Ulkomaat

Kemiallisten aseiden vastaisen järjestön tarkastajat pääsivät Syyrian Dumaan

Maailman terveysjärjestön mukaan yli 40 ihmistä sai surmansa Dumaan Itä-Ghutaan tehdyssä iskussa puolitoista viikkoa sitten. Arkistokuva. KUVA: STR / EPA
Ulkomaat 17.4.2018 2:21 | Päivitetty 17.4.2018 16:57
STT, Kaleva

Kemiallisten aseiden vastaisen järjestön OPCW:n tarkastajat ovat päässeet Syyrian Dumaan, kertoo Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana.

Tarkastajien piti päästä aloittamaan tehtävänsä Dumassa jo toissa päivänä, mutta Syyria ja Venäjä eivät päästäneet heitä sinne turvallisuussyihin vedoten.

Maailman terveysjärjestön mukaan yli 40 ihmistä sai surmansa Dumaan Itä-Ghutaan tehdyssä iskussa puolitoista viikkoa sitten. Länsimaat ovat syyttäneet Syyrian hallintoa kemiallisten aseiden käyttämisestä iskussa.

Länsimaat ovat epäilleet, että iskun jäljet Dumassa on ehditty puhdistaa ja todistusaineistoa peukaloida sillä aikaa, kun OPCW:n tarkastajia viivytettiin Damaskoksessa. Esimerkiksi Britannia on syyttänyt Venäjää ja Syyriaa tarkastajien työn tahallisesta viivästyttämisestä.

Venäjä on kiistänyt kaikki syytökset. Sen mukaan mitään iskua kemiallisilla aseilla ei koskaan tapahtunut ja koko tapahtuma oli lavastettu.

Syyria kiistää yöllisen hyökkäyksen

Syyrian valtiollinen media on kiistänyt tiedot yöllisestä ohjushyökkäyksestä Homsiin maan keskiosassa. Uutistoimisto Sanan mukaan kyseessä oli väärä hälytys, joka johti ilmatorjuntasireenien hälytykseen ja torjuntaohjusten ampumiseen.

Uutistoimiston mukaan hälytyksen syynä oli "ulkomainen aggressio", jota se ei eritellyt tarkemmin. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman, nimettömänä pysytelleen sotilaskomentajan mukaan ohjuslaukaisu johtui Yhdysvaltojen ja Israelin voimakkaasta elektronisesta tutkahäirinnästä.

Syyrian armeijan tukikohtiin Homsissa on hyökätty kahdesti runsaan viikon sisällä.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tulittivat lauantaina Homsia ja Damaskoksen ympäristöä ohjuksilla, ja runsas viikko sitten lentotukikohtaan Homsissa tehtiin isku, josta Syyria ja Venäjä syyttivät Israelia. Israel ei ole sen paremmin myöntänyt kuin kiistänyt tietoja.

MAINOS

Kommentoi

"When your enemy is nearly defeated, and final victory is at hand, gas your own people so
that nations greater than yours will intervene and destroy you."

Niin järkeenkäyvää toimintaa. Jos asiaa tarkastellaan kysymyksellä kuka tästä hyötyy, niin viimeiset
valtiot ovat Syyriä, Venäjä ja Iran, mutta nykypäivän tutkivalla journalismilla (copypaste) ei tähän yletytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset kovasti yrittävät peitellä Syyrialle myymiään massatuhoaseita ja keksivät vaikka mitä diipadaapaa jotta saisivat asian lakaistua maton alle. Mutta eipä tuossa maassa muutenkaan ihmisten henget paina. Vastahan se yksi venäjän hallituksen kepulipeliä tutkiva journalisti oli tehnyt "itsemurha" oman talonsa parvekkeelta... Just silleen sopivasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni jokunen päivä hävittää todisteita, ja tekaista niiden tilalle väärennettyjä, joihinkin toisiin osoittavia "todisteita". Nyt voi sitten olla "yhteistyöhaluinen". Perivenäläistä vedätystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mietipä aikuisten oikeasti, miksi Suomen tuloerot olisivat kasvaneet tai pienentyneet. Hallitus on muuttanut sosiaalitur... Lue lisää...
Naton otan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image