Ulkomaat

Ka­ran­tee­ni­ris­tei­li­jäl­lä lisää tartuntoja, epidemiasta varoittanut lääkäri kuoli – Wuhanin ko­ro­na­vi­rus­ti­lan­ne elää

Tunnelma Diamond Princess -risteilijällä vaikuttaa muuttuvan jatkuvasti tukalammaksi. KUVA: FRANCK ROBICHON
Ulkomaat 7.2.2020 9:10
Reuters

Kiinan korruptionvastainen virasto ilmoitti lähettävänsä tutkijoita Wuhaniin selvittämään lääkäri Li Wenliangin tapausta.

Tartuntojen määrä kasvaa Wuhanin koronaviruksen vuoksi karanteeniin asetetulla luksusristeilijällä Japanissa. Varmistettuja tapauksia on jo 61.

Tartunnat ovat tähän mennessä varmistuneet 273 ihmiseltä, jotka testattiin pääasiassa oireiden perusteella. Aluksessa on noin 3 700 matkustajaa ja tuhatkunta miehistön jäsentä.

Diamond Princess -asetettiin alkuviikolla ainakin kahden viikon karanteeniin. Sairastuneita on kuljetettu sairaalahoitoon, ja kuljetuksia jatketaan uusien tapausten kohdalla myös tänään.

Satamat suljettiin risteilijöiltä

Karanteeniristeilijällä olevien matkustajien on pääosin pysyttävä hyteissään, ja uudet tapaukset ovat lisänneet heidän ahdinkoaan.

– Niitä joilla ei edellisessä tarkastuksessa ollut oireita, on varmasti vielä enemmän, miettii uutistoimisto Reutersin haastattelema hongkongilaismatkustaja.

Ruokaa tuodaan hytteihin, mutta joidenkin paikalla olevien mukaan huolto on heikkoa ja hidasta.

Iäkkäiden vanhempiensa kanssa matkustava yhdysvaltalainen Ashley Rhodes-Courter toivoo, että hänen kotimaansa viranomaiset auttaisivat hänen vanhempansa pois risteilijältä.

– Kaikki hengittävät kierrätettyä ja saastunutta ilmaa, joten kaikki voivat saada tartunnan, hän pelkää.

Aluksen parvekkeilla on nähty lakanoita, joihin on kirjoitettu niin ikään Yhdysvaltojen apua pyytäviä lauseita.

Myös Hongongissa olevan, niin ikään tuhansia matkustajia kuljettavan ristelijän karanteeni jatkuu.

Eurooppalaistaustaista Westerdam -risteliijä puolestaan ei päästetä Japanin satamiin, jonne se oli matkalla. Kyseessä on japanilaisviranomaisten varatoimi, eikä aluksella varustamon mukaan ole todettu Wuhanin koronavirustartuntoja.

Alus joutuu kuumeisesti etsimään uusia kohteita, koska muun muassa Taiwan on sulkenut satamansa ulkomaalaisilta risteilijöiltä.

Viruksesta varoittanut lääkäri kuoli

Kiinassa yksi varhaisimmista koronavirusepidemiasta varoittaneista lääkäreistä menehtyi itsekin virustautiin perjantaina, kertoo kommunistisen puolueen media.

Wuhanin sairaalassa työskennellyt 34-vuotias Li Wenliang pidätettiin tammikuun alussa seitsemän muun henkilön tavoin, koska he olivat "levittäneet laittomia ja vääriä huhuja" viruksesta.

Li kertoi sarsin tapaisesta koronaviruksesta muille lääkäreille sosiaalisessa mediassa jo vuodenvaihteessa, mikä sai Wuhanin poliisin reagoimaan. Lääkäri joutui allekirjoittamaan lausunnon, jonka mukaan hän oli haitannut vakavasti yhteiskuntarauhaa.

Monien tavallisten kiinalaisten ja median silmissä Li oli sen sijaan sankari, ja hänen kuolemansa on herättänyt suurta surua. Perjantaina Kiinan korruptionvastainen virasto ilmoitti lähettävänsä tutkijoita Wuhaniin selvittämään tapausta.

Kiinalaisviranomaiset raportoivat perjantaina tuhansista uusista virustartunnoista, mutta tapauksia oli kuitenkin vähemmän kuin edellisen vuorokauden aikana. Kuolleita oli yli 70.

Maan presidentti Xi Jinping puolestaan on keskustellut virustilanteesta Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimitse. Valtiollisen television mukaan Xi kertoi olevansa vakuuttunut, että Kiina saa taltutettua epidemian ilman että siitä seuraa pitkäaikaisia vaikutuksia talouskasvulle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Karanteenissa nyt 400 miljoonaa ihmistä Kiinassa.

Todelliset sairastuneiden määrän tiedot edelleen kiven alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talouskasvu on tärkeintä. Kansalaisia riittää, niistä joutaa vähentää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä korruption vastaisen viraston tutkijoiden pitää olla varovaisia tutkinnossa, sen tutkinnon julistamisessa, ettei vaan itse saa sitä coronan tartuntaa ja kuolla kupsahda. Kyllä kiinan johdolta kannattaa niiden etukäteen tiedustella, millainen on sopiva tulos heille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä kuoli asehyökkäyksissä vesipiippubaareihin Saksassa – myös epäilty löytyi kuolleena
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
7:00
Älä tyydy tavanomaisiin laskiaispulliin – kokeile aivan uusia täytteitä tai yhdistele perinteisiä omaperäisesti Tilaajille
6:54
Pikaluottoja tyrkytetään myös firmoille – "Se on äärimmäisen kallista rahaa" Tilaajille
6:33
Tuulilasit ottavat taas osumia irtokivistä – oululaisyrittäjällä poikkeuksellisen kiireinen alkuvuosi: "Etenkin Pohjantiellä napsuu kuulemma ihan jatkuvasti" Tilaajille
6:30
Mies ajoi rajua ylinopeutta Iissä – alkometri näytti törkeitä lukemia
17
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
13
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
11
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
5
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
5
Koppikorvausten jyrkkä kasvu tyssäsi viime vuonna – syyttömänä vangituille maksettu korvaussumma romahti 1,3 miljoonalla eurolla
5
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image