Ulkomaat

Kär­kieh­dok­kuu­den voittanut Manfred Weber kehui vastustajansa poliitikon taitoja – jätti kuitenkin auki, olisiko Stubbista työkaveriksi

Europarlamentaarikko Manfred Weber valittiin EPP-puolueen kärkiehdokkaaksi komission johtoon Helsingissä torstaina. KUVA: Arttu Laitala
Ulkomaat 8.11.2018 16:25
Markku Uhari

Pehmeistä otteista Fidesz-puoluetta kohtaan kritisoitu Manfred Weber lupasi tiukempia toimia oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen, jos hän tulee valituksi Euroopan komission johtoon.

Helsinki

Kärkiehdokaskisassa toiseksi tulleen Alexander Stubbin kampanjointitavoilla on ainakin tilausta tulevissa europarlamenttivaaleissa, kertoi Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi valittu Manfred Weber tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Weber valittiin puolueen kärkiehdokkaaksi komission puheenjohtajaksi Helsingin Messukeskuksessa pidetyssä kongressissa. Hän voitti suljetussa lippuäänestyksessä Alexander Stubbin lopulta äänin 492–127.

Heti äänestystuloksen ratkettua Stubb antoi kongressissa tukensa Weberille. Valinnan jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Weber kehui Stubbin kampanjaa ja sitä, että tämä myös asettui hänen taakseen.

– Se henki, jolla hän [Stubb] tekee politiikkaa, täytyy olla osa kampanjaamme, ei epäilystäkään, Weber vastasi Lännen Median kysymykseen.

Mitään suoraa tehtävää Weberillä ei heti ole mielessä tarjota Stubbille.

– Nämä ovat käytännön asioita, joista voin keskustella suoraan hänen kanssaan.

Antaa kasvot kampanjalle

Ensisijaisesti kärkiehdokas on jokaisen Euroopan laajuisen puolueen nimeämä henkilö, joka tulee tavoittelemaan Euroopan komission puheenjohtajan paikkaa. Käytännössä kärkiehdokas tulee antamaan kasvonsa myös koko puolueen europarlamenttikampanjalle.

Europarlamenttivaalit pidetään toukokuun lopussa 2019.

Weber totesi kokevansa, että torstainen äänestystulos antaa hänelle vahvan mandaatin.

Koko kärkiehdokasjärjestelmää on myös kritisoitu siitä lähtien, kun se otettiin vuoden 2014 vaaleihin käyttöön.

EU-politiikan asiantuntijat ovat jopa spekuloineet, että järjestelmää ei tällä kertaa noudateta, varsinkaan jos suurin parlamentin puolue ei saa riittävän vahvaa tulosta. Virallisesti komission puheenjohtajan esittää Eurooppa-neuvosto, mutta parlamentin täytyy hyväksyä ehdokas äänestyksessä.

Weber sanoi lehdistölle keskiviikkona suoraan, ettei häntä kiinnosta spekulaatiot kärkiehdokasjärjestelmän toimivuudesta.

– Tässä on kyse instituutioiden välisestä vallanjaosta. Minua ei kiinnosta. Minut on valinnut suurin poliittinen perhe. Haluan kampanjoida, esittää ideoitani tai ajatuksiani, Weber kuittasi.

Puolusti eurooppalaisia arvoja

Euroopan parlamentissa EPP-ryhmän puheenjohtajana toimiva Manfred Weber on arvoiltaan konservatiivisempi Stubbiin nähden. Kärkiehdokaskampanjan aikana nostettiin esiin myös Weberin haluttomuus tuomita ja erottaa Unkarin Viktor Orbánin johtamaa, populistista Fidesz-puoluetta.

Kärkiehdokasvalintansa jälkeen Weber joutui linjastaan tenttiin välittömästi, mutta hänen mukaansa EPP ei jousta eurooppalaisista periaatteista.

– EPP ei tarvitse oppituntia keneltäkään perusarvojen kunnioittamisessa, hän sanoi.

Hän ilmoitti myös, että jos hänet valitaan komission puheenjohtajaksi, hän aikoo esittää mekanismia, jolla pakotetaan EU-jäsenmaita noudattamaan oikeusvaltioperiaatetta.

– Tarvitsemme uuden, vahvan mekanismin, joka takaa periaatteidemme toteutumisen nykypäivän Euroopan unionissa. Nämä [arvot] eivät ole puoluepoliittisia asioita, Weber totesi.

Hän mainitsi Euroopassa viime aikoina sattuneet toimittajamurhat ja suurmielenosoitukset Romanian pääkaupungissa Bukarestissa.

– Haluan tarjota alustan, jossa Euroopan parlamentin puolueet voisivat päästä yksimielisyyteen eurooppalaisista arvoista. Sitten kaikkien pitää tehdä läksynsä, palata omiin leireihinsä ja puolustaa niitä arvoja.

Kärkiehdokkuuden voittanut Weber alkaa lähiviikkoina työstää EPP-puolueen kampanjaohjelmaa tuleviin EU-vaaleihin. Suomessa EPP:hen kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

MAINOS

Kommentoi

Voin kertoa - jos et kerro kenellekään - että nyt ei ollut kyse virantäytöstä... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppalainen keskustaoikeistolaisuus on erittäin konservatiivista, siinä porukassa eivät liberaalit nössykät menesty. Toisaalta eurooppalainen vasemmisto on liberaalimpaa, joten uskoisin sieltä löytyvän poliittisen kodin liberaalille suomalaiselle oikeistolaiselle kosmopoliitille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liberaali sosialisti...? Hmm...

Toverit vasemmalla, niin Suomessa kuin Euroopassa ovat kangistuneet menneisyyden kaavoihin. Kannatus muualla Euroopassa on alamäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
12:13
Seitsemän tähden liikkeellä seitsemän eduskuntavaaliehdokasta Pohjois-Suomesta – vaalipiireissä tähdätään täysiin listoihin
12:00
THL: Tarvitaan enemmän tietoa ihmisten sairauksista, jos jokaiselle suomalaiselle määritellään hinta – Työterveyshuolto korvauskriteereihin mukaan
12:00
Talouspolitiikan arviointineuvosto moittii hallitusta: Sote-uudistuksen säästöt yhä epävarmoja
11:55
Käräjäoikeus tuomitsi Oulussa kaupparyöstöjä tehneen miehen viiden vuoden vankeuteen
10:57
Valtteri Bottas hurautti ensimmäiset rallikilometrit Rovaniemellä, mestarikartturi uskoo formulakuskin rallitaitoihin – katso video Tilaajille
37
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
23
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
21
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
17
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
12
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image