Ulkomaat

Katalonian Puigdemont pysyy Brysselissä, ei hae turvapaikkaa

Ulkomaat 31.10.2017 14:26 | Päivitetty 31.10.2017 18:39
STT

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont ei aio hakea Belgiasta poliittista turvapaikkaa. Hän aikoo kuitenkin pysyä toistaiseksi Brysselissä. Hän viittasi Espanjan viranomaisten aluehallituksen jäseniin kohdistamaan uhkaan.

Puigdemont sanoo itsenäisyysmielisten osallistuvan Espanjan määräämiin ennenaikaisiin vaaleihin joulukuussa. Brysselissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Puigdemont kuitenkin peräsi Espanjan keskushallitukselta lupausta, että myös se kunnioittaa vaalin tulosta.

Puigdemontin mukaan Katalonian aluehallinto ei ole määrännyt alueen virkamiehistöä aktiivisesti vastustamaan Espanjan keskushallinnon toimia, jotta rauhanomainen kehitys taattaisiin.

Puidgemont lisäsi, että Katalonian itsenäisyyshankkeen tulee "hidastaa vauhtia" välttääkseen levottomuudet, kun Espanjan keskushallinto ottaa Katalonian suoraan hallintaansa.

- Emme voi rakentaa kaikkia varten tarkoitettua tasavaltaa väkivallalla, hän painotti.

Puigdemontin mukaan itsenäistymisen hidastuminen on kohtuullinen hinta, jos sillä pystytään välttämään väkivalta Kataloniassa.

Kansalliskaarti teki ratsian poliisin päämajaan

Kataloniassa Espanjan kansalliskaarti on tehnyt ratsian itsehallintoalueen poliisin päämajan. Guardia Civilin mukaan tarkoituksena on löytää tietoja katalaanipoliisin toimista lokakuun ensimmäisen päivän itsenäisyyskansanäänestyksen aikana.

Mossos d'Esquadra -nimellä tunnettu Katalonian poliisi oli määrätty keskeyttämään laittomaksi julistettu äänestys. Se ei kuitenkaan ryhtynyt aktiivisiin toimiin äänestämisen lopettamiseksi.

Katalonian hajotetun alueparlamentin puhemies Carme Forcadell on määrätty kuulusteluihin. Espanjan korkeimman oikeuden mukaan Forcadellin ja varapuhemiesten pitää saapua kuulusteltaviksi torstaina ja perjantaina.

Oikeus päättää Forcadellin mahdollisesta syytteeseen asettamisesta myöhemmin.

Puigdemontin mahdollisen syytteen ratkaisee toinen oikeusistuin, Audiencia Nacional. Tuon jutun etenemisestä ei ole toistaiseksi annettu julki tietoa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
57
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
35
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image