Ulkomaat

Katalonia aikoo itsenäistyä

Ulkomaat 2.10.2017 6:24
Maija Salmi

Aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont on ilmoittanut, että Katalonia julistautuu itsenäiseksi.

Itsenäisyyttä kannattavat katalaanit kokoontuivat Barcelonan keskustassa sijaitsevalla Placa de Catalunyalle seuraamaan äänestyksen tuloksia. Paikalla oli myös brexitin puolesta äänestänyt Charles Gare, joka hurrasi katalaanien mukana.

– On hienoa, että he ovat ottaneet itsenäisyyden näin tosissaan. Tunnelma on sama kuin brexit-yönä.

Sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä katalonialaiset juhlivat Barcelonan kaduilla. Monet kertoivat valvoneensa lähes tauotta perjantaista lähtien.

– Me halusimme äänestää ja äänestimme, muotoili äänestäjille pihunut Katalonian aluehallinnon puhemies Jordi Turull.

Aluehallinnon johtajan Carles Puidgemontin mukaan Espanjan historiassa on yksi väkivaltainen sivu lisää. Lausunnolla hän viittasi Espanjan poliisin käyttämään väkivaltaan äänestyksen estämiseksi.

Myös kansainvälinen yhteisö on tuominnut väkivallan, vaikkei se ole ottanut varsinaisesti kantaa Katalonian tulevaan yksipuoliseen itsenäisyysjulistukseen. Monien EU-maiden johtajien mukaan kyse on Espanjan sisäisestä konfliktista.

Katalonian aluehallinto on ilmoittanut pitävänsä yleislakon tiistaina vastalauseena Espanjan keskushallinnolle.

Yhden aikaan yöllä noin kaksi miljoona katalaania oli äänestänyt itsenäisyyden puolesta.

MAINOS

Kommentoi

Aivan järjetöntä käyttää aseita rauhallisia ihmisiä vastaan. Tällaista ei tapahtunut edes Viron itsenäistyessä. Espanjan toimet ovat todella törkeitä. No äänestystulos on aivan selvä, vaikka ääniä tuhottiin ja takavarikoitiin todella paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanja on ollut liian kauan aikaa diktatuuri. Mutta ei Baltian vapauskaan aivan helposti tullut. Siinä oli paljon hyvää onnea mukana.

Viron itsenäisyyden palauttamisen yhteydessä Tallinnaan rynnäköi venäläinen panssarikolonna. He eivät oikein tienneet mitä siellä tekisivät, ja ainoaksi kohteeksi tuli Tallinnan tv-torni. Onneksi väki ei alkanut sitä puolustamaan.

Aiemmin samana vuonna Liettuassa venäläiset panssarijoukot olivat tukahduttaneet rauhanomaisen mielenosoituksen tv-tornin luona Vilnassa. 14 ihmistä sai surmansa ja sadat loukkaantuivat.

Baltian maat pelasti verilöylyltä sekava tilanne Moskovassa vallankaappausyrityksineen, ja lopulta Boris Jeltsin. Jeltsin kehotti Baltian ja muitakin Neuvostoliittoon kuuluneita tasavaltoja itsenäistymään, jotta saisi Mihail Gorbatshovin neuvostohallinnon pois viralta. Venäjäkin itsenäistyi siinä samalla, mikä usein halutaan unohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsikirjoituksen mukaan etenee.
Kohta Putin saapuu hanhiparvella lentäen, tuo mirhamia ja rauhansanomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irtautuminen Espanjasta merkitsisi irtautumista EU:sta, Katalonian kohdalla myös rahaliitosta. Tällainen johtaisi talouskaaokseen, sillä siirtymäajoista ei jäsenmaan alue voi neuvotella EU:n kanssa Britannian tavoin.

Katalonian itsenäistyminen omaksi valtioksi on täysin epärealistinen hanke. Yhdentyvässä "liittovaltio" EU:ssa se on myös aika outo ajatus. Olisi parempi pyrkiä sopimaan Espanjan kanssa itsehallinnon kehittämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma Katalonia. Sveitsi ja Norjakin näyttävät pärjäävän ihan hyvin ilman EU:ta. Jopa paljon paremmin kuin monet EU valtiot. Brititkin päättivät lähteä. Ellei EU:ta demokratia kiinnosta niin parempi olla ulkona. Vuosien sortotoimet keskushallinnon osalta riittävät jo. Asein ja väkivalloin pidetty "pakkoliitos" ei ole tätä päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö tiedä, että Norja on EU:n sisämarkkinoilla, kun sillä on ETA-sopimus?

Norja noudattaa EU-säädöksiä ihan samalla lailla kuin Suomikin, paria poikkeusta lukuun ottamatta (maatalous, kalastus). Ja maksutkin EU:lle ovat henkeä kohti yhtä suuret kuin Britannialla. Norja on EU:ssa kuitenkin äänetön yhtiömies. Näin Norjan kansa sen halusi menevän kansanäänestyksessä. Kaikki Norjan poliitikot eivät kuitenkaan pitäneet tällaista vallasta luopumista viisaana. Kansa kaikkivaltias tämän kuitenkin ratkaisi näin.

Euroopassa kallein yksityisen kulutuksen hintataso on Sveitsissä, 61% yli EU:n keskiarvon (indeksiluku 161). Islanti on toisena indeksillä 147. Kolmas on Norja indeksillä 140. Seuraavina ovat järjestyksessä Tanska, Irlanti, Ruotsi, Luxemburg ja Suomi (siis kahdeksantena). Vertailun teki Tilastokeskus tänä vuonna.

Kehittyneissä maissa EU:n ulkopuolella on siis tutkitusti kallista. Tullimaksuilla tässä on oma osuutensa, mutta kaikkea sekään ei selitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjan Eta maksut vuodessa on alle 400 miljoonaa euroa. Siis pienen pieni osa siitä minkä Suomi maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et kerro kaikkia Norjan jäsenyyteen liittyviä maksuja.

Norja maksaa mainitsemasi maksun lisäksi yli 400 miljoonaa euroa osallistumismaksuja erilaisiin EU-ohjelmiin (Horizon, Erasmus, Galileo, Copernicus,...). Lisäksi tulee maksuja mm. Schengenistä ja Interreg-ohjelmista.

Yhteensä Norjalle tuli vuonna 2014 EU-maksuja yhteensä 866 miljoonaa euroa. Suomen nettomaksu samana vuonna oli 809 miljoonaa euroa. Norja tosin on myös saamapuolella EU:sta, joten EU-maksut jäävät Suomea jonkin verran pienemmäksi. Suomi siis maksaa extraa äänioikeudesta ja sen tuomasta vaikuttamismahdollisuudesta, jota Norjalla ei ole.

P.S. Myös Sveitsi maksaa EU:lle maksuja oikeudesta osallistua erilaisiin EU-ohjelmiin. Kun Sveitsi ei ole yhteismarkkinoilla (ETA), niin maksut ovat pienemmät kuin Norjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
101
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
38
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image