
Kanadassa pankkien käteispalvelut ovat yhä voimissaan. Pankkiala uskoo, että seteleitä ja henkilökohtaista palvelua saa jatkossakin.
Suomessa käteis- ja kassapalveluita tarjoavien pankkien toimipisteiden määrä on vähentynyt viimeisen vuosikymmenen aikana todella rajusti. Syynä tähän on pitkälti digitalisoituminen.
Samaan aikaan Kanadassa nämä palvelut ovat yhä voimissaan. Tämä on tilanne esimerkiksi maan viiden suurimman pankin joukkoon kuuluvassa Bank of Montrealissa, jolla on Kanadassa noin seitsemän miljoonaa asiakasta ja yli 900 konttoria.
– Tarjoamme käteis- ja kassapalveluita jokaisessa konttorissamme kahta konttoria lukuun ottamatta, Bank of Montrealin mediavastaava Olivia Fraczkowski kertoo Lännen Medialle.
Fraczkowskin mukaan Kanadassa on edelleen paljon ihmisiä, jotka haluavat hoitaa jokapäiväiset pankkiasiansa konttorilla.
– Vaikka trendi on kääntymässä digitaaliseen suuntaan, tällä hetkellä on nähtävissä, että kuluttajat haluavat sekoituksen erilaisia palveluita, Fraczkowski sanoo.
Palvelutarjonta on laaja
Käteis- ja kassapalveluita tarjoavat konttorit ovat Suomessa paitsi vähentyneet, myös niissä tarjottavia käteispalveluita on useissa tapauksissa rajoitettu kellonajoilla. Myöskään tällaista kehitystä ei ole tapahtunut Kanadassa.
– Tarjoamme samoja palveluita kellonajasta riippumatta, kunhan se tapahtuu konttorin aukioloaikana, Fraczkowski sanoo.
Vaikuttaakin vahvasti siltä, että Kanadassa asiakkaiden tarpeita kuunnellaan laajasti.
– Vaikka panostammekin digitalisoitumiseen ja keskitymme tarjoamaan asiakkaillemme mahdollisuuden itsenäisiin palveluihin, haluamme samaan aikaan tarjota kaikki mahdolliset palvelut valtaosassa konttoreitamme, Fraczkowski sanoo.
Pankkiasiakkaat tyytyväisiä
Kanadalaisille pankkialan työntekijöille Suomen ”rahattomat pankit” kuulostavat lähinnä koomiselta, eikä esimerkiksi vaihtorahan rikkominen aiheuta Kanadassa samanlaisia ongelmia kuin Suomessa.
Tämä kävi ilmi muun muassa erään Bank of Montrealin toimipisteen työntekijän kommenteista.
– Mitä? Pankki, jossa ei ole rahaa? Meillä on täällä paljon rahaa, joten kerro vain, minkä kokoisiksi rahoiksi haluat rikkoa setelisi, työntekijä sanoo.
Kanadan pankkiliiton mediavastaava Mathieu Labrèche sanoo, että yleisesti ottaen kanadalaispankkien toimipisteissä tarjotaan lähes järjestään käteis- ja kassapalveluita.
Tälle on olemassa myös perustelunsa: pankit haluavat pitää asiakkaansa tyytyväisinä.
Tässä ne ovat myös onnistuneet. Kanadan pankkiliiton tekemän tutkimuksen mukaan 93 prosenttia kanadalaisista on tyytyväisiä pankkien tarjoamiin henkilökohtaisiin pankkipalveluihin.
Käteispalvelut säilyvät jatkossakin
Kanadan muista suurista pankeista sekä RBC Royal Bank, Scotiabank että TD Bank tarjoavat käteis- ja kassapalveluita jokaisessa toimipisteessään.
Ainoastaan CIBC-pankilla tilanne on erilainen. sen 1 100:sta toimipisteestä 894 tarjoaa tällä hetkellä kyseisiä palveluita.
Labrèche uskoo laajojen käteispalvelujen säilyvän osana kanadalaisten pankkien tarjontaa myös jatkossa.
– Pankkiala muuttuu ennätyksellistä vauhtia voimaannuttaen ihmisten elämää digitaalisessa maailmassa. Tästä huolimatta valtaosa pankeista tarjoaa edelleen käteis- ja kassapalveluita osana kokonaisvaltaista tarjontaansa. Vaikka digitaalisten vaihtoehtojen kasvu ja omaksuminen onkin tasaista, konttoripalvelut ovat tärkeä kanava asiakkaille läpi Kanadan, hän sanoo.
Labréche uskoo, että myös henkilökohtainen pankkipalvelu pitää pintansa Kanadan tulevaisuudessa.
Shekki on kovaa valuuttaa
Shekkejä käytetään Kanadassa maksuvälineenä vähemmän kuin aiemmin, mutta ne ovat edelleen tärkeä osa kanadalaisten arkea.
– Vaikka tilanteeseen on mukauduttu nopeasti, shekit ovat edelleen ensisijainen maksutapa muun muassa palveluiden ja vuokranmaksun osalta, Fraczkowski kertoo.
Shekkien käyttö on vuoden 2012 jälkeen pudonnut lähes 30 prosenttia. Niiden pääkäyttäjiä ovat yritykset, pitkälti siksi, koska shekit sisältävät maksuosoituksen.
Kolmenkymmenen prosentin laskusta huolimatta kanadalaisten käyttämät shekkimäärät ovat hurjia. Valtiolle maksusysteemit tarjoavan Payments Canadan mukaan shekkejä käytettiin maassa vuonna 2018 peräti 734 miljoonaa kappaletta. Suomessa shekinkäytön huippuvuonna 1984 niitä kirjoitettiin reilut 72 miljoonaa kappaletta.
Tulevatko shekit siis maailman muuttumisesta huolimatta aina olemaan osa Kanadaa?
– Me odotamme mahdollisuuden digitaalisiin ratkaisuihin johtavan siihen, että myös yritykset voivat hankkiutua eroon shekeistä. Yli 60 prosenttia shekkejä käyttävistä yrityksistä on halukkaita tähän, Payments Canadalla modernisaatiosta vastaava Janet Lalonde kertoo.
Harva asioi kasvotusten
Kanadan pankkiliiton mukaan 67 prosenttia kanadalaisista käytti vuoden 2018 aikana henkilökohtaisia pankkipalveluita ja 20 prosenttia ihmisistä käytti niitä säännöllisesti.
12
Vain 12 prosenttia kanadalaisista kertoo hoitavansa pankkiasiansa pääasiallisesti kasvotusten ja 27 prosenttia aikoo jatkossa vähentää käyntejään pankkien toimipisteillä.
Taloussanomien mukaan Suomessa pankkien konttoriverkosto on supistunut 45 prosenttiin viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Fivan selvityksen mukaan Suomen pankkikonttoreista viidesosa ei tarjoa käteispalveluita ja lähes puolet tarjoaa niitä vain osan konttorin aukioloajasta.
Kommentoi ()
En ihmettele että Kanadalaiset nauravat Suomen rahattomille pankeille!
Suomessa tehdään elämä vaikeaksi asiakkaille kun vain joissain pankeissa voi nostaa rahaa ja nekin määrättyinä aikoina.
Ja mikä järjetön kuulustelu kun viet tilille vaikka pari sataa euroa ,mistä rahat ovat peräisin?tivaa pankkivirkailija!
Ihmisille tulee pitkät matkat rahan hakuun ja sekin maksaa .
Onkin parempi pitää kaikki mahdollinen raha kotona.
Kanadalaiset oikeassa! Yllekirj. käyttää käteistä lähes päivittäin! Suomessa mennään täysin pankkien ja kauppiaiden
haluamaan suuntaan. Korttia käytettäessä tulee illuusio, että mikään ei maksa mitään ja tästä myyjät pitävät. Varsinkin
meidän pienituloisten kannattaa käyttää käteistä, sitä ei voita mikään.
Käteinen on kunkku. Sähkökatkot ja nettiyhteyden pätkimiset ei käteistä haittaa kaupan kassalla asioidessa.
Kanadassa kuunnellaan laajasti kansalaisia, mitä palvelua haluavat. Sitä myös saavat-mutta meillä pankki tekee mitä haluaa sille joka pitää sen pystyssä.
Suoraan sanottuna käteistä rahaa käytän lähes yksinomaan harmaassa
ja jopa pimeässä taloudessa.Viimeksi
ostin ahvenfilettä eläkeläiskalastajalta,
tuskinpa maksaa senttiäkään veroja
tuhansien eurojen myynnistään.
Jos noin huolettaa verojen maksu niin mene itse pyydystää ne ahvenet
suomalaiset pankit näyttää keskaria asiakkaille, hoida pankkiasiat netissä ja siitä omasta palvelusta joutuu vielä maksamaan
Näyttää Kanada olevan shekkeineen korkeintaan 90-luvulla. Se totuus ja kohtuus löytyisi varmaankin jostain siitä välimaastosta , jossa se asiakaslähtöisyys olisi myös pankeilla käytäntö eikä vain paperille kirjoitettu arvo.
Onko rahalla ja pankilla joku yhteys toisiinsa. Asiakaspalvelu myös on tehty mahdollisimman hankalaksi. Yritäpä vaikka palauttaa löytynyt pankkikortti takaisin omistajalleen, niin pankkikonttoritkaan eivät sitä huoli. Suomessa on menty ääripäähän, että ihan oikeasti ei enää oikein tiedä, mitä palvelua pankin seinien sisällä on saatavilla. Lasten säästöpankkejakaan sinne ei uskalla kiikuttaa, kun eivät varmaan ota rahaa vastaan. Kyliltä kun saapuu mummolasti kerran viikossa asioimaan kaupungilla, niin varmuudella ei pankkikonttorikaan ole sellaisena päivänä auki käteisen nostajille.
Nykysysteemissä paljon enemmän hyötyjä kuin haittoja verrattuna vanhaan. Vaikka miten päin katselisi. Kummaa natinaa.
No Oulu nyt on melkoinen junttila, vaikka pitäisi olla teknologiakaupunki.
Ihmeellistä jääräpäisyyttä tuo käteisen perään vinkuminen.
Ihmeellistä jääräpäisyyttä tuo teknologian perään vinkuminen. Kyllä käteinen vain on kätevämpi ainakin omasta mielestä, tietty jos ei osaa sitä käyttää. Itsellä pankkikortii ollut jo vuodesta 1985 ja maksaminen onnistuu kyllä jokaisella tavalla, en vai halua joka maksusta tietoa puhelinyhtiöön, esim. ilotalot yms.
Käteisen käyttö vähenee koko ajan, näin ollen konttoreita vähennetään.
Konttorien määrä ja myös pankkiautomaattien määrä vähenee koko ajan, sillä suurin osa pankkin "palveluista" on siirretty nettiin, näin ollen myös käteisen käyttö vähenee koko ajan, sillä sen nostamisesta on tehty entistä vaikeampaa.
Käteisen käyttö jatkuu vahvana ainakin Saksassa, joten en aio muuttaa tapojani, vaan käteistä käytän, koska sillä tavalla ei voi ylittää saldoa. Parempi pyy pivossa kuin kaksi oksalla.
Suomalainen lammaslaumahan tekee sitä mitä pankit ja erilaiset tahot "vaativat" . eli käyttävät kortteja ja mobiilia jotta saavat jakaa tietojaan yksityiselämästään näille kasvottomille yrityksille ja julkishallinnon organisaatioille. Ei tarvise mennä kuin Saksaan, on maailma aivan toinen. Siellä huomattava osa kansasta pitää käteisen käytöstä nimenomaan siksi että vain se takaa lähes täyden anonymiteetin. Ja sitten se vakio kommetti jonka usein kuulen " ei minulla ainakaan ole mitään salattavaa" . Niin, no ei minullakaan , mutta se ei tarkoita että myisin tietoni ilmaiseksi näille tiedon kerääjille.
Kannatttaa ainakin harkita käteisen käyttöä sillä muutoin tulevaisuus pohjoismaissa ei näytä kovin hyvältä; mitä enemmän ihmiset ottavat mobiilia ja korttimaksua käyttöön, sitä varmemmin käteisestä luopuvia liikkeitä tulee olemaan. Itse käännyn jatkossakin noista liikkeistä pois niin suomessa kuin ruotsissakin. Saksassa ja Espanjassa tilanne on päinvastainen. useissa kahviloissa ei korttimaksu edes kelpaa.
” Ei tarvise mennä kuin Saksaan, on maailma aivan toinen”
Kävin aiemmin tänä vuonna Saksassa ja maksoin käytännössä kaikkialla kännykällä tai kortilla.
minulla toisenlainen kokemus. en tosin liiku paljoa ketjukahviloissa vaan ns tavallisissa kahviloissa ulkomailla. espanjassa,italiassa ja osissa saksaa ei kortti vain tahdo kelvata, jollei sitten mene kaupungin keskustassa vaikkapa starbucks kahviloihin. riippuu nainollen missa liikkuu.
Se ettei kortti kelpaa ulkomailla kahviloissa ei johdu mistään yksityisyyden suojasta, vaan siitä että sillä korttipalvelut yrityksille on hinnoiteltu niin kovaksi, että pienellä yrityksellä ei niitä kannata ottaa käyttöön. Suomessa hinnoittelu on järkevä myös pienille yrityksille, joten kortti pääsääntöisesti kelpaa.
Lähes koko muu maailma on käteisen käytön kannalla, kuka on oikeassa?