Ulkomaat

Katalonia aikoo itsenäistyä

Ulkomaat 2.10.2017 6:24
Maija Salmi

Aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont on ilmoittanut, että Katalonia julistautuu itsenäiseksi.

Itsenäisyyttä kannattavat katalaanit kokoontuivat Barcelonan keskustassa sijaitsevalla Placa de Catalunyalle seuraamaan äänestyksen tuloksia. Paikalla oli myös brexitin puolesta äänestänyt Charles Gare, joka hurrasi katalaanien mukana.

– On hienoa, että he ovat ottaneet itsenäisyyden näin tosissaan. Tunnelma on sama kuin brexit-yönä.

Sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä katalonialaiset juhlivat Barcelonan kaduilla. Monet kertoivat valvoneensa lähes tauotta perjantaista lähtien.

– Me halusimme äänestää ja äänestimme, muotoili äänestäjille pihunut Katalonian aluehallinnon puhemies Jordi Turull.

Aluehallinnon johtajan Carles Puidgemontin mukaan Espanjan historiassa on yksi väkivaltainen sivu lisää. Lausunnolla hän viittasi Espanjan poliisin käyttämään väkivaltaan äänestyksen estämiseksi.

Myös kansainvälinen yhteisö on tuominnut väkivallan, vaikkei se ole ottanut varsinaisesti kantaa Katalonian tulevaan yksipuoliseen itsenäisyysjulistukseen. Monien EU-maiden johtajien mukaan kyse on Espanjan sisäisestä konfliktista.

Katalonian aluehallinto on ilmoittanut pitävänsä yleislakon tiistaina vastalauseena Espanjan keskushallinnolle.

Yhden aikaan yöllä noin kaksi miljoona katalaania oli äänestänyt itsenäisyyden puolesta.

MAINOS

Kommentoi

Aivan järjetöntä käyttää aseita rauhallisia ihmisiä vastaan. Tällaista ei tapahtunut edes Viron itsenäistyessä. Espanjan toimet ovat todella törkeitä. No äänestystulos on aivan selvä, vaikka ääniä tuhottiin ja takavarikoitiin todella paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanja on ollut liian kauan aikaa diktatuuri. Mutta ei Baltian vapauskaan aivan helposti tullut. Siinä oli paljon hyvää onnea mukana.

Viron itsenäisyyden palauttamisen yhteydessä Tallinnaan rynnäköi venäläinen panssarikolonna. He eivät oikein tienneet mitä siellä tekisivät, ja ainoaksi kohteeksi tuli Tallinnan tv-torni. Onneksi väki ei alkanut sitä puolustamaan.

Aiemmin samana vuonna Liettuassa venäläiset panssarijoukot olivat tukahduttaneet rauhanomaisen mielenosoituksen tv-tornin luona Vilnassa. 14 ihmistä sai surmansa ja sadat loukkaantuivat.

Baltian maat pelasti verilöylyltä sekava tilanne Moskovassa vallankaappausyrityksineen, ja lopulta Boris Jeltsin. Jeltsin kehotti Baltian ja muitakin Neuvostoliittoon kuuluneita tasavaltoja itsenäistymään, jotta saisi Mihail Gorbatshovin neuvostohallinnon pois viralta. Venäjäkin itsenäistyi siinä samalla, mikä usein halutaan unohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsikirjoituksen mukaan etenee.
Kohta Putin saapuu hanhiparvella lentäen, tuo mirhamia ja rauhansanomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irtautuminen Espanjasta merkitsisi irtautumista EU:sta, Katalonian kohdalla myös rahaliitosta. Tällainen johtaisi talouskaaokseen, sillä siirtymäajoista ei jäsenmaan alue voi neuvotella EU:n kanssa Britannian tavoin.

Katalonian itsenäistyminen omaksi valtioksi on täysin epärealistinen hanke. Yhdentyvässä "liittovaltio" EU:ssa se on myös aika outo ajatus. Olisi parempi pyrkiä sopimaan Espanjan kanssa itsehallinnon kehittämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma Katalonia. Sveitsi ja Norjakin näyttävät pärjäävän ihan hyvin ilman EU:ta. Jopa paljon paremmin kuin monet EU valtiot. Brititkin päättivät lähteä. Ellei EU:ta demokratia kiinnosta niin parempi olla ulkona. Vuosien sortotoimet keskushallinnon osalta riittävät jo. Asein ja väkivalloin pidetty "pakkoliitos" ei ole tätä päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö tiedä, että Norja on EU:n sisämarkkinoilla, kun sillä on ETA-sopimus?

Norja noudattaa EU-säädöksiä ihan samalla lailla kuin Suomikin, paria poikkeusta lukuun ottamatta (maatalous, kalastus). Ja maksutkin EU:lle ovat henkeä kohti yhtä suuret kuin Britannialla. Norja on EU:ssa kuitenkin äänetön yhtiömies. Näin Norjan kansa sen halusi menevän kansanäänestyksessä. Kaikki Norjan poliitikot eivät kuitenkaan pitäneet tällaista vallasta luopumista viisaana. Kansa kaikkivaltias tämän kuitenkin ratkaisi näin.

Euroopassa kallein yksityisen kulutuksen hintataso on Sveitsissä, 61% yli EU:n keskiarvon (indeksiluku 161). Islanti on toisena indeksillä 147. Kolmas on Norja indeksillä 140. Seuraavina ovat järjestyksessä Tanska, Irlanti, Ruotsi, Luxemburg ja Suomi (siis kahdeksantena). Vertailun teki Tilastokeskus tänä vuonna.

Kehittyneissä maissa EU:n ulkopuolella on siis tutkitusti kallista. Tullimaksuilla tässä on oma osuutensa, mutta kaikkea sekään ei selitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjan Eta maksut vuodessa on alle 400 miljoonaa euroa. Siis pienen pieni osa siitä minkä Suomi maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et kerro kaikkia Norjan jäsenyyteen liittyviä maksuja.

Norja maksaa mainitsemasi maksun lisäksi yli 400 miljoonaa euroa osallistumismaksuja erilaisiin EU-ohjelmiin (Horizon, Erasmus, Galileo, Copernicus,...). Lisäksi tulee maksuja mm. Schengenistä ja Interreg-ohjelmista.

Yhteensä Norjalle tuli vuonna 2014 EU-maksuja yhteensä 866 miljoonaa euroa. Suomen nettomaksu samana vuonna oli 809 miljoonaa euroa. Norja tosin on myös saamapuolella EU:sta, joten EU-maksut jäävät Suomea jonkin verran pienemmäksi. Suomi siis maksaa extraa äänioikeudesta ja sen tuomasta vaikuttamismahdollisuudesta, jota Norjalla ei ole.

P.S. Myös Sveitsi maksaa EU:lle maksuja oikeudesta osallistua erilaisiin EU-ohjelmiin. Kun Sveitsi ei ole yhteismarkkinoilla (ETA), niin maksut ovat pienemmät kuin Norjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
11:56
Länsirannikolla tuuli tuivertaa iltapäivällä myrskylukemissa – ensimmäinen syysmyrsky laantuu sunnuntai-iltaan mennessä
11:42
Turkin MM-rallin päätöserikoiskoe tarjosi draamaa Esapekka Lapille – ajoi silti toiseksi, Citroenille kaksoisvoitto
11:05
Postin verkkosivut eivät toimi, asiakaspalvelussa ongelmia – myös sanomalehtien varhaisjakelussa viivästyksiä
67
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
20
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
17
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
17
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
17
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
16
"Tuskinpa noita asvaltteja täältä ruvetaan mihinkään pois rullaamaan" – Hanhikiven ydinvoimalatyömaa veti insinööriopiskelijat, kalastajan ja lapsena niemellä retkeilleen tutustumaan alueeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

82 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Syötkö päiväystuotteita?

Syön, koska ei ole varaa muuhunkaan. Dyykkauskin on nykyään aika mahdotonta, koska kauppiaat pitävät roskiksia lukkojen ... Lue lisää...
Nuuskamuikkusen veli...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image