Ulkomaat

Kataloniassa kerätään nyt voimia – kansaa kehotetaan nauttimaan vapaa-ajasta

Sunnuntaina Barcelonassa on luvassa ainakin Espanjan yhtenäisyyttä kannattavien mielenosoitus. KUVA: Javier Etxezarreta / EPA
Ulkomaat 28.10.2017 23:38
Maija Salmi

”Menkää teatteriin, käykää ostoksilla, syökää ravintolassa ja nauttikaan ajasta ystävien ja perheen kanssa”, kuului viesti, jonka Katalonian itsenäisyyttä ajava ANC, Assemblea Nacional, lähetti lauantaina viestipalvelu Whatsappin kautta kannattajilleen.

Ketjuviestin kehotus näytti menneen perille, sillä lauantai-iltana Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa keskityttiin juhlimiseen ja muuhun vapaa-ajan viettoon mielenosoitusten sijaan.

Vielä eilen Barcelonan kadut täyttyivät itsenäisyyden kannattajista, kun Katalonian aluehallinto julisti Katalonian yksipuolisesti itsenäiseksi.

Samaan aikaan Espanjan keskushallinto ilmoitti pääministeri Mariano Rajoyn johdolla, että Katalonian itsehallinto puretaan. Aluetta aletaan johtaa nyt Madridista käsin, ja Katalonian presidentti Carles Puigdemont ja hänen hallituksensa määrättiin erotettavaksi.

Pääministeri Rajoy ilmoitti myös, että Kataloniassa järjestetään uudet aluevaalit 21. joulukuuta.

Katalonian aluejohtoa eivät Espanjan toimet näytä liikuttaneen. Presidentti Carles Puigdemont esiintyy edelleen Katalonian johtajana.

Myös Assemblea Nacionalin kehotukseen vapaa-ajan vietosta sisältyy poliittinen viesti. Kataloniassa halutaan näyttää, että Espanjan keskushallinnon määräyksillä ei ole merkitystä alueen arkeen.

Davidiksi esittäytyvä barcelonalaisen taksikuski kuvailee tilannetta fiaskoksi.

- Emme olisi ikinä joutuneet tähän tilanteeseen, jos Rajoy olisi antanut järjestää laillisen kansanäänestyksen itsenäisyydestä. Silloin itsenäisyyttä kannattavat olisivat hävinneet.

David on huolissaan tilanteen vaikutuksista Katalonian taloudelle. Hän ei itsenäisyyttä kannata, vaikkei pääministeri Rajoyn toimia hyväksykään.

- Olemme pattitilanteessa, josta kärsii Katalonian lisäksi muu Espanja. Parasta olisi, jos sekä Rajoy että Puigdemont hallituksineen eroaisivat.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä, millaiseksi arki muodostuu, kun maanantai koittaa.

Sitä ennen sunnuntaina Barcelonassa on luvassa ainakin Espanjan yhtenäisyyttä kannattavien mielenosoitus. Vaikka Katalonian aluehallinto on kehottanut ihmisiä rauhanomaisuuteen, itsenäisyyttä kannattavien ja vastustajien kireät välit ovat äityneet tappeluiksi Barcelonan kaduilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Vai halventava kirjoitus? Suorastaan rikastuttava kirjoitus tuo oli. 17E/h. Se on nuorelle hyvä palkka. Ota laiska neuvo... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image