Ulkomaat

Kataloniassa kerätään nyt voimia – kansaa kehotetaan nauttimaan vapaa-ajasta

Sunnuntaina Barcelonassa on luvassa ainakin Espanjan yhtenäisyyttä kannattavien mielenosoitus. KUVA: Javier Etxezarreta / EPA
Ulkomaat 28.10.2017 23:38
Maija Salmi

”Menkää teatteriin, käykää ostoksilla, syökää ravintolassa ja nauttikaan ajasta ystävien ja perheen kanssa”, kuului viesti, jonka Katalonian itsenäisyyttä ajava ANC, Assemblea Nacional, lähetti lauantaina viestipalvelu Whatsappin kautta kannattajilleen.

Ketjuviestin kehotus näytti menneen perille, sillä lauantai-iltana Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa keskityttiin juhlimiseen ja muuhun vapaa-ajan viettoon mielenosoitusten sijaan.

Vielä eilen Barcelonan kadut täyttyivät itsenäisyyden kannattajista, kun Katalonian aluehallinto julisti Katalonian yksipuolisesti itsenäiseksi.

Samaan aikaan Espanjan keskushallinto ilmoitti pääministeri Mariano Rajoyn johdolla, että Katalonian itsehallinto puretaan. Aluetta aletaan johtaa nyt Madridista käsin, ja Katalonian presidentti Carles Puigdemont ja hänen hallituksensa määrättiin erotettavaksi.

Pääministeri Rajoy ilmoitti myös, että Kataloniassa järjestetään uudet aluevaalit 21. joulukuuta.

Katalonian aluejohtoa eivät Espanjan toimet näytä liikuttaneen. Presidentti Carles Puigdemont esiintyy edelleen Katalonian johtajana.

Myös Assemblea Nacionalin kehotukseen vapaa-ajan vietosta sisältyy poliittinen viesti. Kataloniassa halutaan näyttää, että Espanjan keskushallinnon määräyksillä ei ole merkitystä alueen arkeen.

Davidiksi esittäytyvä barcelonalaisen taksikuski kuvailee tilannetta fiaskoksi.

- Emme olisi ikinä joutuneet tähän tilanteeseen, jos Rajoy olisi antanut järjestää laillisen kansanäänestyksen itsenäisyydestä. Silloin itsenäisyyttä kannattavat olisivat hävinneet.

David on huolissaan tilanteen vaikutuksista Katalonian taloudelle. Hän ei itsenäisyyttä kannata, vaikkei pääministeri Rajoyn toimia hyväksykään.

- Olemme pattitilanteessa, josta kärsii Katalonian lisäksi muu Espanja. Parasta olisi, jos sekä Rajoy että Puigdemont hallituksineen eroaisivat.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä, millaiseksi arki muodostuu, kun maanantai koittaa.

Sitä ennen sunnuntaina Barcelonassa on luvassa ainakin Espanjan yhtenäisyyttä kannattavien mielenosoitus. Vaikka Katalonian aluehallinto on kehottanut ihmisiä rauhanomaisuuteen, itsenäisyyttä kannattavien ja vastustajien kireät välit ovat äityneet tappeluiksi Barcelonan kaduilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
31
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image