Ulkomaat

Ka­ta­lo­nia­lai­set juhlivat itsenäisyyttä – sunnuntain väkivalta saa ka­ta­laa­nie­lä­ke­läi­sen kyyneliin

Eläkeläinen Jose Tomas kannattaa Katalonian itsenäisyyttä. Penkillään Barcelonan Eixamplen kaupunginosassa hän vertaa Espanjan viranomaisten toimia perheväkivaltaan. KUVA: Silja Viitala
Ulkomaat 2.10.2017 16:46
Maija Salmi

– Jos puolisosi pahoinpitelee sinua, otat eron. Espanja on pahoinpidellyt meitä ja haluamme erota, sanoo Barcelonan Eixamplen kaupunginosassa sijaitsevan aukean penkillä istuva katalaanieläkeläinen Jose Tomas, 72.

Kun puhe kääntyy Espanjan poliisin voimankäyttöön, Tomasin ääni murtuu. Hän oli ehtinyt jo käydä äänestämässä, kun poliisit pahoinpitelivät äänestäjiä Barcelonassa.

Tomas syyttää tilanteesta Espanjan pääministeriä Mariano Rajoyta.

– Viisi vuotta sitten itsenäisyyden kannattajia ei ollut niin paljoa kuin nyt. Joka kerta kuin Rajoy avaa suunsa, itsenäisyyttä kannattavien määrä lisääntyy, Tomas sanoo.

Hän toivoo näkevänsä Katalonian itsenäistymisen vielä elinaikanaan.

Tuhannet katalaanit juhlivat itsenäisyyttä Barcelonan yliopiston lähellä vain muutaman sadan metrin päässä Eixamplesta. Yläpuolella pörrää Espanjan poliisin helikopteri, jolle äänestäjät näyttävät keskisormea ja buuaavat.

Kun ohi ajavat äänestäjiä Espanjan poliisin käyttävältä väkivallalta suojanneet barcelonalaispalomiehet, ihmiset alkavat hurrata. Palomiehistä on tullut täällä sankareita.

Suurin osa juhlaprotestiin osallistuneista on pukeutunut Katalonian lippuihin.

21-vuotias Marta on myös teipannut suunsa.

– Espanja on yrittänyt estää meitä ilmaisemasta mielipidettämme. Eilinen väkivalta oli jäävuoren huippu, Barcelonan lähellä sijaitsevasta katalonialaiskylästä kotoisin oleva nuori nainen sanoo ja irrottaa teipin haastattelun ajaksi.

Hän on matkustanut perheensä kanssa Barcelonaan osallistuakseen juhlintaan. Moni on saanut maanantain vapaapäiväksi.

"Poliisin voimankäyttöä liioiteltu"

Turistien suosimalla Plaza de Catalunyalla vastaan kävelee Barcelonassa lomaileva malagalaisturisti.

Aurinkorannikolta Esteponasta kotoisin oleva Maricarmen Peña, 44, ei katalaanien itsenäistymishalua hyväksy.

– He ovat toimineet lainvastaisesti. Äänestystulosta ei voida hyväksyä, koska moni on ilmeisesti äänestänyt moneen kertaan, Peña tuhahtaa.

Hän pitää Espanjan poliisin voimankäyttöä valheena.

– Se on valetta tai ainakin liioittelua. Tulin mieheni kanssa tänne eilen emmekä nähneet minkäänlaista väkivaltaa.

Peña toivoo ymmärrystä myös pääministeri Mariano Rajoylle.

– Hän on toiminut niin kuin pitää. Rajoy ei ole täydellinen, mutta paras mahdollinen johtaja Espanjalle. Minä äänestin häntä ja äänestäisin jatkossakin.

Peña haluaa myös muistuttaa, että korruptio ei on myös Kataloniaa vaivaava ongelma. Hän toivoo elävänsä jatkossakin yhtenäisessä Espanjassa.

– En usko, että Katalonia itsenäistyy. Toivon, ettei niin tapahdu.

Espanja vastustaa Katalonian itsenäisyyttä

Espanjan sisäministerin mukaan maa aikoo käyttää kaikki lain sallimat mahdollisuudet estääkseen Katalonian itsenäisyysjulistuksen. Sisäministerin mukaan on mahdollista, että Katalonian itsehallintoa puretaan.

"Jos jokin taho päättää julistaa itsenäisyyden osaan Espanjasta, mitä se ei voi tehdä, koska sillä ei ole siihen oikeutta, teemme kaiken lain salliman estääksemme sen", vakuutti sisäministeri Rafael Catala.

Katalonian aluehallinnon mukaan itsenäisyyden puolesta on alustavien tulosten mukaan äänestänyt noin 90 prosenttia äänensä antaneista.

Äänestämässä kävi Katalonian viranomaisten mukaan 42,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Katalonian itsenäisyysäänestys ei ollut virallisesti valvottu. Espanja piti äänestystä laittomana. Sen mukaan Kataloniassa ei tapahtunut kansanäänestystä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ovatko nämä samoja ihmisiä, jotka valittavat EU:n määräilevän, ja jotka myös valittavat, että EU ei määräile? Tyyli ainakin on sama.

Teet niin tai näin, niin aina väärinpäin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaa vähän hävettää tämä meidän EU -johdon toiminta. Ei edes järjetöntä väkivaltaa ja fasistityylistä poliisitoimintaa saada tuomittua. Olemmeko tosiaan taas hyväksymässä fasistiset toimet? Suljemmeko silmämme kuten tehtiin joitakin vuosikymmeniä sitten fasismin kanssa? Naurettavaa väittää EU -johdon suulla että tällainen fasistinen toiminta on jokaisen maan oma asia...Henkilökohtaisesti pieni ihminen päätti juuri ettei pienillä rahoillaan halua rahoittaa fasismin uutta nousua ja rauhallisten ihmisten ammuskelua. Espanjan matkailu saa jäädä. Espanjalaisetkin tuotteet saavat jäädä. Suosin mieluummin matkailua Kataloniaan ja Katalonialaisia tuotteita. Ei Rajoyn palkanmaksu oikein kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se Suomikin itsenäistyi laittomasti. Pitäisikö laiton 100 vuoden itsenäisyys nyt perua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä mitä tekee suomen johto. Nii-in, ei mitään. Todellisuudessa Suomessakin kansa saisi vastaansa poliisin erikoisvarusteineen, jos ei ole mieliksi hallitukselle ja myötämielinen EUlle. EU palvoo rahaa, ei kansalaisoikeuksia omaan valtioon ja itsenäisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän me oululaiset tuumisimme, jos pääkaupunkiseutu haluaisi järjestää kansanäänestyksen itsenäisyydestään?
Ahvenanmaa joutaisi minun mielestäni pakottaa itsenäistymään ja huolehtimaan mm. omasta puolustuksestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä äänestys oli Espanjan perustuslain vastainen, mutta on hyvä muistaa että Espanjan perustuslain on säätäneet pääasiassa espanjalaiset. Vastaavia syrjiviä perustuslakeja on hyvin monessa maassa ja ne on säädetty sillä silmällä että valtio pysyisi yhtenäisenä.

Perustuslaistakin voi olla demokratia kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä saaneet kaikki venäläiset äänestää Suomen itsenäisyyden hyväksynnästä. Me täällä Suomessa
toimimme myös lakien vastaisesti. Ei Norjakaan äänestyttänyt itsenäisyydestään....kysymällä kaikkien Ruotsalaisten ääniä. Samoin meni Kuubassa....ja todella monessa muussakin latinalaisen amerikan maassa...niiden itsenäistyessä Espanjasta. Tämä laki touhu mitä keskushallinto hokee on ihan vaan kuriositeetti. Ei se oikeuta miihinkään katalaanien ampumisiin kumiluodeilla eikä muuhunkaan riistämiseen. EU johtajat ovat poikkkeuksellisen kyvyttömiä tuomitsemaan edes järjetöntä väkivaltaa. No taitaa Putin tunnustaa Katalonian itsenäisyyden ensimmäisten joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
18:00
Oulussa esiintyvä Nik Kershaw on iloinen elämästä julkisuuden ulkopuolella – “On helppoa olla menestynyt, mutta maine on todella vaikea asia” Tilaajille
17:55
Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image