Ulkomaat

Katalonia otti aikalisän - ei vielä anna it­se­näi­syys­ju­lis­tus­ta

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont puhui alueparlamentin istunnossa tiistaina. KUVA: ALBERTO ESTEVEZ / EPA
Ulkomaat 10.10.2017 20:52 | Päivitetty 10.10.2017 22:41
STT

AFP:n mukaan Espanjan hallitus tuomitsee Katalonian aluehallinnon johtajan, joka lykkäyksestä huolimatta antoi epäsuorasti itsenäisyysjulistuksen.

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont valitsi lopulta aikalisän. Odotetussa puheessaan Katalonian alueparlamentissa hän totesi, että kansanäänestyksen perusteella Katalonialla on oikeus olla itsenäinen valtio. Puigdemont ei kuitenkaan antanut vielä virallista julistusta asiasta.

- Hallitus ja minä ehdotamme, että parlamentti lykkää itsenäisyysjulistusta, jotta voimme tulevina viikkona ryhtyä vuoropuheluun, Puigdemont perusteli.

Hänen mukaansa katalonialaisilla ei ole mitään Espanjaa ja espanjalaisia vastaan.

- Me emme ole hulluja tai rikollisia. Me olemme valmiita keskustelemaan.

Toive neuvottelujen alkamisesta saattaa kuitenkin olla turha. Puigdemont itse kertasi puheessaan, miten Espanjan hallitus on aiemmin torjunut kaikki katalaanien ehdotukset keskusteluista. Se ja keskushallinnon pahentunut sorto on hänen mukaansa aiheuttanut sen, että yhä useammat kannattavat Katalonian tulevaisuutta itsenäisenä valtiona.

- Viimeksi pidetyt alueparlamentin vaalit ovat siitä todiste, Puigdemont sanoi.

"Katalonia on myös Euroopan asia"

Puigdemontin puhe viivästyi tiistaina aivan viime hetkillä tunnilla. Syystä liikkui paljon huhuja, joista yksi oli mahdollinen kansainvälinen välittäjä Espanjan ja Katalonian kiistaan. Madridin hallituksen edustaja kuitenkin torjui tällaisen mahdollisuuden heti alkuunsa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vetosi Puigdemontiin aivan puheen alla, jotta tämä ei julistaisi "päätöstä, joka tekee dialogin mahdottomaksi". Puigdemont viestitti puheessaan toivovansa EU:lta apua kiistan selvittämisessä. Hänen mukaansa Katalonia ei ole vain Espanjan sisäinen asia vaan myös Euroopan asia.

Puigdemont myös kertasi kansanäänestyksen tapahtumia ja poliisiväkivaltaa 1. lokakuuta.

- Emme unohda koskaan, Pugdemont sanoi satoihin loukkaantuneisiin viitaten.

Hän kiitti kaikkia, jotka olivat tehneet äänestyksen läpiviemisen mahdolliseksi. Aluejohtajan puhe keskeytyi ajoittain aplodeihin, joihin opposition riveistä ei kuitenkaan yhdytty.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pudgemontilla meni "pupu" pöksyyn. Tyypillinen populisti joka syyttää valtiota kaikesta, mutta sitten kun pitäisi tehdä jotakin niin ei uskalla, kun lopputulos on 15 vuotta vankeutta. (Näitä Pudgemonteja riittää valitettavasti myös Suomessakin)
Käytännössä tuo Pudgemontin hallitus on jo tuhonnut Katalonian talouden. Suurimmat yritykset ovat jo siirtyneet muualle ja yritysten pako jatkuu. Pudgemont julisti puheessaan itsenäisyyden ja perui sen sitten välittömästi. Saapa nähdä riittääkö tuo itsenäisyysjulitus sanktioihin. Joka tapauksessa Mossos (Katalonian poliisi) johtaja Trapero tulee saamaan tuomion siitä, että toimi vastoin oikeuden päätöstä ja Guardia Civil poliisijoukkoja toimimasta lain mukaisesti. Pudgemont yritti saada itsenäisyysjulistukselle Euroopan tuen siinä onnistumatta. Nyt hän haluaa vielä pitkittää asiaa, joka johtaa Katalonian talouden vielä synkempään syöksykierteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tilanne taitaa olla niin että Puigdemont pyytää lupaa alueparlamentilta saada antaa itsenäisyysjulistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image