Ulkomaat

Kenestä tulee Britannian uusi pääministeri?

Oppositiojohtaja, työväenpuolueen Jeremy Corbyn on vaatinut Theresa Mayn eroa. Uutta pääministeriä Corbynista tuskin kuitenkaan tulee. KUVA: FACUNDO ARRIZABALAGA
Ulkomaat 9.6.2017 11:50
Maija Salmi

Lontoossa asuva Lännen Median toimittaja Anna Mård uskoo Theresa Mayn ilmoittavan erostaan pian.

Seuraava kysymys kuuluukin, kenestä tulee Britannian uusi pääministeri?

Kysymys ei ole helppo.

Mårdin mukaan tilanne on kinkkinen, sillä vaikka Britannian konservatiivipuolue säilytti asemansa maan suurimpana puolueena, se ei saanut enemmistöä parlamenttiin. Ongelmana on myös brexit.

– Jos konservatiivit joutuvat puheenjohtajavalintaan, hankaloittaa se brexitin valmistelua.

Mård pitää lähes itsestään selvänä, että uusi pääministeri tulee konservatiivipuolueesta.

– Siksi puheenjohtajavalinnalla on erityisen kiire. Saattaa myös olla, että May ilmoittaa hoitavansa pääministerin tehtävää, kunnes uusi puheenjohtaja konservatiiveille löytyy.


Boris Johnsonille,
Mayn hallituksen ulkoministerille, luonnollinen jatkumo olisi edetä pääministeriksi. Mård ei varauksetta usko Johnsonin valintaan.

– Hän on hyvin suosittu ja populistinen, mutta kuitenkin liian ristiriitainen hahmo. Johnson on Euroopalle kuin punainen vaate, Mård sanoo.

Johnson tunnetaan EU-kriittisenä, äänekkäästi brexitin puolesta kampanjoineena poliitikkona.

Muiden eturivin poliitikkojen valinta pääministeriksi taas on ongelmallista kannatuksen puutteen vuoksi.

– Esimerkiksi sisäministeri Amber Rudd saattaisi olla muuten hyvä valinta, mutta hän uusi parlamenttipaikkansa vain muutamalla sadalla äänellä.

Työväenpuolueen johtajaa Jeremy Corbynia Mård ei pääministerinä näe hyvästä vaalimenestyksestä huolimatta.

– Kyllä se politiikassa menee niin, että suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee pääministeri.


Hallituksen muodostamiseen
Britannian konservatiivit tarvitsevat liittolaisekseen toisen puolueen tukea.

Mård uskoo, että apu löytyy Britannialle kuuluvasta Pohjois-Irlannista.

– Pohjois-Irlannin konservatiivit eli unionistit todennäköisesti auttavat ja antavat tukensa Britannian konservatiiveille. Tulossa on vähemmistöhallitus, sillä unionistit tuskin ovat hallituspaikkoja hamuamassa.

Mård muistuttaa, ettei kaikkia ääniä ole vielä laskettu.

– Tällä hetkellä konservatiivit tarvitsevat unionistien kanssa kaksi ääntä lisää, että heillä on tarvittava enemmistö. Ääntenlasku ei ole kuitenkaan ole vielä päättynyt.


Uudet vaalit
eivät ole mahdoton vaihtoehto, joskaan ei todennäköinen.

– En usko, että konservatiivit haluavat uusia vaaleja. He saivat tuntuvan tappion jo nyt, ja ainakin oma politiikan tajuni sanoo, että labour eli työväenpuolue saisi uusissa vaaleissa varmasti vielä paremman tuloksen kuin nyt.

– Corbyn on noussut suureen suosioon, ja työväenpuolue saattaisi helposti jopa voittaa konservatiivit uusissa vaaleissa, Mård sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mielestäni tämä sotku osoittaa hyvin sen, että parlamentarismi ei ole demokratiaa ja on hyvin kaukana kansanvallasta. Tuohan on täyttä peliä puolueiden välillä ja vehkeily saavuttaa uskomattomat sfäärit. Politiikka ja puolueet pilaavat demokratian ja yhteiskunnat. Mihin ihmeen universaaliin perustuslakiin on kirjattu tuollainen sääntö, että suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee pääministeri eli parlamentaarisen systeemin vaikutusvaltaisin henkilö? Tuohan ei ole mikään kansan valinta ja puolue voi vaihtaa puheenjohtajaansa kesken kaiken ja taaskaan kansa ei saa päättää kuka heidän johtaja on. Ei näin, ei todellakaan näin.

Ja nyt kun EU:sta on tässä samassa uutisessa puhe, niin koska viimeksi äänestit EU:n johtajia jotka päättävät sinun asioista? Lyön vetoa, että et osaa edes nimetä ilman googlettamista kuka on EU:n presidentti etkä tiedä sitäkään, että onko EU:lla presidenttiä ensinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika selvää on, että konservatiivit haluavat nimenomaan Boris Johnsonin pääministeriksi. Johnsonin toivotaan nostavan konservatiivien kannatusta ja vievän Brexitin läpi rautaisella otteella. Joka tapauksessa on selvää, että seuraava pääministeri on mies kun muutosta halutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image