Ulkomaat

Katalonian se­pa­ra­tis­ti­joh­ta­jil­le luetaan ensi viikolla syytteet, mutta Carles Puigdemont ei ole syytettyjen joukossa

Katalonian nykyinen aluejohtaja Quim Torra (vas.) tapasi Belgiaan paenneet Carles Puigdemontin ja Toni Comínin (oik.) viime maanantaina Waterloossa. KUVA: STEPHANIE LECOCQ
Ulkomaat 27.10.2018 7:00
Seppo Ylönen

Ulkomaille paenneita ei voida Espanjan lakien mukaan syyttää poissaolevina. Puigdemontin kakkosmiestä ja 17:ta muuta uhkaa jopa 30 vuoden vankeustuomio.

Täsmälleen vuosi sitten Katalonia julistautui itsenäiseksi. Siitä ei seurannut muuta kuin itsenäisyysrintaman johtajien maastapako tai passitus vankilaan.

Katalonian konflikti on yhä täysin lukkiutunut.

Katalonian uusi aluejohtaja Quim Torra on tavannut pariin otteeseen Espanjan uuden pääministerin Pedro Sánchezin, mutta pienintäkään merkkiä tilanteen laukeamisesta ei ole ollut näköpiirissä.

Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajat ovat istuneet jo vuoden päivät tutkintavankeudessa tai pakoilleet Espanjan oikeuslaitosta ulkomailla.

Syytteet luvassa 18:lle

Tällä saralla on vihdoin jotain tapahtumassa, sillä Espanjan korkein oikeus ilmoitti torstaina, että se on saanut päätökseen separatistijohtajia koskevat tutkimuksensa.

Valtionsyyttäjällä on nyt viisi työpäivää aikaa nostaa syytteet tutkinnan kohteina olleita 18 henkilöä vastaan. Erotetun aluehallituksen kakkosmies Oriol Junqueras ja kahdeksan muuta ovat tutkintavankeudessa, loput yhdeksän vapaalla jalalla takuita vastaan.

Katalaanijohtajia tullaan syyttämään kapinoinnista, tottelemattomuudesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Syytteet sidotaan itsenäisyyskansanäänestykseen ja sitä seuranneeseen itsenäisyysjulistukseen. Kovimmillaan tuomiot voivat olla jopa 30 vuotta vankeutta.

Oikeudenkäynnin uskotaan alkavan vuodenvaihteen jälkeen ja kestävän vähintään kolme kuukautta.

Puigdemontille osavoitto Saksasta

Tämän oikeudenkäynnin ulkopuolelle jäävät itsenäisyyshankkeen näkyvin hahmo Carles Puigdemont ja kuusi muuta ulkomaille paennutta separatistijohtajaa. Espanjan lain mukaan syytteiden luvussa on oltava paikalla henkilökohtaisesti.

Puigdemont majailee Waterloon pikkukaupungissa Belgiassa. Hän jäi viime keväänä poliisin haaviin Pohjois-Saksassa, kun hän oli palaamassa esiintymismatkalta Suomesta. Espanja halusi hänet oikeuden eteen.

Usean kuukauden selvittelyn jälkeen Schleswig-Holsteinin alioikeus katsoi, että raskaimmat syytteet kuten kapinan lietsonta eivät tulleet toteennäytetyiksi.

Sitä vastoin luovutus Espanjaan olisi mahdollinen julkisten varojen väärinkäyttämisen vuoksi. Puigdemontin johtama Katalonian aluehallitus järjesti itsenäisyyskansanäänestyksen, jonka Espanjan korkein oikeus oli julistanut laittomaksi.

Puigdemont on valittanut päätöksen jälkimmäisestä osasta ja odottelee vapaalla jalalla ratkaisua Belgiassa.

Tuuraajan nimeäminen hiertää

Puigdemont on parhaansa mukaan pyrkinyt sekaantumaan Katalonian päivänpolitiikkaan. Hänen seuraajansa Quim Torra on matkustanut tämän tästä neuvonpitoon Puigdemontin vieraaksi.

Toisaalta Puigdemontin jääräpäisyys on johtanut siihen, että itsenäisyysrintama menetti pari viikkoa sitten täpärän enemmistönsä Katalonian parlamentissa.

Puigdemont ja kolme muuta Junts per Catalunya -puolueen jäsentä ei suostunut siihen, että heidän paikkansa Katalonian parlamentissa delegoidaan Espanjan korkeimman oikeuden päätöksen mukaisesti varamiehelle.

Sen sijaan tutkintavankeudessa olevat Oriol Junqueras ja Raül Romeva, jotka edustavat vasemmistolaista ERC-puoluetta, nimesivät tuuraajan.

Itsenäisyysrintama on nyt ainakin väliaikaisesti hajalla.

Katalonian itsenäisyyshanke

Katalonian itsenäisyysliikkeen voimainkoetus Espanjan keskushallituksen kanssa kärjistyi viime vuoden syksyllä.

1. lokakuuta Katalonian aluehallinto järjesti kansanäänestyksen itsenäisyydestä. Espanjan korkein oikeus julisti sen etukäteen laittomaksi.

90 % kannatti itsenäisyyttä, mutta äänestysprosentti oli vain 43. Espanjan poliisi käytti kovia estääkseen ihmisiä pääsemästä äänestyspaikoille.

Katalonian alueparlamentti julisti 27. lokakuuta Katalonian itsenäiseksi äänin 70–10. Itsenäisyyttä vastustaneet edustajat olivat marssineet ulos parlamenttisalista.

Espanjan keskushallinto mitätöi itsenäisyysjulistuksen. Aluejohtaja Carles Puigdemont ja muutama muu itsenäissyysliikkeen johtaja lähti maanpakoon. Kymmenkunta otettiin tutkintavankeuteen.

Katalonian ennenaikaisissa aluevaaleissa 21. joulukuuta voimasuhteet pysyivät ennallaan: itsenäisyysmieliset puolueet saivat niukan enemmistön.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
14:24
THL: Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 40 ihmistä, kuolleita kuusi lisää – koko maassa sairaalahoidossa 239 henkilöä
86
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
11
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image