Ulkomaat

Kennedyt pois politiikasta

Patrick Kennedy (oik.) isänsä Ted Kennedyn ja presidentti Barack Obaman seurassa Valkoisessa talossa viime vuoden maaliskuussa. Senaattori Ted Kennedy kuoli maaliskuussa 2009, poika Patrickin kausi edustajainhuoneessa loppuun vuoden vaihteessa.
Ulkomaat 27.12.2010 0:00
Hanna Leppänen
Yhdysvaltain liittovaltiotason politiikassa ei pian ole enää yhtään Kennedyä. Edesmenneen senaattorin Ted Kennedyn poika Patrick J. Kennedy on jättää kongressin edustajainhuoneen vuoden vaihteessa.

Takavuosina jopa Yhdysvaltojen kuninkaallisiksi kutsuttu poliittisen mahtisuku on näin ollen hiipumassa pois kirkkaimmista parrasvaloista.

Kennedyn klaani on ollut Yhdysvaltain poliittisessa elämässä 1800-luvulta lähtien. Irlannista tulleet Kennedyt ja Fitzgeraldit aloittivat poliittisen toimeliaisuutensa Bostonista, mutta siirtyivät kansalliseen politiikkaan jo 1940-luvun lopulla.

Klaanin kantaisänä pidetään Joseph P. Kennedyä, jolla oli vaimonsa Rosen o.s. Fitzgerald kanssa yhdeksän lasta. Tosin molempien isilläkin oli ollut merkittäviä tehtäviä lähinnä paikallispolitiikassa.

Joseph P. Kennedy alkoi määrätietoisesti koulia pojistaan demokraattisen puolueen poliitikkoja. Tähtäin oli asetettu Valkoiseen taloon. Nuorempi Joseph Kennedy kuoli toisessa maailmansodassa, joten kaikki tarmo keskitettiin John F. Kennedyyn.

Vuosi 1960 oli Kennedyn klaanille toiveiden täyttymys. John F. Kennedystä tuli Yhdysvaltain siihen mennessä nuorin presidentti. Hän oli myös ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa roomalaiskatolinen presidentti. Kausi Valkoisessa talossa katkesi kuitenkin salamurhaan Dallasissa marraskuussa 1963.

Lue lisää Kennedyistä maanantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
175
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image