Ulkomaat

Katalonian joh­ta­jad­raa­mas­sa on kaikki mahdollista – kansa jännittää, mistä Puigdemont ilmestyy esiin

Katalonian itsenäisyysjohtaja Carles Puigdemont viestii videopuheluiden välityksellä. Uusi flaamilainen allianssi -puolueen nuoret kannattajat katselivat tallennettua puhetta Belgian Leuvenissa. KUVA: STEPHANIE LECOCQ
Ulkomaat 31.1.2018 12:54 | Päivitetty 31.1.2018 12:56
Seppo Ylönen

Brysselissä piileskellyt itsenäisyysrintaman johtaja aikoo palata maakunnan johtoon. Espanjan poliisi etsii miestä jopa autojen takakonteista.

Katalonian erotettu aluejohtaja Carles Puigdemont on lokakuusta saakka esittänyt kissa ja hiiri -leikkiä Espanjan oikeuslaitoksen ja keskushallituksen kanssa.

Tänään keskiviikkona leikki huipentuu, sillä Katalonian alueparlamentilla on puoleenyöhön aikaa valita uusi aluejohtaja. Jos se ei onnistu, Katalonia ajautuu entistä tiukemmin Madridin holhoukseen ja ehkä uusiin vaaleihin keväällä.

Espanjan oikeuslaitosta Brysselissä pakoillut Puigdemont on ainoa nimi, jota Katalonian itsenäisyysrintaman kolme puoluetta ovat pitäneet esillä uudeksi aluejohtajaksi.

Myös Puigdemont itse on toistanut useaan otteeseen, että "kukaan muu kandidaatti ei ole mahdollinen".

Videoyhteys ei kelpaa

Katalonian itsenäisyysrintaman alkuperäinen idea oli, että Puigdemont olisi johtanut Katalonian aluehallitusta skypen välityksellä etänä Brysselistä.

Tämä vaihtoehto kaatui Espanjan perustuslakituomioistuimen kantaan, ettei videoyhteys kelpaa vaan aluejohtajan pitää olla fyysisesti paikalla vannomassa virkavalaa.

Puigdemont ei pidä Espanjan oikeuslaitosta legitiiminä päättämään Katalonian asioista. Tästä huolimatta Katalonian itsenäisyysrintama tuskin ajaa tilannetta nykyistä enemmän solmuun tarrautumalla videovaihtoehtoon.

Jäljelle jää siis se, että Carles Puigdemont hankkiutuu jollakin keinolla tänään Katalonian parlamenttirakennukseen Barcelonaan.

Puhelin ei vastaa

Mutta missä Carles Puigdemont mahtaa nyt olla?

Viimeisin havainto miehestä on tiistailta, jolloin hän osallistui Belgian flaaminkielisen separatistipuolueen N-VA:n kokoukseen Leuvenissa.

Onko Puigdemont nyt matkalla Barcelonaan? Tai onko hän jo Barcelonassa?

Katalonian alueparlamentin puhemies Roger Torrent väittää, ettei hän ole saanut Puigdemontia luurin päähän useista yrityksistä huolimatta.

Torrent tapasi viime viikolla Brysselissä Puigdemontin. Sen jälkeen Torrent on kaikissa käänteissä sanonut, että vain Puigdemont tulee kysymykseen Katalonian aluejohtajaksi.

Takakontit syyniin

Madridin keskushallitukselle Puigdemont on punainen vaate. Pääministeri Mariano Rajoyn mukaan ei ole mitenkään mahdollista, että Puigdemont nousee Katalonian johtoon. Syynä on se, että Puigdemontin oikeusprosessi on kesken.

Espanjan oikeuslaitos haluaa Puigdemontin kuultavaksi viime syksyn itsenäisyyskansanäänestyksestä, jonka perustuslakituomioistuin julisti laittomaksi.

Espanjan sisäministeri Juan Ignacio Zoido on vakuuttanut, että Espanjan rajapoliisi tekee kaikkensa, ettei Puigdemont soluttaudu maahan esimerkiksi auton takakontissa.

Autojen takaluukkuja on toden totta availtu Ranskan ja Espanjan rajalla. Myös muutamat katalonialaiset poliitikot ja toimittajat ovat joutuneet avaamaan takakonttinsa poliisin silmien alla.

Tämä on saanut vääräleuat liikkeelle. Kataloniassa on näkynyt autoja, joissa lukee, ettei Puigdemont ole tämän auton takakontissa.

Niukka enemmistö

  • Katalonian itsenäisyysmieliset puolueet saivat joulun alalla pidetyissä ennenaikaisissa vaaleissa niukan enemmistön alueparlamentin paikoista.
  • Kolmesta separatistipuolueesta suurin on keskustaoikeistolainen Junts per Catalunya, jonka johtaja on Carles Puigdemont.
  • Lähes yhtä suuri on maltillinen vasemmistopuolue ERC, jonka riveistä valittiin alueparlamentin uusi puheenjohtaja Roger Torrent.
  • Itsenäisyysrintaman kolmas puolue on äärivasemmistolainen CUP.
  • Eniten paikkoja alueparlamenttiin sai Espanjan yhtenäisyyttä korostava liberaalinen Ciutadans-puolue.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

EUssa ei kaikkialla ole demokratiaa. Brittien lähtiessä näyttää yhä enemmän myös siltä että muiden maksuosuuksia halutaan nostaa. Hävettää tämä tällainen ihmisten syrjiminen ja "näennäisdemokratia." Näistä vanhoista diktatuureista tulisi päästä eroon ja kansojen olla vapaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä Suomen viisat ihmiset jotka kannustatte jatkuvasti kurdeille oma valtio....puheilla, puhukappas vähän myös tästä asiasta kun pallo kerta Europpan mailla.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
20:03
Kärppien lahjakas puolustaja Aino Karppinen pelasi nuoruutensa poikien joukkueissa ja käy yhä poikajunioreiden treeneissä: "Tykkään, kun saa taklia, eikä tarvi väistellä ketään" Tilaajille
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
27
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

600 000 EUROA AUTOIHIN

On kuulemma opposition kestävät. Eivät pääse kyytiin. Lue lisää...
Kyllä kestää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image