Ulkomaat

Keisarinnan maalliset jäännökset saapuivat Venäjälle

Venäläinen kunniakaarti saattoi keisarinna Maria Fjodorovnan arkun Pietari-Paavalin linnoitukseen Pietarissa. KUVA: Sergei Shirikov/EPA
Ulkomaat 27.9.2006 0:00
STT, Kalle Schönberg
Venäjän keisarinna Maria Fjodorovnan sarkofagia kuljettanut Tanskan laivaston sota-alus ankkuroitui Kronstadtin laivastoasemalle tiistaiaamuna. Päivälleen 140 vuotta aikaisemmin oli Tanskan prinsessa Dagmar (Maria Fjodorovna) astunut ensi kerran Venäjän maaperälle - nimenomaan Kronstadtissa.

Keisarinna lasketaan viimeiselle leposijalleen Pietarissa torstaina.

Kronstadtista keisarinnan sarkofagi vietiin tiistaina Venäjän laivaston aluksella Pietarhovin palatsikaupunkiin, jossa järjestettiin vastaanottoseremonia. Tilaisuuteen osallistuivat muun muassa Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko ja Romanovin suvun jäseniä.

Pietarhovissa sarkofagi asetettiin katafalkille ja kuljetettiin Aleksanteri Nevskin kappeliin, jossa keisarinnan on kerrottu säännöllisesti rukoilleen. Kappelissa Maria Fjodorovnan kunniaksi järjestettiin päivällä ortodoksinen muistopalvelus eli panihida.

"Keisarinnan paluu on merkittävä hetki koko Venäjän historiassa ja osoitus siitä, että Venäjä on muuttunut", sanoi kuvernööri Matvijenko muistopalveluksen jälkeen.


Yleisöllä on
tiistain ja keskiviikon aikana mahdollisuus käydä jättämässä jäähyväiset Romanovien keisarinnoista ehkä suosituimmalle. Torstaina Maria Fjodorovnan sarkofagi siirretään Pietari-Paavalin linnoituksen katedraaliin Pietariin ja keisarinna saa viimeisen leposijan miehensä, keisari Aleksanteri III:n vierestä.

Aleksanteri III:n sarkofagin vieressä on ollut jo 112 vuotta tyhjä paikka odottamassa keisarinnaa.

Maria Fjodorovna oli Venäjän keisarinna ja Suomen suuriruhtinatar vuosina 1881-1894. Keisariperheellä oli tapana viettää kesiään keisarillisella kalamajalla Kotkan Langinkoskella, missä Maria Fjodorovna omistautui kalamajalla mieliharrastukselleen ruoanlaitolle.

Leskikeisarinna Maria Fjodorovna pakeni Venäjän bolshevikkivallankumousta ulkomaille ja kuoli Tanskassa vuonna 1928. Hän oli Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II:n äiti.

Kyseessä ovat jo toiset keisarilliset uudelleen-hautajaiset Venäjällä vuoden 1991 jälkeen. Vuoden 1998 kesäkuussa Pietarin Pietari-Paavalin linnoituksen katedraaliin haudattiin Maria Fjodorovnan pojan, Venäjän viimeisen keisarin, Nikolai II:n ja hänen perheensä jäännökset.

Tuolloinen hautaus herätti kuitenkin suurta ristiriitaa Venäjän yhteiskunnassa. Venäjän ortodoksikirkko ei ole vieläkään hyväksynyt, että Pietariin todella haudattiin tsaariperheen oikeat jäännökset. Suuren symbolisen merkityksen saanut hautaustilaisuus ajettiin kuitenkin läpi Venäjän tuolloisen presidentin Boris Jeltsinin mahtikäskyllä. Hautajaiset toimivat Jeltsinille henkisenä irtiottona neuvostoajasta ja historiallisen yhteyden palauttamisena vallankumousta edeltävään Venäjään.

Nikolai toisen äidin Maria Fjodorovnan hautaaminen Pietariin on saanut yksituumaisen myönteisen vastaanoton Venäjällä. Myös ortodoksikirkko on tällä kertaa hautaamisen takana ja toisin kuin tsaariperheen hautajaisiin tilaisuuteen osallistuu myös Venäjän ortodoksikirkon pää Aleksei II. Tämänkertainen hautaus ei ole kuitenkaan noussut Venäjällä yhtä suureksi kansalliseksi tapahtumaksi kuin viimeisen tsaariperheen hautaus.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image