Ulkomaat

Kes­kia­me­rik­ka­lai­set liittyvät Yh­dys­val­toi­hin vievään karavaaniin toiveenaan parempi tulevaisuus

Keskiamerikkalaisten matka kohti Yhdysvaltoja kulkee Ciudad Juárez -rajakaupungin läpi, jossa sijaitsee myös kuolonuhreja vaatinut joki, joka maahanmuuttajien on ylitettävä. KUVA: David Peinado
Ulkomaat 12.7.2019 18:00
Riina Rastas

Väärät tiedot ja toiveet paremmasta tulevaisuudesta saavat keskiamerikkalaiset liittymään kohti Yhdysvaltoja matkaavaa karavaania.

Turvapaikkaa hakevat keskiamerikkalaiset jäävät rajan ylittäessään jumiin Teksasin pidätyskeskukseen.

Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan ylittämistä yrittävien määrä on kasvanut. Yhdysvaltojen rajavartijat pidättivät toukokuussa yli 132 000 Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan ylittävää. Enemmän ylittäjiä on ollut kuukauden sisällä viimeksi vuonna 2006.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat sanoneet, että Meksikon rajalla olevien maahanmuuttajien määrä ylittää kriisitason. Suuren tungoksen johdosta, moni Yhdysvaltojen etelärajan ylittävä on jumissa Teksasin pidätyskeskuksessa.

Pidätyskeskuksen oloja on kuvattu epäinhimillisiksi. Kesäkuussa keskus oli niin ylikansoitettu, että osa lapsista joutui hoitamaan toisia lapsia.

Tungoksesta huolimatta monet yrittävät rajan yli. Syiksi on esitetty toiveita taloudellisen tilanteen ja turvallisuuden parantamisesta.

Aikaisemmin Yhdysvaltoihin pyrki paljon siirtolaisia Meksikosta. Suurin osa tulijoista oli New York Timesin (NYT) mukaan silloin yksin matkustavia miehiä.

NYT kertoi maaliskuussa, etteivät meksikolaiset enää ryntää Yhdysvaltoihin, päinvastoin, enemmän meksikolaisia lähtee Yhdysvalloista kuin saapuu sinne.

Tällä hetkellä suurin osa Yhdysvaltoihin Meksikon kautta pyrkijöistä tulee Keski-Amerikan valtioista. Keskiamerikkalaiset tulevat Yhdysvaltoihin koko perheen voimin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kirjoittaa sivuillaan, ettei keksiamerikkalaisten maahanmuutto Yhdysvaltoihin ole uusi asia. Amnestyn mukaan "Keski-Amerikan pohjoisen kolmion maista", Hondurasista, Guatemalasta ja El Salvadorista, muuttavat pakenevat maiden vaarallisia oloja.

NYT:n mukaan Keski-Amerikan pohjoisen kolmion maat ovat vaarallisia, mutta esimerkiksi murhien määrä on niissä vähentynyt. Sen sijaan maiden maaseudut ovat köyhiä ja viimeaikaisen maahanmuuton syy on useimmiten toive taloudellisen tilanteen parantamisesta.

Keski-Amerikasta saapuvat maahanmuuttajat saapuvat Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle yleensä suuren ajoneuvoletkan matkassa. Letkaa on kutsuttu maahanmuuttajakaravaaniksi.

BBC selittää, että keskiamerikkalaiset maahanmuuttajat matkustavat isossa porukassa, koska se on turvallisempaa. Rikollisjengit ovat kidnapanneet pienemmissä ryhmissä matkustavia.

Letkaan pääsee mukaan esimerkiksi maksamalla suuria summia salakuljettajille. Washington Post kertoi maaliskuussa, että salakuljetusmatka voi maksaa jopa 7000 dollaria (noin 6200 euroa) per aikuinen ja tämän kanssa matkustava lapsi.

Matka tehdään bussilla, joka jättää kuljetettavat Yhdysvaltojen rajalle. Siellä maahanmuuttajat voivat kävellä rajan yli ja hakea viranomaisilta turvapaikkaa.

Yhdysvaltoihin on kuitenkin vaikea päästä, etenkin Meksikon rajan kautta. YK:n kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) Meksikon johtaja Christopher Gascon kertoi saksalaiselle medialle Deutche Wellelle, että maahanmuuttajien keskuudessa liikkuu paljon väärää tietoa.

– Tällä hetkellä maahanmuuttajat ajattelevat, että on helpompi saada turvapaikka, jos he tuovat lapsen mukanaan. Se ei ole totta. Monet perheet altistavat itsensä matkustuksen riskeille, ja kun he pääsevät rajalle, saavat he päätöksen, johon eivät ole osanneet varautua.

Maahanmuuttajia vai pakolaisia?

Moni Yhdysvaltoihin Keski-Amerikasta saapuvista hakevat turvapaikkaa.

Turvapaikanhakijoiden on kuitenkin täytettävä kriteerit saadakseen pakolaisstatuksen ja luvan jäädä maahan.

Yhdysvalloissa pakolainen on ihminen, jolla on erityinen humanitäärinen syy hakea pakolaisstatusta. Pakolaiseen on kohdistunut vainoa tai hänen on tarvinnut pelätä elämänsä puolesta.

Taloudelliset syyt eivät riitä pakolaisstatuksen saavuttamiseksi Yhdysvalloissa, niin kuin ei Suomessakaan.

Laillinen maahanmuuttaja taas tarvitsee viisumin, päästäkseen Yhdysvaltoihin.

Viisumikriteerit vaihtelevat maasta riippuen. Yhdysvaltoihin on saatavilla viisumeita esimerkiksi opiskelua tai työntekoa varten. Silloin on kuitenkin oltava opiskelu- tai työpaikka tiedossa.

Jos henkilöllä ei ole viisumia, eikä hän täytä pakolaisstatuksen kriteereitä, on hän maahan päästessään laiton maahanmuuttaja.

Yhdysvaltojen hallitus arvioi 2018, että vuonna 2015 maassa oli noin 12 miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa.

MAINOS

Kommentoi

Harmi kun meidän Pekka ja se sos.dem. rauhanmies eivät nyt pääse neuvomaan tuonne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon on mexicossa amerikkaan menijöitä ja haluavia. Keski-amerikassa löytyy lisää ja etelä-amerikassa. Onkohan noille lukutaidottomille, kieltä osaamattomille tarpeeksi maanviljelys hommia. Satokautena voi olla, miten muu aika elätetään itseä. Muullonkin pitäsi syödä. Sama asia on euroopassa kehitysmaiden asukeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:50
Harmaaseen säähän on tulossa viikonloppuna kirkas muutos ainakin maan etelä- ja keskiosiin
12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
11:43
Kaleva oikaisee
44
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
24
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
9
Savustetuissa kirjolohifileissä kypsennysvirhe – Lidl ja SOK vetävät tuotetta pois myynnistä
9
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image