Ulkomaat

Kemiallisten aseiden kiel­to­jär­jes­tön tarkkailijat eivät ole vieläkään päässeet Syyrian Dumaan

Ulkomaat 16.4.2018 16:06 | Päivitetty 16.4.2018 21:33
STT

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajat eivät päässeet maanantainakaan Syyrian Dumaan. Järjestön pääsihteeri Ahmet Üzümcün mukaan Venäjä ja Syyria vetosivat turvallisuussyihin ja estivät tarkastajien pääsyn alueelle.

Tarkastajien piti päästä aloittamaan tutkimuksensa Dumassa jo sunnuntaina, mutta sen sijaan he joutuivat tyytymään syyrialaisviranomaisten tapaamiseen hotellissa Damaskoksessa.

Venäjän viranomaiset kertoivat illalla odottavansa, että tarkastajat pääsisivät Dumaan keskiviikkona. Heidän mukaansa alueen teitä raivattiin yhä miinoista.

Maailman terveysjärjestön mukaan yli 40 ihmistä sai surmansa Dumaan Itä-Ghutaan tehdyssä iskussa runsas viikko sitten. Länsimaat ovat syyttäneet Syyrian hallintoa kemiallisten aseiden käyttämisestä iskussa.

Todisteet kemiallisten aseiden käytöstä häviävät nopeasti, joten tutkimusten pelättiin epäonnistuvan viivästyksen vuoksi.

Britannia syytti viivyttämisestä

Britannia syytti maanantaina Venäjää tarkastajien tahallisesta viivyttämisestä. Lisäksi Yhdysvallat epäili, että Venäjä olisi tuhonnut tai väärentänyt todistusaineistoa Dumassa.

- Olemme huolissamme siitä, että he ovat saattaneet peukaloida aineistoa pilatakseen OPCW:n yritykset toteuttaa tehokas tutkinta, Yhdysvaltojen OPCW-lähettiläs Ken Ward sanoi järjestön hätäkokouksessa.

Venäjä kiisti syytökset. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan moiset väitteet ovat perättömiä. Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti syytökset todistusaineiston peukaloimisesta. Hänen mukaansa mitään iskua kemiallisilla aseilla ei koskaan tapahtunut ja Britannia lavasti koko asian.

Ranska puolestaan vaati kansainväliseltä yhteisöltä apua OPCW:lle, jotta Syyrian salainen kemiallisten aseiden ohjelma saataisiin hävitettyä.

- Me kaikki tiedämme, että Syyria on pitänyt yllä salaista aseohjelmaa vuodesta 2013. Faktat ovat olemassa, mutta he kertovat räävittömiä valheita ja kieltävät asiat absurdilla tavalla, sanoi kokoukseen osallistuva Ranskan suurlähettiläs Phillipe Lalliot.

USA lykkäsi pakoteilmoitusta

Yhdysvallat kertoi illalla Suomen aikaa, että se harkitsee yhä uusia Venäjän vastaisia pakotteita maan osallisuudesta Syyrian kemiallisten aseiden ohjelmaan. Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta niitä on luvassa lähitulevaisuudessa.

- Pohdimme asiaa, mutta meillä ei ole vielä mitään ilmoitettavaa, Sanders kommentoi.

Vielä sunnuntaina Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi, että valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoisi uusista pakotteista maanantaina. Haleyn mukaan pakotteiden kohteina olisi yrityksiä, jotka toimittivat Syyrian hallinnolle materiaalia kemiallisten aseiden valmistukseen.

Pakotteiden viivästymisen syystä ei ollut maanantaina tietoa. Yleensä pakotteita valmistellaan vähintään viikkojen ellei kuukausien ajan.

MAINOS

Kommentoi

Pitäisikö tutkijat päästää kulkemaan miinakentänläpi, vai korjataanko miinat ensin pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun siellä mitä ilmeisemmin on jälkiä kemiallisten aseiden käytöstä, niin Venäjä laskeskelee, että tutkijoiden pääsyn estäminen asiaa tutkimaan on pienempi paha kuin se, että jälkiä kemiallisista aseista löytyisi. Jälkimmäisessä tapauksessa valehtelu kävisi aika vaikeaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

myös. Veikkaan että lukemat ovat Syyrian lukemia suuremmat. Ainakin Heinäpäässä ja Hiirosessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiahan on tietysti vakava, mutta onhan tämä jo älyttömän koomillista, että Venäjä kiistää aina kaiken, aivan kaiken, vaikka mistä rötöksestä jäisi ns. "housut kintuissa" kiinni ja vaikka todisteet olisivat miten raskauttavat hyvänsä, eikä mitä! Venäjä kiistää, eli puunaama Lavrov haukkuu herransa ja mestarinsa Vlad. Putinin käskystä länsimaat, jälleen kerran! Luulisi olevan aika epäkiitollinen homma toimia diktatuurin ulkoministerinä mutta palkkahan on tiettävästi huikea näillä Putinin käskyläisillä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:16
Trumpin entinen luottomies Michael Cohen tarjonnut "kriittistä tietoa" Venäjä-tutkintaan
7:15
Kunnat maksavat harvoin bonuksia – Oulun kaupunki muistaa työntekijää syntymäpäivänä tai eläkkeelle jäädessä korkeintaan 200 euron lahjalla Tilaajille
7:14
Syysmyräkkä nostatti vaahtopäitä Perämerelle
7:00
Odotetun House of Cardsin uusi kausi alkaa marraskuussa – Miss Suomi -finaali vain suoratoistopalvelussa
7:00
Ympäristöteosta tulee painajainen – Aktivistit räjäyttävät padon
7:00
Rautatieliikenteen investoinnit tärkeitä – nyt tarvitaan yhteistä näkemystä Pohjois-Suomen edunvalvonnan suhteen Lukijalta
7:00
Oulussa järjestettiin harvinainen operaatio, kun uudelta syväväylältä löytyi uponnut alus – Rellu 2 upposi alueella lähes 40 vuotta sitten Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Maan länsiosassa etelätuuli on voimakasta yöllä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

99 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Jaa, näkyy koskevan tämä pienituloisten tajua jarruttava "ymmärtämättömyys" myös ihan professoritason ihmisiäkin (hyvätu... Lue lisää...
professorikin vääräs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image