Ulkomaat

Katalonian joh­ta­jad­raa­mas­sa on kaikki mahdollista – kansa jännittää, mistä Puigdemont ilmestyy esiin

Katalonian itsenäisyysjohtaja Carles Puigdemont viestii videopuheluiden välityksellä. Uusi flaamilainen allianssi -puolueen nuoret kannattajat katselivat tallennettua puhetta Belgian Leuvenissa. KUVA: STEPHANIE LECOCQ
Ulkomaat 31.1.2018 12:54 | Päivitetty 31.1.2018 12:56
Seppo Ylönen

Brysselissä piileskellyt itsenäisyysrintaman johtaja aikoo palata maakunnan johtoon. Espanjan poliisi etsii miestä jopa autojen takakonteista.

Katalonian erotettu aluejohtaja Carles Puigdemont on lokakuusta saakka esittänyt kissa ja hiiri -leikkiä Espanjan oikeuslaitoksen ja keskushallituksen kanssa.

Tänään keskiviikkona leikki huipentuu, sillä Katalonian alueparlamentilla on puoleenyöhön aikaa valita uusi aluejohtaja. Jos se ei onnistu, Katalonia ajautuu entistä tiukemmin Madridin holhoukseen ja ehkä uusiin vaaleihin keväällä.

Espanjan oikeuslaitosta Brysselissä pakoillut Puigdemont on ainoa nimi, jota Katalonian itsenäisyysrintaman kolme puoluetta ovat pitäneet esillä uudeksi aluejohtajaksi.

Myös Puigdemont itse on toistanut useaan otteeseen, että "kukaan muu kandidaatti ei ole mahdollinen".

Videoyhteys ei kelpaa

Katalonian itsenäisyysrintaman alkuperäinen idea oli, että Puigdemont olisi johtanut Katalonian aluehallitusta skypen välityksellä etänä Brysselistä.

Tämä vaihtoehto kaatui Espanjan perustuslakituomioistuimen kantaan, ettei videoyhteys kelpaa vaan aluejohtajan pitää olla fyysisesti paikalla vannomassa virkavalaa.

Puigdemont ei pidä Espanjan oikeuslaitosta legitiiminä päättämään Katalonian asioista. Tästä huolimatta Katalonian itsenäisyysrintama tuskin ajaa tilannetta nykyistä enemmän solmuun tarrautumalla videovaihtoehtoon.

Jäljelle jää siis se, että Carles Puigdemont hankkiutuu jollakin keinolla tänään Katalonian parlamenttirakennukseen Barcelonaan.

Puhelin ei vastaa

Mutta missä Carles Puigdemont mahtaa nyt olla?

Viimeisin havainto miehestä on tiistailta, jolloin hän osallistui Belgian flaaminkielisen separatistipuolueen N-VA:n kokoukseen Leuvenissa.

Onko Puigdemont nyt matkalla Barcelonaan? Tai onko hän jo Barcelonassa?

Katalonian alueparlamentin puhemies Roger Torrent väittää, ettei hän ole saanut Puigdemontia luurin päähän useista yrityksistä huolimatta.

Torrent tapasi viime viikolla Brysselissä Puigdemontin. Sen jälkeen Torrent on kaikissa käänteissä sanonut, että vain Puigdemont tulee kysymykseen Katalonian aluejohtajaksi.

Takakontit syyniin

Madridin keskushallitukselle Puigdemont on punainen vaate. Pääministeri Mariano Rajoyn mukaan ei ole mitenkään mahdollista, että Puigdemont nousee Katalonian johtoon. Syynä on se, että Puigdemontin oikeusprosessi on kesken.

Espanjan oikeuslaitos haluaa Puigdemontin kuultavaksi viime syksyn itsenäisyyskansanäänestyksestä, jonka perustuslakituomioistuin julisti laittomaksi.

Espanjan sisäministeri Juan Ignacio Zoido on vakuuttanut, että Espanjan rajapoliisi tekee kaikkensa, ettei Puigdemont soluttaudu maahan esimerkiksi auton takakontissa.

Autojen takaluukkuja on toden totta availtu Ranskan ja Espanjan rajalla. Myös muutamat katalonialaiset poliitikot ja toimittajat ovat joutuneet avaamaan takakonttinsa poliisin silmien alla.

Tämä on saanut vääräleuat liikkeelle. Kataloniassa on näkynyt autoja, joissa lukee, ettei Puigdemont ole tämän auton takakontissa.

Niukka enemmistö

  • Katalonian itsenäisyysmieliset puolueet saivat joulun alalla pidetyissä ennenaikaisissa vaaleissa niukan enemmistön alueparlamentin paikoista.
  • Kolmesta separatistipuolueesta suurin on keskustaoikeistolainen Junts per Catalunya, jonka johtaja on Carles Puigdemont.
  • Lähes yhtä suuri on maltillinen vasemmistopuolue ERC, jonka riveistä valittiin alueparlamentin uusi puheenjohtaja Roger Torrent.
  • Itsenäisyysrintaman kolmas puolue on äärivasemmistolainen CUP.
  • Eniten paikkoja alueparlamenttiin sai Espanjan yhtenäisyyttä korostava liberaalinen Ciutadans-puolue.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

EUssa ei kaikkialla ole demokratiaa. Brittien lähtiessä näyttää yhä enemmän myös siltä että muiden maksuosuuksia halutaan nostaa. Hävettää tämä tällainen ihmisten syrjiminen ja "näennäisdemokratia." Näistä vanhoista diktatuureista tulisi päästä eroon ja kansojen olla vapaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä Suomen viisat ihmiset jotka kannustatte jatkuvasti kurdeille oma valtio....puheilla, puhukappas vähän myös tästä asiasta kun pallo kerta Europpan mailla.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image