Ulkomaat

Katalonian Puigdemont pysyy Brysselissä, ei hae turvapaikkaa

Ulkomaat 31.10.2017 14:26 | Päivitetty 31.10.2017 18:39
STT

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont ei aio hakea Belgiasta poliittista turvapaikkaa. Hän aikoo kuitenkin pysyä toistaiseksi Brysselissä. Hän viittasi Espanjan viranomaisten aluehallituksen jäseniin kohdistamaan uhkaan.

Puigdemont sanoo itsenäisyysmielisten osallistuvan Espanjan määräämiin ennenaikaisiin vaaleihin joulukuussa. Brysselissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Puigdemont kuitenkin peräsi Espanjan keskushallitukselta lupausta, että myös se kunnioittaa vaalin tulosta.

Puigdemontin mukaan Katalonian aluehallinto ei ole määrännyt alueen virkamiehistöä aktiivisesti vastustamaan Espanjan keskushallinnon toimia, jotta rauhanomainen kehitys taattaisiin.

Puidgemont lisäsi, että Katalonian itsenäisyyshankkeen tulee "hidastaa vauhtia" välttääkseen levottomuudet, kun Espanjan keskushallinto ottaa Katalonian suoraan hallintaansa.

- Emme voi rakentaa kaikkia varten tarkoitettua tasavaltaa väkivallalla, hän painotti.

Puigdemontin mukaan itsenäistymisen hidastuminen on kohtuullinen hinta, jos sillä pystytään välttämään väkivalta Kataloniassa.

Kansalliskaarti teki ratsian poliisin päämajaan

Kataloniassa Espanjan kansalliskaarti on tehnyt ratsian itsehallintoalueen poliisin päämajan. Guardia Civilin mukaan tarkoituksena on löytää tietoja katalaanipoliisin toimista lokakuun ensimmäisen päivän itsenäisyyskansanäänestyksen aikana.

Mossos d'Esquadra -nimellä tunnettu Katalonian poliisi oli määrätty keskeyttämään laittomaksi julistettu äänestys. Se ei kuitenkaan ryhtynyt aktiivisiin toimiin äänestämisen lopettamiseksi.

Katalonian hajotetun alueparlamentin puhemies Carme Forcadell on määrätty kuulusteluihin. Espanjan korkeimman oikeuden mukaan Forcadellin ja varapuhemiesten pitää saapua kuulusteltaviksi torstaina ja perjantaina.

Oikeus päättää Forcadellin mahdollisesta syytteeseen asettamisesta myöhemmin.

Puigdemontin mahdollisen syytteen ratkaisee toinen oikeusistuin, Audiencia Nacional. Tuon jutun etenemisestä ei ole toistaiseksi annettu julki tietoa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19.9.
Lukijat kuvasivat torstai-illan upeaa auringonlaskua ja raekuuroa enteilleitä muhkeita pilviä
19.9.
Kelohirsinen mökki tuhoutui tulipalossa Inarissa, ei tietoa henkilövahingoista
19.9.
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
19.9.
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
19.9.
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
19.9.
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
19.9.
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Lapissa sekä Koillismaalla tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image