Ulkomaat

Katalonian it­se­näi­syys­joh­ta­jil­le pitkät van­keus­ran­gais­tuk­set

Katalonian entinen varajohtaja Oriol Junqueras sai 13 vuoden vankeustuomion. KUVA: J.J. Guillen
Ulkomaat 14.10.2019 11:41
Daniel Wallenius

Espanjan korkein oikeus on tuominnut Katalonian itsenäisyysjohtajat pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Entinen Katalonian varajohtaja Oriol Junqueras sai 13 vuoden vankeustuomion. Kahdeksan muun vankeuteen tuomitun johtajan tuomioiden pituus on yhdeksästä kolmeentoista vuotta.

Kaikki tuomiot tulivat kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Osa vangituista oli syytteessä myös kapinasta, mutta kaikki nämäsyytteet hylättiin.

Kolme muuta johtajaa todettiin syyllisiksi kansalaistottelemattomuuteen ja he välttivät vankeustuomion. He ovat odottaneet tuomioita vapaalla, kun taas yhdeksän vankeuteen tuomittua johtajaa ovat istuneet tutkintavankeudessa pisimmillään lähes kaksi vuotta.

Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont ja neljä muuta katalaanijohtajaa on paennut ulkomaille. Nelikko on etsintäkuulutettu, mutta heitä ei ole vielä saatu oikeuden eteen.

Itsenäisyyden kannattajat ovat kutsuneet koolle mielenosoituksia vastustamaan tuomioita ja Kataloniassa pelätään levottomuuksia.

Laiton itsenäisyysäänestys

Oikeudenkäynti liittyy Katalonian vuoden 2017 itsenäistymisäänestykseen.

Katalonian aluehallinto päätti järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä, vaikka äänestys oli kielletty oikeudessa.

Alle puolet katalaaneista äänesti, mutta 92 prosenttia uurnille lähteneistä äänesti itsenäistymisen puolesta. Äänestystuloksen perusteella Katalonia julistautui itsenäiseksi.

Espanja tyrmäsi tuloksen, peruutti Katalonian itsehallinnon, erotti hallituksen ja hajotti parlamentin. Katalonia oli Espanjan suoran hallinnon alla noin seitsemän kuukauden ajan ennen kuin uusi hallitus aloitti tehtävässään kesällä 2018.

MAINOS

Kommentoi

Oikeusjärjestelmä eu ssa on jotenkin väärä tuomioiden suhteen,puhut väärin kiihotat joitakin, tapat tai raiskaat ,tuomiot puhumisesta suuremmat.Miten tämän soveltaa oikeuden tajuun,espanja on pimennossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olimme päästä sotaan Ruotsin kanssa Ahvenanmaan omistuksesta, joten ei tarvitse ihmetellä jos Espanjassa maan hajottamisesta rangaistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa tietämättömät luulevat, että kysymys on mielipidevangeista. Asia ei ole kuitenkaan näin vaan kysymyksessä on Espanjan perustuslain vastainen toiminta. Kyseiset vangitut järjestivät luvattoman äänestyksen kiihottamalla kansaa Espanjan valtiota vastaan. Äänestys ei ollut virallinen ja siitä huolimatta nämä ilmoittivat Katalonian itsenäistyneen Espanjasta itsenäiseksi valtioksi. Kysymyksessä on erittäin suuri provokaatio maan lakia ja järjestystä vastaan, eikä pelkästään mistään poliitikkojen mielipiteistä. Pitää myös muistaa, että itsenäisyyttä ajavien osuus on kataloniassa n. 43% eli suurin osa ei ole itsenäisyyden kannalla. Mikä Demokratia se sellainen on, jossa suuremman osan ääniä ei kuulla, vaan päätökset pyritään tekemään pienemmän osan halujen mukaisesti.
Asia olisi sama jos Suomessa vaikkapa Etelä-Suomi järjestäisi laittoman äänestyksen jossa se ilmoittaisi, että olemme itsenäistyneet omaksi valtioksi.
Itse pidän noita tuomioita pieninä verrattuna vaikkapa ihmisiin jotka tuomitaan talousrikoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli mielipidevankeja Eu:n jäsenmaassa. Ilmeisesti kuuluu Eu:n perusarvoihin ettei itsenäisyyttä saa haikailla, siitä tulee sanktioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjan ihmisoikeustilanne on niitä huonoimpia EU:ssa. Muita kuten Turkkia, Kiinaa ja Venäjää saa EU:ssa kyllä syytellä mutta Epsanjan pojan touhut pitää painaa villaisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittisia tuomioita, ei ole Espanjan oikeuslaitoksessa kehumista. Francon perintö jatkuu. Tällaisen jälkeen ei kannattaisi moittia Puolaa ja Unkaria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image