat tuomittavia. Latvia, Liettua...
Joskus kansat vain haluavat olla itsenäisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmän historiasta tiedät, venäjä juuri tunnusti ensimmäisenä suomen itsenäisyyden. Eli lenin antoi suomelle itsenäisyyden. Ruotsi piti orjana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on aikanaan koostunut useista valtakunnista, kuningaskunnista, dynastioista...

Vajaat kaksituhatta vuotta sitten alueella oli 16 kuningaskuntaa. Kiinan alueella on käyty todella pitkään verisiä sotia eri kuningaskuntien ja dynastioiden välillä.

Nykyinen Kiina on aika nuori muodostelma. Toteamus, että "Taiwan on aina kuulunut kiinaan ja tulee kuulumaan" osoittaa syvää tietämättömyyttä Kiinan historiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ja Taiwan on tässä välillä ollut Japaninkin miehittämänä 50 vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä F-35 kuuluu eri gategoriaan kuin F-16.

F-35 pystyy luomaan tarkan reaaliaikaisen kuvan taistelukentästä - maassa, ilmassa ja merellä - ja välittämään tämän kuvan myös muiden aselajien käyttöön. Tällainen verkostokeskeinen toiminta on tulevaisuutta armeijoiden välisessä sodankäynnissä.

USA ei myy F-35:ttä Taiwanille, sillä se pillastuttaisi Kiinan lopullisesti. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Jyrki Katainen nousee Sitran johtoon – Hallintoneuvosto teki päätöksensä haastattelujen jälkeen
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
20
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image