Ulkomaat

Kiina hermostui USA:n päätettyä myydä F-16-hävittäjiä Taiwanille

Taiwanin ilmavoimien F-16-hävittäjiä lentonäytöksessä syyskuussa 2017. Yhdysvallat myy Taiwanille lisää samantyyppisiä hävittäjiä. KUVA: RITCHIE B. TONGO
Ulkomaat 21.8.2019 9:21
Ilkka Timonen

Peking vaati Washingtonia perumaan kaupat tai "kantamaan kaikki seuraukset".

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on hyväksynyt kahdeksan miljardin dollarin asekaupan Taiwaniin. Yhdysvallat myy Taiwanille muun muassa 66 uutta F-16C/D-hävittäjäkonetta, ilmoitti maan ulkoministeriö tiistaina uutiskanava CNN:n mukaan.

Kauppa on omiaan raivostuttamaan Kiinan, joka pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan. Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat kireät jo Hongkongin tilanteen ja maiden välisen kauppakiistan takia.

Hallinnon virkailijat olivat jo aiemmin kertoneet kaupasta CNN:lle, mutta siinä vaiheessa oli vielä mahdollista, että kauppa peruttaisiin epävarmojen Kiina-suhteiden takia.

Peking hermostui julkisesti kaupasta jo viime viikolla, kun siitä kerrottiin ensi kerran.

Perjantaina Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying sanoi asekaupan haittaavan Kiinan suvereniteettia ja keskeisiä intressejä.

– On painotettava, että Taiwanin asia koskee Kiinan suvereniteettia, alueellista koskemattomuutta ja turvallisuusintressejä, Hua sanoi.

Hän varoitti, että "Yhdysvallat kantaa kaikki seuraukset", ellei se peru asekauppoja.

Taiwanin sotilaallinen kyky kasvaa

Yhdysvaltain kongressin molemmat valtapuolueet hyväksyivät kaupan.

"F-16-kauppa Taiwaniin lähettää vahvan viestin Yhdysvaltain sitoutumisesta turvallisuuteen ja demokratiaan Tyynenmeren alueella", sanoivat edustajainhuoneen demokraattijäsen Eliot Engel ja republikaanijäsen Michael McCaul yhteisessä lausunnossaan viime viikolla.

Heidän mukaansa Yhdysvaltain on tehtävä kaikkensa auttaakseen ystäviään kun Kiina lisää sotilaallista aggressiotaan alueella.

Kauppa harmittaa Pekingiä erityisesti siksi, että hävittäjien avulla Taipei lisää kykyään suorittaa sotilasoperaatioita Taiwaninsalmessa, joka erottaa Manner-Kiinan Taiwanista.

Vuoden 2010 jälkeen Yhdysvallat on myynyt aseita Taiwanille yli 15 miljardin dollarin arvosta.

MAINOS

Kommentoi

Taiwanin tasavalta on itsenäinen, ollut yli sata vuotta, sen suvereniteetti täytyy tunnustaa Kiinan uhkailuista huolimatta.
Miksi maailman valtiomiehet vaikenevat?
Kiina on laajentamassa maa-alueitaan ja maailma katselee hiljaa tapahtumia vierestä tietokoneelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan oikein, että USA tukee demokraattista Taiwanin tasavaltaa kommunistisen puolueen diktatoorisesti hallitsemaa Kiinaa vastaan. Euroopan maiden käytös on sen sijaan häpeällistä, kun eivät pysty edes solmimaan diplomaattisuhteita Taiwaniin Kiinan uhkailun vuoksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa kun Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kertoo uhkailut, niinkuin sillä olisi jotain merkitystä maailman politiikassa. Vähän samanlaista komiikkaa kun P-Korean uutisten lukija kertoo että P-Korea tuhoaa USA:n.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Falcon F-16 on edelleen maailman kaunein lentokone, aivan kuten aikalaisensa Pontiac Firebird Trans Am (3rd gen) autoissa. Täydellistä designia on mahdoton parantaa. F16:n voittosuhde taisteluissa on myös omaa luokkaansa, 76:1. On siis varsin helppo ymmärtää miksi mm. Arabiemiraatit ja Taiwan ovat päätyneet kyseiseen konemalliin vielä 2010-luvulla. It just works.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina kiittää. Koneet ja eritoten niitten tekniikka ovat nyt Kiinan kopioitavissa. Kiina valmistaa heti 500 kpl noita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on hankkinut kaikki F-16:een liittyvät dokumentit jo aikapäiviä sitten. Sama koskee F-35:ttä.

Tällaisia hävittäjiä ei pysty valmistamaan ilman laajaa, kansainvälistäkin, alihankintaverkostoa. Kiinalla ei tällaista ole, eikä myöskään Venäjällä. Kiinan Shenyang J-31 hävittäjä kyllä muistuttaa F-35:ttä, vaikka onkin kaksimoottorinen. Sisäinen teknologia on varmaankin yksinkertaisempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen. Yhdysvaltojen kannattaisi myydä myös keskipitkän matkan ydinohjuksia Taiwanille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi myynyt samantien F-35 hävittäjiä. Vaikka ne eivät välttämättä ole tosisilanteessa sen kummempia, niin antaisi vahvemman signaalin, että Taiwan on itsenäinen valtio, jolla on suvereeni oikeus puolustaa maataan. Tosin Taiwanin pitäisi ensin julistautua muodollisesti täysin itsenäiseksi ja lopullisesti luopua havittelemasta Kiinaa, tai kuten aiemmin, jopa alueita nyky-Kiinan ulkopuolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla periaatteella "Suomi kuului Venäjään", itsenäisyyspuheet ovat tuomittavia. Viro on aina kuulunut Venäjälle, itsenäisyyspuheet ovat tuomittavia. Latvia, Liettua...
Joskus kansat vain haluavat olla itsenäisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmän historiasta tiedät, venäjä juuri tunnusti ensimmäisenä suomen itsenäisyyden. Eli lenin antoi suomelle itsenäisyyden. Ruotsi piti orjana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on aikanaan koostunut useista valtakunnista, kuningaskunnista, dynastioista...

Vajaat kaksituhatta vuotta sitten alueella oli 16 kuningaskuntaa. Kiinan alueella on käyty todella pitkään verisiä sotia eri kuningaskuntien ja dynastioiden välillä.

Nykyinen Kiina on aika nuori muodostelma. Toteamus, että "Taiwan on aina kuulunut kiinaan ja tulee kuulumaan" osoittaa syvää tietämättömyyttä Kiinan historiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ja Taiwan on tässä välillä ollut Japaninkin miehittämänä 50 vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä F-35 kuuluu eri gategoriaan kuin F-16.

F-35 pystyy luomaan tarkan reaaliaikaisen kuvan taistelukentästä - maassa, ilmassa ja merellä - ja välittämään tämän kuvan myös muiden aselajien käyttöön. Tällainen verkostokeskeinen toiminta on tulevaisuutta armeijoiden välisessä sodankäynnissä.

USA ei myy F-35:ttä Taiwanille, sillä se pillastuttaisi Kiinan lopullisesti. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
142
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
26
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image