Ulkomaat

Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee koh­tuut­to­mas­ti ame­rik­ka­lai­seen työ­väen­luok­kaan

Donald Trump määräsi reilu viikko sitten uusia tulleja tietyille kiinalaisille tuotteille. KUVA: ETIENNE LAURENT
Ulkomaat 22.5.2019 8:41
Hannu Toivonen

173 kenkäalan yritystä on allekirjoittanut vetoomuksen kauppasodan lopettamisesta.

Osa maailman suurimmista kenkäjäteistä vaatii Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia lopettamaan kauppasodan Kiinan kanssa, koska sillä voi olla vakavat seuraukset tavallisille kansalaisille.

Kenkäyritysten yhteisessä vetoomuksessa mainitaan, että kenkien tullit voivat nousta joissain tapauksissa jopa 67,5 prosenttiin. Tällä hetkellä kenkien keskimääräinen tulli Yhdysvaltoihin on 11,3 prosenttia. Asiasta uutisoi BBC.

Vetoomuksen on allekirjoittanut 173 yritystä, joiden joukossa ovat muun muassa Nike ja Adidas. Heidän mukaansa Trumpin päätös nostaa joidenkin Kiinasta tuotavien tuotteiden tullit 25 prosenttiin iskee erityisesti työväenluokkaan.

– On aika lopettaa tämä kauppasota, yritykset vaativat vetoomuksessa.

Kenkätehtaan siirtäminen vaikeaa

Trump nosti reilu viikko sitten joidenkin Kiinasta tuotavien tuotteiden tullit 10 prosentista 25 prosenttiin. Näiden tuotteiden tuonnin arvo on noin 200 miljardia dollaria vuodessa.

Trump sanoi tullien noston jälkeen, että yritykset voivat vähentää kulujaan siirtämällä tuotantoaan Yhdysvaltoihin.

– Tee tuotteesi kotona Yhdysvalloissa niin silloin sinulla ei ole tuontitulleja. Voit myös ostaa Kiinan sijasta jostain tullittomasta maasta, Trump kirjoitti Twitterissä.

Kiina vastasi Trumpin päätökseen ilmoittamalla, että se nostaa 60 miljardin dollarin arvoisten yhdysvaltalaistuotteiden tuontitulleja. Uudet tullit astuvat voimaan kesäkuun alussa.

Kenkäyrityksille ja jälleenmyyjille tuotannon ja hankinnan siirtäminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista, koska kenkien tuotanto ja hankinta vaatii suuria investointeja ja suunnitelmia vuosiksi eteenpäin.

– Yritykset eivät voi vain yksinkertaisesti siirtää tehtaitaan sopeutuakseen näihin muutoksiin, kenkävalmistajat kirjoittavat.

Yritysten etujärjestö American Chambers of Commerce julkaisi tiistaina oman selvityksensä, jonka mukaan 40 prosenttia järjestöön kuuluvista yrityksistä on siirtänyt tai harkitsevansa tuotantonsa siirtämistä pois Kiinasta tullimaksujen takia.

Selvityksen mukaan kolmannes yrityksistä on lykännyt tai perunut investointejaan tullien takia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Joopa joo, kenkätehtaan siirto ulkomaille tapahtuu vuodessa mutta kotimaahan palaaminen ei ole mahdollista.

Tuskimpa tehtaan siirto on ongelma vaan työvoimakustannukset joiden seurauksena valmistajien ja kaupan katteet romahtaisivat. Kengän valmistus halpamaassa maksaa 10€ ja kaupassa hinta on 200€. Valmistajat ja kauppa eivät halua sitä että kengän valmistus maksaisi 50€ jolloin kaikki joutuisivat tinkimään katteestaan jotta kenkien hinnat eivät kallistuisi liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näille Kiinassa valmistettaville tuotteille asetettujen tullien myötä USA on siirtymässä melkein täystyöllisyyteen. Amerikkalaisille töitä ja kysyntä kotimaan markkinoilla lisääntyy.
Trump on liikemies, se näkyy ja kuuluu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehitysmaaksi se tipahtaa, kenelläkään ei ole vara hankkia enään mitään. Liikkeitä kuolee kiihtyvällä tahdilla, puistot täyttyy kodittomista. Osakemarkkinat romahtavat. Hyvää talouspolitiikkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä on kaikki edullista tulee tuotteita Kiinasta tai ei. Kamaa tulee ympäri maailmaa ja hinnat lähes 50% halvempia kuin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotakin oli tehtävä sillä alijäämä Kiinan kaupassa on ollut satoja miljardeja joka vuosi vuodesta toiseen. Tuon verran Kiina on hyötynyt kaupankäynnistä ja USA hävinnyt. Lisäksi on laskettava työpaikkojen menetykset kun jenkit teettävät tuotteensa Kiinassa ja yleensäkin Aasiassa, Nike ja Adidas myös. Tässäkin Kiina on ollut se hyötyjä, amerikkalaiset häviäjiä.
Trumpin tavoite on ollut tasoittaa tuota epäkohtaa tulleilla. Ei tulli ole kummoinen hintatekijä jos se on ollut 10%. Mutta kun Kiina ei halua joustaa yhtään valtavasta kauppaylijäämästään, ei edes 10%, niin tilanne on nyt tämä. En pitäisi tätä Trumpin vikana tai syynä. Tuo olisi pitänyt tehdä jo Obaman aikana mutta jäi Trumpin kontolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaan vain Kiinan jatkaa omilla ehdoilla, kunnes kaikki raha ovat valuneet Kiinaan? Heikot johtajat ovat tämän tilanteen, suoranaisen mätäpaiseen, kehittyä ja nyt siihen ei saisi koskea? Huomauttausin, että meidänkin "viisaat" johtajamme ovat maksaneet Kiinaan kehitysmaatukea aivan viime vuosiin asti! Kuullostaako järkevältä. Ei kuullosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinaan olisi pitänyt viedä sivistystä, erityisesti sydämen sivistystä. Kommunistisen puolueen jäseniltä "puuttuu" inhimillisyys ja kyky ajatella inhimillisesti. Mao on kuollut ja kuopattu, maailma muuttuu, siitä huolimatta kiinalaiset elävät Maon mallien mukaisesti. Keltainen vaara!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Trump sanoi tullien noston jälkeen, että yritykset voivat vähentää kulujaan siirtämällä tuotantoaan Yhdysvaltoihin."

Kuinkahan moni jenkkiduunari suostuu tekemään kenkiä kiinalaisten palkkatasolla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonosti kouluttautuneet työläistaustaiset amerikkalaiset ovat juuri se suuri kansalaisten ryhmä, joka äänesti Trumpin presidentiksi. Vähäkään omiin aivoihinsa luottava äänestäjä varsinkin, jos on tavallinen työläinen, ei olisi luottanut miljardöörin vaalitilaisuuksissa antamiin lupauksiin. Nyt Trumpin toimenpiteet kohdistuvat ikävimmin juuri näihin Trumpia äänestäneisiin Great America Again- julistuksiin uskoviin. Amerikassakin niitetään sitä mitä kylvettiin.
Suomessa lähes samanlaiseen ajattelemattomuuteen ovat sortuneet työläistaustaiset äänestäjät, jotka äänestivät äärioikeistolaisiin puolueisiin lukeutuvat perussuomalaiset yhdeksi suurimmista puolueistamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä tuontitullit ovat itse asiassa eräänlaisia verotuksen muotoja. Tuontitullit rahoittavat liittovaltion kassaa ja nämä liittovaltion tulot kustantaa tavallinen kansa kohonneina hintoina.
Ikävämmäksi tilanne menee kun jenkkitehdas käyttää kiinalaisia alihankkijoina ja harjoittaa vientiä. Tällöin kohonneet alihankintakustannukset on otettava joko kaventuneina katteina tai on nostettava tuotteen hintaa, jolloin menekki vähenee.
Nämä kaksi seikkaa tosin realisoituu kansantalouteen noin vuoden viiveellä ja siksi ne eivät vielä vaikuta sikäläistä taloutta jarruttavasti. Mitä nyt Ford laittaa 7000 työntekijää kilometritehtaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump tekee juuri niin kuin me äänestäjät odotamme. Jopa demokraattien puolue joka on jo vuosikymmeniä aikonut tehdä jotain asian hyväksi kuten Obama uhosi. Kuiten vain yksi mies, Trump astui puheista toimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Trumista tuntuu, että kiinalaiset hyötyvät nykykäytännöstä, pitäisi hänen muistaa kuinka jenkit on vuosikymmeniä riistänyt ja yhä riistää kehitysmaita. On aika jenkkien maksaa jotain takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremminkin USA suurin maa kehitysmaiden tukijoina. Kiina vaan ei ymmärrä että entisenä kehitysmaana tuet ei enää jatku samaan tapaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa ne kauppasodasta saatavat rahat valua sotakoneiston kuluihin ympäri maailmaa ärhennellessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiahan ratkeaa sillä, kun amerikkalinen alka tekemään tuotteet kiinalaisella hintatasolla ja kauppiaat myyvät amerikkalaisilla hinnoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai eteenkin ostaa tuotteet muista maista ja niitähän riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä nimenomaan on kyse. USA:n hallinto tarvitsee rahaa. Oman kansan tuloveroja tai alv:ia ei voi nostaa, niinpä raha on saatava jostain. Rähistään kauppakumppaneiden kanssa, nostetaan tuontitulleja ja lopputulemana veronnostot joutuu jokatapauksessa maksamaan kotimainen kuluttaja. Omien sumutusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset työläiset tekevät työtä pienellä palkalla, asuvat slummeissa, kaikkien köyhien perheiden lapset eivät pääse kouluun kun ei ole varaa maksaa koulumaksuja (peruskouluissa lukukausimaksut - ja oppimateriaalimaksut) ja köyhät työläiset tekevät mitä kommunistinen puolue käskee tehdä. Ihmisarvoa ja ihmisten yhdenvertaisuutta rikkova kommunistinen periaate.
Merkkituotteita plagiaatit tukevat Kiinasta ja muista Aasian maista. Rikollisuutta tukeva tuotantomalli. Sitä on kommunismi!
Kiinan talous pitää kaataa niin siellä voi alkaa oikea vallankumous! Rähinää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on nostanut BKT:n 21 kertaiseksi nejässäkymmenessä vuodessa, kun taas Suomi on saanut samaan aikaan lähinnä lisää köyhiä. Vertailukohdaksi kannattaisi ottaa vaikka kapitalistinen Bangladesh, niin vertailu olisi edes jotenkn mielekästä. Kiina on lähtenyt kuitenkin rakentamaan maatansa melko surkeista lähtökohdista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image