Ulkomaat

Katalonian aluejohtaja ei määrää vaaleja

Katalonian aluejohtaja Carlos Puigdemontin oli odotettu hajottavan alueparlamentin ja julistavan vaalit, jotta Espanja ei rajoittaisi Katalonian itsehallintoa. KUVA: Toni Albir / EPA
Ulkomaat 26.10.2017 19:12
STT

Puigdemont: Pallo on nyt alueparlamentilla

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ei aio määrätä uusia vaaleja. Hän kertoo harkinneensa vakavasti aluevaalien järjestämistä, jotta tilanne saataisiin rauhoitettua.

Puigdemont kehottaa nyt alueparlamenttia päättämään jatkotoimista. Alueparlamentin on määrä kokoontua istuntoon vielä tänä iltana.

Tilanne on sekava. Puigdemontin oli odotettu hajottavan alueparlamentin ja julistavan vaalit, jotta Espanja ei rajoittaisi Katalonian itsehallintoa.

Espanjan senaatin on määrä äänestää perjantaina Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta perustuslain 155. pykälän nojalla.

Huhut uusista vaaleista ovat herättäneet suuttumusta Katalonian itsenäisyysmielisissä piireissä, jotka ovat vaatineet itsenäisyysjulistuksen antamista. Heidän mielestään lokakuun ensimmäisen päivän kansanäänestyksen selvästä tuloksesta ei voi tehdä muunlaisia johtopäätöksiä.

Puigdemontia syytettiin petturiksi

Tuhannet katalaanit ovat tänään marssineet itsenäisyyden puolesta Barcelonassa. He halusivat painostaa Puigdemontia, jotta hän ei taipuisi ja viivyttäisi itsenäisyyden ajamista.

Mielenosoittajat huusivat itsenäisyyttä ja jotkut syyttivät Puigdemontia petturiksi.

Puigdemont on varoittanut kirjeessään Espanjan senaatille itsehallinnon rajoittamisen vain pahentavan tilannetta entisestään ja loukkaavan lisäksi Espanjan perustuslakia.

Itsehallinnon rajoittamisen mahdollistavaa pykälää ei ole vielä koskaan sovellettu Espanjassa eikä ole varmaa, mitä se tarkkaan ottaen käytännössä merkitsee.

Espanjan talousministeri Luis de Guindos sanoo pitävänsä mahdollisena, että osa Katalonian aluehallinnon virkamieskunnasta ei suostu noudattamaan keskushallinnon määräyksiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
49
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image