Ulkomaat

Kes­kia­me­rik­ka­lai­set liittyvät Yh­dys­val­toi­hin vievään karavaaniin toiveenaan parempi tulevaisuus

Keskiamerikkalaisten matka kohti Yhdysvaltoja kulkee Ciudad Juárez -rajakaupungin läpi, jossa sijaitsee myös kuolonuhreja vaatinut joki, joka maahanmuuttajien on ylitettävä. KUVA: David Peinado
Ulkomaat 12.7.2019 6:00
Riina Rastas

Väärät tiedot ja toiveet paremmasta tulevaisuudesta saavat keskiamerikkalaiset liittymään kohti Yhdysvaltoja matkaavaa karavaania. Turvapaikkaa hakevat keskiamerikkalaiset jäävät rajan ylittäessään jumiin Teksasin pidätyskeskukseen.

Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan ylittämistä yrittävien määrä on kasvanut. Yhdysvaltojen rajavartijat pidättivät toukokuussa yli 132 000 Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan ylittävää. Enemmän ylittäjiä on ollut kuukauden sisällä viimeksi vuonna 2006.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat sanoneet, että Meksikon rajalla olevien maahanmuuttajien määrä ylittää kriisitason. Suuren tungoksen johdosta, moni Yhdysvaltojen etelärajan ylittävä on jumissa Teksasin pidätyskeskuksessa.

Pidätyskeskuksen oloja on kuvattu epäinhimillisiksi. Kesäkuussa keskus oli niin ylikansoitettu, että osa lapsista joutui hoitamaan toisia lapsia.

Tungoksesta huolimatta monet yrittävät rajan yli. Syiksi on esitetty toiveita taloudellisen tilanteen ja turvallisuuden parantamisesta.

Aikaisemmin Yhdysvaltoihin pyrki paljon siirtolaisia Meksikosta. Suurin osa tulijoista oli New York Timesin (NYT) mukaan silloin yksin matkustavia miehiä.

NYT kertoi maaliskuussa, etteivät meksikolaiset enää ryntää Yhdysvaltoihin, päinvastoin, enemmän meksikolaisia lähtee Yhdysvalloista kuin saapuu sinne.

Tällä hetkellä suurin osa Yhdysvaltoihin Meksikon kautta pyrkijöistä tulee Keski-Amerikan valtioista. Keskiamerikkalaiset tulevat Yhdysvaltoihin koko perheen voimin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kirjoittaa sivuillaan, ettei keksiamerikkalaisten maahanmuutto Yhdysvaltoihin ole uusi asia. Amnestyn mukaan "Keski-Amerikan pohjoisen kolmion maista", Hondurasista, Guatemalasta ja El Salvadorista, muuttavat pakenevat maiden vaarallisia oloja.

NYT:n mukaan Keski-Amerikan pohjoisen kolmion maat ovat vaarallisia, mutta esimerkiksi murhien määrä on niissä vähentynyt. Sen sijaan maiden maaseudut ovat köyhiä ja viimeaikaisen maahanmuuton syy on useimmiten toive taloudellisen tilanteen parantumisesta.

Keski-Amerikasta saapuvat maahanmuuttajat saapuvat Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle yleensä suuren ajoneuvoletkan matkassa. Letkaa on kutsuttu maahanmuuttajakaravaaniksi.

BBC selittää, että keskiamerikkalaiset maahanmuuttajat matkustavat isossa porukassa, koska se on turvallisempaa. Rikollisjengit ovat kidnapanneet pienemmissä ryhmissä matkustavia.

Letkaan pääsee mukaan esimerkiksi maksamalla suuria summia salakuljettajille. Washington Post kertoi maaliskuussa, että salakuljetusmatka voi maksaa jopa 7000 dollaria (noin 6200 euroa) per aikuinen ja tämän kanssa matkustava lapsi.

Matka tehdään bussilla, joka jättää kuljetettavat Yhdysvaltojen rajalle. Siellä maahanmuuttajat voivat kävellä rajan yli ja hakea viranomaisilta turvapaikkaa.

Yhdysvaltoihin on kuitenkin vaikea päästä, etenkin Meksikon rajan kautta. YK:n kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) Meksikon johtaja Christopher Gascon kertoi saksalaiselle medialle Deutche Wellelle, että maahanmuuttajien keskuudessa liikkuu paljon väärää tietoa.

– Tällä hetkellä maahanmuuttajat ajattelevat, että on helpompi saada turvapaikka, jos he tuovat lapsen mukanaan. Se ei ole totta. Monet perheet altistavat itsensä matkustuksen riskeille, ja kun he pääsevät rajalle, saavat he päätöksen, johon eivät ole osanneet varautua.

Maahanmuuttajia vai pakolaisia?

Moni Yhdysvaltoihin Keski-Amerikasta saapuvista hakevat turvapaikkaa.

Turvapaikanhakijoiden on kuitenkin täytettävä kriteerit saadakseen pakolaisstatuksen ja luvan jäädä maahan.

Yhdysvalloissa pakolainen on ihminen, jolla on erityinen humanitäärinen syy hakea pakolaisstatusta. Pakolaiseen on kohdistunut vainoa tai hänen on tarvinnut pelätä elämänsä puolesta.

Taloudelliset syyt eivät riitä pakolaisstatuksen saavuttamiseksi Yhdysvalloissa, niin kuin ei Suomessakaan.

Laillinen maahanmuuttaja taas tarvitsee viisumin päästäkseen Yhdysvaltoihin.

Viisumikriteerit vaihtelevat maasta riippuen. Yhdysvaltoihin on saatavilla viisumeita esimerkiksi opiskelua tai työntekoa varten. Silloin on kuitenkin oltava opiskelu- tai työpaikka valmiina.

Jos henkilöllä ei ole viisumia, eikä hän täytä pakolaisstatuksen kriteereitä, on hän maahan päästessään laiton maahanmuuttaja.

Yhdysvaltojen hallitus arvioi 2018, että vuonna 2015 maassa oli noin 12 miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa.

MAINOS

Kommentoi

Mutta puuttuiko tästä nyt kaikkein uusin data kesä- ja heinäkuulta? Trump nimittäin teki diilin kesäkuussa Meksikon kanssa, että mikäli Meksiko aloittaa tiukennetun rajavalvonnan, niin Trump ei aseta tulleja Meksikolle. Meksiko suostui diiliin ja kesäkuusta asti Meksikon armeija on vartioinut Meksikon etelä-rajaa noin 15 000 sotilaan voimin ja Yhdysvaltojen vastaista rajaa noin 6 000 sotilaan voimalla. Trumpin tviittien mukaan tällä on ollut "massiivinen" vaikutus laittomien siirtolaisten virtaan ja Trump on kiittänyt Twitterissä sekä Meksikon presidenttiä että Meksikon parlamenttia. Samaan aikaan Trump on moittinut demokraatteja sanoen, että Meksiko on tehnyt enemmän rajan hyväksi töitä kuin demokraatit.

Tämä kaikki tieto on Trumpin Twitterissä. Tuo uutisen data on toukokuulta jolloin tilanne oli pahimmillaan kunnes Meksiko jalkautti armeijan rajoilleen kesäkuussa. Sieltä ei tule enää kukaan yli Meksikon etelärajasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image