Ulkomaat

Ka­ta­lo­nia­lai­set juhlivat itsenäisyyttä – sunnuntain väkivalta saa ka­ta­laa­nie­lä­ke­läi­sen kyyneliin

Eläkeläinen Jose Tomas kannattaa Katalonian itsenäisyyttä. Penkillään Barcelonan Eixamplen kaupunginosassa hän vertaa Espanjan viranomaisten toimia perheväkivaltaan. KUVA: Silja Viitala
Ulkomaat 2.10.2017 16:46
Maija Salmi

– Jos puolisosi pahoinpitelee sinua, otat eron. Espanja on pahoinpidellyt meitä ja haluamme erota, sanoo Barcelonan Eixamplen kaupunginosassa sijaitsevan aukean penkillä istuva katalaanieläkeläinen Jose Tomas, 72.

Kun puhe kääntyy Espanjan poliisin voimankäyttöön, Tomasin ääni murtuu. Hän oli ehtinyt jo käydä äänestämässä, kun poliisit pahoinpitelivät äänestäjiä Barcelonassa.

Tomas syyttää tilanteesta Espanjan pääministeriä Mariano Rajoyta.

– Viisi vuotta sitten itsenäisyyden kannattajia ei ollut niin paljoa kuin nyt. Joka kerta kuin Rajoy avaa suunsa, itsenäisyyttä kannattavien määrä lisääntyy, Tomas sanoo.

Hän toivoo näkevänsä Katalonian itsenäistymisen vielä elinaikanaan.

Tuhannet katalaanit juhlivat itsenäisyyttä Barcelonan yliopiston lähellä vain muutaman sadan metrin päässä Eixamplesta. Yläpuolella pörrää Espanjan poliisin helikopteri, jolle äänestäjät näyttävät keskisormea ja buuaavat.

Kun ohi ajavat äänestäjiä Espanjan poliisin käyttävältä väkivallalta suojanneet barcelonalaispalomiehet, ihmiset alkavat hurrata. Palomiehistä on tullut täällä sankareita.

Suurin osa juhlaprotestiin osallistuneista on pukeutunut Katalonian lippuihin.

21-vuotias Marta on myös teipannut suunsa.

– Espanja on yrittänyt estää meitä ilmaisemasta mielipidettämme. Eilinen väkivalta oli jäävuoren huippu, Barcelonan lähellä sijaitsevasta katalonialaiskylästä kotoisin oleva nuori nainen sanoo ja irrottaa teipin haastattelun ajaksi.

Hän on matkustanut perheensä kanssa Barcelonaan osallistuakseen juhlintaan. Moni on saanut maanantain vapaapäiväksi.

"Poliisin voimankäyttöä liioiteltu"

Turistien suosimalla Plaza de Catalunyalla vastaan kävelee Barcelonassa lomaileva malagalaisturisti.

Aurinkorannikolta Esteponasta kotoisin oleva Maricarmen Peña, 44, ei katalaanien itsenäistymishalua hyväksy.

– He ovat toimineet lainvastaisesti. Äänestystulosta ei voida hyväksyä, koska moni on ilmeisesti äänestänyt moneen kertaan, Peña tuhahtaa.

Hän pitää Espanjan poliisin voimankäyttöä valheena.

– Se on valetta tai ainakin liioittelua. Tulin mieheni kanssa tänne eilen emmekä nähneet minkäänlaista väkivaltaa.

Peña toivoo ymmärrystä myös pääministeri Mariano Rajoylle.

– Hän on toiminut niin kuin pitää. Rajoy ei ole täydellinen, mutta paras mahdollinen johtaja Espanjalle. Minä äänestin häntä ja äänestäisin jatkossakin.

Peña haluaa myös muistuttaa, että korruptio ei on myös Kataloniaa vaivaava ongelma. Hän toivoo elävänsä jatkossakin yhtenäisessä Espanjassa.

– En usko, että Katalonia itsenäistyy. Toivon, ettei niin tapahdu.

Espanja vastustaa Katalonian itsenäisyyttä

Espanjan sisäministerin mukaan maa aikoo käyttää kaikki lain sallimat mahdollisuudet estääkseen Katalonian itsenäisyysjulistuksen. Sisäministerin mukaan on mahdollista, että Katalonian itsehallintoa puretaan.

"Jos jokin taho päättää julistaa itsenäisyyden osaan Espanjasta, mitä se ei voi tehdä, koska sillä ei ole siihen oikeutta, teemme kaiken lain salliman estääksemme sen", vakuutti sisäministeri Rafael Catala.

Katalonian aluehallinnon mukaan itsenäisyyden puolesta on alustavien tulosten mukaan äänestänyt noin 90 prosenttia äänensä antaneista.

Äänestämässä kävi Katalonian viranomaisten mukaan 42,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Katalonian itsenäisyysäänestys ei ollut virallisesti valvottu. Espanja piti äänestystä laittomana. Sen mukaan Kataloniassa ei tapahtunut kansanäänestystä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ovatko nämä samoja ihmisiä, jotka valittavat EU:n määräilevän, ja jotka myös valittavat, että EU ei määräile? Tyyli ainakin on sama.

Teet niin tai näin, niin aina väärinpäin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaa vähän hävettää tämä meidän EU -johdon toiminta. Ei edes järjetöntä väkivaltaa ja fasistityylistä poliisitoimintaa saada tuomittua. Olemmeko tosiaan taas hyväksymässä fasistiset toimet? Suljemmeko silmämme kuten tehtiin joitakin vuosikymmeniä sitten fasismin kanssa? Naurettavaa väittää EU -johdon suulla että tällainen fasistinen toiminta on jokaisen maan oma asia...Henkilökohtaisesti pieni ihminen päätti juuri ettei pienillä rahoillaan halua rahoittaa fasismin uutta nousua ja rauhallisten ihmisten ammuskelua. Espanjan matkailu saa jäädä. Espanjalaisetkin tuotteet saavat jäädä. Suosin mieluummin matkailua Kataloniaan ja Katalonialaisia tuotteita. Ei Rajoyn palkanmaksu oikein kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se Suomikin itsenäistyi laittomasti. Pitäisikö laiton 100 vuoden itsenäisyys nyt perua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä mitä tekee suomen johto. Nii-in, ei mitään. Todellisuudessa Suomessakin kansa saisi vastaansa poliisin erikoisvarusteineen, jos ei ole mieliksi hallitukselle ja myötämielinen EUlle. EU palvoo rahaa, ei kansalaisoikeuksia omaan valtioon ja itsenäisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän me oululaiset tuumisimme, jos pääkaupunkiseutu haluaisi järjestää kansanäänestyksen itsenäisyydestään?
Ahvenanmaa joutaisi minun mielestäni pakottaa itsenäistymään ja huolehtimaan mm. omasta puolustuksestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä äänestys oli Espanjan perustuslain vastainen, mutta on hyvä muistaa että Espanjan perustuslain on säätäneet pääasiassa espanjalaiset. Vastaavia syrjiviä perustuslakeja on hyvin monessa maassa ja ne on säädetty sillä silmällä että valtio pysyisi yhtenäisenä.

Perustuslaistakin voi olla demokratia kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä saaneet kaikki venäläiset äänestää Suomen itsenäisyyden hyväksynnästä. Me täällä Suomessa
toimimme myös lakien vastaisesti. Ei Norjakaan äänestyttänyt itsenäisyydestään....kysymällä kaikkien Ruotsalaisten ääniä. Samoin meni Kuubassa....ja todella monessa muussakin latinalaisen amerikan maassa...niiden itsenäistyessä Espanjasta. Tämä laki touhu mitä keskushallinto hokee on ihan vaan kuriositeetti. Ei se oikeuta miihinkään katalaanien ampumisiin kumiluodeilla eikä muuhunkaan riistämiseen. EU johtajat ovat poikkkeuksellisen kyvyttömiä tuomitsemaan edes järjetöntä väkivaltaa. No taitaa Putin tunnustaa Katalonian itsenäisyyden ensimmäisten joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:13
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
6:00
Häyrysenniemi on kolme vuotta keskellä katuremonttia, asukkaat tyytymättömiä – liittymien katkaisusta ei ole informoitu etukäteen, autoja jäänyt loukkuun pihoille pahimmillaan useiksi päiviksi Tilaajille
6:00
Hongkongista tuli somen propagandatilien tuorein näyttämö – "yhtiöille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin"
21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
7
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
5
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
3
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
3
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
2
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
2
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
2
Oulun kaupunki luopumassa työterveysyhtiöstä – konsernihallinto esittää myytäväksi koko osakekantaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image