Ulkomaat

Katalonian Puigdemont pysyy Brysselissä, ei hae turvapaikkaa

Ulkomaat 31.10.2017 14:26 | Päivitetty 31.10.2017 18:39
STT

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont ei aio hakea Belgiasta poliittista turvapaikkaa. Hän aikoo kuitenkin pysyä toistaiseksi Brysselissä. Hän viittasi Espanjan viranomaisten aluehallituksen jäseniin kohdistamaan uhkaan.

Puigdemont sanoo itsenäisyysmielisten osallistuvan Espanjan määräämiin ennenaikaisiin vaaleihin joulukuussa. Brysselissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Puigdemont kuitenkin peräsi Espanjan keskushallitukselta lupausta, että myös se kunnioittaa vaalin tulosta.

Puigdemontin mukaan Katalonian aluehallinto ei ole määrännyt alueen virkamiehistöä aktiivisesti vastustamaan Espanjan keskushallinnon toimia, jotta rauhanomainen kehitys taattaisiin.

Puidgemont lisäsi, että Katalonian itsenäisyyshankkeen tulee "hidastaa vauhtia" välttääkseen levottomuudet, kun Espanjan keskushallinto ottaa Katalonian suoraan hallintaansa.

- Emme voi rakentaa kaikkia varten tarkoitettua tasavaltaa väkivallalla, hän painotti.

Puigdemontin mukaan itsenäistymisen hidastuminen on kohtuullinen hinta, jos sillä pystytään välttämään väkivalta Kataloniassa.

Kansalliskaarti teki ratsian poliisin päämajaan

Kataloniassa Espanjan kansalliskaarti on tehnyt ratsian itsehallintoalueen poliisin päämajan. Guardia Civilin mukaan tarkoituksena on löytää tietoja katalaanipoliisin toimista lokakuun ensimmäisen päivän itsenäisyyskansanäänestyksen aikana.

Mossos d'Esquadra -nimellä tunnettu Katalonian poliisi oli määrätty keskeyttämään laittomaksi julistettu äänestys. Se ei kuitenkaan ryhtynyt aktiivisiin toimiin äänestämisen lopettamiseksi.

Katalonian hajotetun alueparlamentin puhemies Carme Forcadell on määrätty kuulusteluihin. Espanjan korkeimman oikeuden mukaan Forcadellin ja varapuhemiesten pitää saapua kuulusteltaviksi torstaina ja perjantaina.

Oikeus päättää Forcadellin mahdollisesta syytteeseen asettamisesta myöhemmin.

Puigdemontin mahdollisen syytteen ratkaisee toinen oikeusistuin, Audiencia Nacional. Tuon jutun etenemisestä ei ole toistaiseksi annettu julki tietoa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image