Ulkomaat

Katalonian aluejohtaja ei määrää vaaleja

Katalonian aluejohtaja Carlos Puigdemontin oli odotettu hajottavan alueparlamentin ja julistavan vaalit, jotta Espanja ei rajoittaisi Katalonian itsehallintoa. KUVA: Toni Albir / EPA
Ulkomaat 26.10.2017 19:12
STT

Puigdemont: Pallo on nyt alueparlamentilla

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ei aio määrätä uusia vaaleja. Hän kertoo harkinneensa vakavasti aluevaalien järjestämistä, jotta tilanne saataisiin rauhoitettua.

Puigdemont kehottaa nyt alueparlamenttia päättämään jatkotoimista. Alueparlamentin on määrä kokoontua istuntoon vielä tänä iltana.

Tilanne on sekava. Puigdemontin oli odotettu hajottavan alueparlamentin ja julistavan vaalit, jotta Espanja ei rajoittaisi Katalonian itsehallintoa.

Espanjan senaatin on määrä äänestää perjantaina Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta perustuslain 155. pykälän nojalla.

Huhut uusista vaaleista ovat herättäneet suuttumusta Katalonian itsenäisyysmielisissä piireissä, jotka ovat vaatineet itsenäisyysjulistuksen antamista. Heidän mielestään lokakuun ensimmäisen päivän kansanäänestyksen selvästä tuloksesta ei voi tehdä muunlaisia johtopäätöksiä.

Puigdemontia syytettiin petturiksi

Tuhannet katalaanit ovat tänään marssineet itsenäisyyden puolesta Barcelonassa. He halusivat painostaa Puigdemontia, jotta hän ei taipuisi ja viivyttäisi itsenäisyyden ajamista.

Mielenosoittajat huusivat itsenäisyyttä ja jotkut syyttivät Puigdemontia petturiksi.

Puigdemont on varoittanut kirjeessään Espanjan senaatille itsehallinnon rajoittamisen vain pahentavan tilannetta entisestään ja loukkaavan lisäksi Espanjan perustuslakia.

Itsehallinnon rajoittamisen mahdollistavaa pykälää ei ole vielä koskaan sovellettu Espanjassa eikä ole varmaa, mitä se tarkkaan ottaen käytännössä merkitsee.

Espanjan talousministeri Luis de Guindos sanoo pitävänsä mahdollisena, että osa Katalonian aluehallinnon virkamieskunnasta ei suostu noudattamaan keskushallinnon määräyksiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

22:57
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22:19
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
21:10
Norsunluukauppa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan Euroopassa – luubisnes rehottaa pahemmin kuin vuosikymmeniin
20:58
Oulussa kadunnimien muutoksia: Rantakadun ja Iinatintien eteläosille uudet nimet
20:48
Brittilehdet: Sprintteritähti Christian Colemania uhkaa kilpailukielto dopingrikkeestä
20:04
Kun sivistysvaltioissa laitetaan peput penkkiin tai lähdetään kadulle protestoimaan, suomalaiset jurisevat kiltisti kotona – hyväksymmekö liian helposti mitkä tahansa muutokset työelämässä? Tilaajille
19:04
Naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-urakan perjantaina Turkissa, kapteeni Laura Pihlajamäki: "Pelin tempo on nykyään haastavin juttu"
111
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
84
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
61
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
57
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
56
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
49
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
32
Oulun poliisi: Vesilintujen metsästäjillä asiat pääosin kunnossa, mutta osalta löytyi yhä lyijyä sisältäviä patruunoita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

persu Jussi Halla-aho epäilee poliisia, edessä siintää iso taistelu Arkadianmäellä

Ihan vaan sellaista kyselen, että tämäkö on persujen kärkihanke. Siis, ei talous, ilmasto, työllisyys, vaan se saako kan... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image