Ulkomaat

Katalonian kan­sa­nää­nes­tys­päi­väs­tä tuli verinen - poliisi hajotti Barcelonassa ää­nes­tä­jä­jouk­ko­ja kumiluodein ja pampuin

Espanjan poliisi ja äänestäjät ottivat yhteen Barcelonassa. KUVA: ANDREU DALMAUS / EPA
Ulkomaat 1.10.2017 20:35 | Päivitetty 1.10.2017 22:09
STT, Kaleva

Katalonian kansanäänestyspäivästä tuli verinen, kun Espanjan keskushallinnon ohjeistama mellakkapoliisi pyrki voimatoimin estämään äänestämisen Katalonian itsenäistymisestä.

Poliisi sulki äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia.

Kataloniassa yli 760 ihmistä on ollut hoidettavina sairaaloissa tai terveyskeskuksissa poliisiväkivallan vuoksi, kertovat alueen terveysviranomaiset Twitterissä.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoi illalla, että laillinen järjestys taattiin Kataloniassa, kun kansanäänestys itsenäistymisestä estettiin.

Rajoy kiitti televisiopuheessaan Espanjan poliisin toimintaa. Pääministerin mukaan poliisi on toteuttanut saamansa tehtävän mandaattinsa mukaisesti.

Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan Katalonian tämänpäiväinen äänestys on laiton. Espanjan hallitus on estänyt katalonialaisten äänestämistä voimatoimin.

Katalonian terveysviranomaisten mukaan poliisin ja äänestäjien yhteenotoissa oli alkuiltaan mennessä loukkaantunut yli 90 ihmistä, heistä kaksi vakavasti.

Espanjan sisäministeriön mukaan ainakin 12 poliisia loukkaantui yhteenotoissa.

Poliisin kerrottiin ampuneen äänestyksen kannattajia kumiluodeilla ja retuuttaneen heitä kovakouraisesti. Poliisin kerrottiin myös ottaneen yhteen äänestyspaikkoja suojelleiden katalonialaisten palomiesten kanssa.

Espanjan poliisi torjui syytöksiä liiallisesta voimankäytöstä vetoamalla lain puolustamiseen. Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan kansanäänestys on laiton.

Merkel soitti Espanjan Rajoylle

Saksan liittokansleri Angela Merkel on soittanut Espanjan pääministerille Mariano Rajoylle sen jälkeen, kun Katalonian yhteenotoissa oli ilmennyt satoja loukkaantumisia. Puhelusta kertoo Twitterissä saksalaisen Die Welt -lehden uutispäällikkö, ja siitä uutisoi muun muassa La Vanguardia-lehti.

Uutispäällikön mukaan Merkel oli halunnut Rajoylta selvitystä Katalonian tapahtumista.

Kataloniassa kansanäänestys itsenäistymisestä päättyi iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Pelko leimasi äänestystä

– Vielä poliisi ei ole tullut tänne. Toivomme, että saamme äänestää rauhassa, mutta luulen, että se on turha toive, sanoivat lauantaina vapaaehtoisena vaalivalvojana Fort Piencin koulussa työskentelevät antropologian opiskelija Claudia, 20, ja historian opettaja Monica, 41, kun äänestyksen päättymiseen on vielä muutama tunti.

Äänestäjät olivat varautuneet poliisin tuloon muodostamalla ihmismuurin äänestyspaikan ulkopuolelle. Etäämmällä osa jo äänestäneistä partioi poliisien varalta, jotta äänestyspaikan ovet ehdittäisiin sulkea poliisien sisälle pääsyn estämiseksi.

Claudia ja Monica kuvailivat poliisin otteita brutaaleiksi. He myönsivät pelkäävänsä poliisin tuloa.

– Tänne tuli nuori nainen, jonka sormet poliisi oli murskannut pampulla. Hän oli aivan hysteerinen, mutta halusi kuitenkin antaa äänensä, Claudia kertoi.

Monican mukaan äänestämään toiseen kouluun mennyt iäkäs mies menehtyi sydänkohtaukseen, kun poliisit saapuivat paikalle tyhjentämään äänestyspaikkaa.

– Hän säikähti niin paljon.

Äänestyspaikat sulkeutuivat yhdeksältä Suomen aikaan. Osa äänestyspaikoista oli kuitenkin suljettu aiemmin poliisin painostuksen vuoksi.

Monica ja Claudia uskoivat Katalonian olevan pian itsenäinen.

– Ei ehkä vielä tällä viikolla, mutta lähitulevaisuudessa.

Monica ja Claudia eivät halunneet sukunimeään lehteen turvallisuussyistä. He pelkäävät Espanjan poliisin keräävän listaa henkilöistä, jotka ovat auttaneet äänestyksen järjestämisessä.

"Ei pysäytä itsenäistymishaluja"

Yksi voimatoimin suljetuista äänestyspaikoista on Escola Pia Sant Antonin koulu Barcelonan keskustassa. Pampuin ja kumiluotiasein varustautuneita mellakkapoliiseja saapui paikalle alkuiltapäivästä kymmeniä. Pelkästään poliisiautoja oli kolmisenkymmentä, ja letkaa seurasi kolme ambulanssia.

Poliisin saapuessa äänestyspaikan sisällä olevat ihmiset laskivat koulun rautaverkon alas. Ulkona äänestäjät istuivat maahan koulun eteen tarkoituksenaan estää poliisin pääsy sisään äänestyspaikalle. Poliisi vastasi vastarintaan poistamalla äänestäjät paikalta pamputtamalla, potkimalla ja lyömällä.


Neus Frigole, 31, jäi äänestyspaikan sisälle poliisin saapuessa paikalle ja näki poliisin takavarikoivan vaaliuurnan.

Frigole oli saapunut äänestämään Katalonian itsenäisyyden puolesta. Hän osasi odottaa poliisin voimatoimia keskushallituksen puolelta.

- Äänestyksen estäminen ei pysäytä katalaanien itsenäistymishaluja, päinvastoin, Frigole sanoi. STT:lle.

Poliisin väkivaltaisen käytöksen hän olettaa saavan paljon kansainvälistä kritiikkiä osakseen. Frigole uskoo katalonialaisten joka tapauksessa selviytyvän vaalipäivästä voittajina, sillä "tänään koko maailma näkee millaisia me katalaanit olemme ja kuinka rumasti espanjalaiset meitä kohtelevat".

"Jatkumoa Francon diktatuurille"

Vielä puolen päivän aikaan koulun edustan tilanne oli rauhallinen ja edustalla kiemurteli satojen äänestämään pyrkivien ihmisten jono. Sukunimensä salannut Alicia, 51, ja José Antonio Lozano, 57, kertoivat aikovansa äänestää Katalonian itsenäistymisen puolesta.

He kokevat, että Espanjan keskushallitus jarruttaa Katalonian kehitystä matkalla moderniksi eurooppalaiseksi valtioksi. Monien katalaanien tapaan Aliciaa ja Lozanoa harmittavat myös rikkaan Katalonian maksamat verot, joilla "ylläpidetään muita, köyhempiä Espanjan osia". Kumpikin pitää keskushallituksen viimeaikaisia voimatoimia jatkumona Francon diktatuurin aikana alkaneelle Katalonian alistamiselle.

- Jos olisimme saaneet vapaasti päättää kuten Skotlanti teki, olisimme todennäköisesti äänestäneet Espanjassa pysymisen puolesta.

Skotlannissa järjestettiin 2014 kansanäänestys alueen itsenäistymisestä, mutta enemmistö halusi Skotlannin pysyvän osana Britanniaa.

Lozano pitää tämänhetkistä keskushallitusta diktatuurina.

- Kun ihmiset eivät saa vapaasti ilmaista mielipidettään, kyse ei ole enää demokratiasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eu-johtajien hiljainen hyväksyntä aseiden käytölle rauhallisesti käyttäytyviä ihmisiä kohtaan on todella järkyttävää. Alan olla sitä mieltä ettei Suomikaan tarvitsisi tällaisen klubin jäsenyyttä. Kabinettipuheissa sitten muka puhutaan että EU on joku rauhan tae. Kohta meillä on tällä typeryydellä uusi "Jugoslavian kriisi" edessämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nyt nähdään, kuinka EU:n maiden johtajat täydellisiä vellihousuja eli ollaan hiljaa, ettei kukaan huomaa meitä ja vaadi kannanottoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ittehän ne ottaa senkat omista nenistään ku alkaa laittomasti riehuun. Kaikkien pitäisi noudattaa lakia. Lait pitää muuttaa demokraattisesti ja rauhanomaisesti,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjan poliisin työhön kuuluu ihmisten hakkaaminen? Taitaa valtaapitävät olla kauhuissaan, kun noin kovasti kiinni pitävät Kataloniasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin 800 luokkaantunutta, myös kuolonuhreja. Olikohan 11 poliisia saanut vähän siipeensä. Ja kaikki EU johtajat ihan hiljaa, siunaavat hiljaisuudellaan väkivallan jokainen omalta kohdaltaan Sipilää myöten.
Espanja ja EU on - fasistinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

äänestys oli kelletty monta kertaa. ihan laiton homma.kuvat verisistä yhteenotoista vuodelta 2004.vääristettyJá vanhoja kuvia.on ihan sama kuin minä en halua maksaa veroja valtiolle vaan muulle.hyvä ettá johtajien luottokortit oli jo jäädyteetty aikaisemmin.ei onnistu kyllá.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä järjestelmän hajoamisen pelko on aiheellinen,mutta voiko sitä estää vai onko viivytys taktiikka.Poliisin käytös vai lisää kansan kiihkoa,tämä katkeruus voi purkautua väkivaltana ja terrorina espanjassakin on ollut ihan poliittista koto peräistä terroria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikointi on vähintään yliampuva. Yhteenotot saattavat olla väkivaltaisia, mutta verinen otsikointi on ainakin toistaiseksi liioitteleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos reilu sata loukkaantunut niin kyllä se ihan veristä touhua on ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskushallinnon kannattaisi luopua diktatuurista. EU:n pitäisi puuttua Espanjan toimiin ja tukea Kataloniaa. Kaikkihan tässä ollaan samassa Brysselin veneessä...jonne jäsenmaksuja maksellaan. Ei ole enää markkaa, pesetaan eikä frangiakaan. Diktatuurit tuppaa hajoamaan aina hyvin verisesti...eikä se ole kenenkään etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisinhan pitäidi turvata äänestys,ei estää pääsemästä..Käsittämätöntä että tälläistä sortoa tapahtuu Euroopassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanja liittyi EU jäsenmaaksi 1.1.1986.
Ah! EU! Tätä on odotettavissa Suomessakin.
Se on jo alkanut. Katsele ja kuuntele.
Pieniä väristyksiä
Demokratia
Yö saapuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hetkessä rauhallinen valtio muuttuu diktatuuriksi. Myös meille voi käydä noin. Yhteiskunta muuttuu yllättäen, kun ihmiset haluavat jotakin mikä valtiolle ei sovi. Kannattaa muistaa tämä, kun haluttaan nostaa valvonnan ja valtuutuksien tasoa. Tulevaisuudessa itse voi olla se turvallisuus uhka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:26
Käräjäoikeus tuomitsi Brother Christmasina tunnetun Ari Koposen rahankeräysrikoksesta sakkorangaistukseen – Maksettavaa kertyy yhteensä 1035 euroa
13:05
Räsymatto on palannut sisustukseen ja oululainen Anne Leppänen tekee niitä olohuoneen nurkassa – "Mitä rumempi lakana, sitä hienomman kuteen siitä saa" Tilaajille
12:57
Lukiolaiset roskajuoksivat kaupunkia siistiksi ruokavälitunnilla, opiskelijat kiersivät lähikortteleita roskapussien kanssa
12:47
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen ei yllättynyt Päivi Laajalan mahdollisesta lähdöstä: "Nopeita päätöksiä uuden johtajan suhteen ei tehdä"
12:42
Raportti: Rikollisverkostot hyötyvät Amazonin sademetsän tuhoamisesta
11:43
Ylläksen kupeeseen suunniteltua kaivoshanketta vastustetaan Etelä-Suomea myöten – "Avolouhos ei yksinkertaisesti sovi luontomatkailukeskuksen läheisyyteen" Tilaajille
11:38
Presidentti Niinistö YK:n yleiskokoukseen – osallistuu New Yorkissa Trumpin vastaanotolle
82
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
27
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
23
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
15
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
12
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
10
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
10
Minkkien loukkupyynti alkaa Hupisaarten alueella – loukut tulee jättää rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image