Ulkomaat

Ka­pi­nap­re­si­dent­ti lupaa apua Venezuelaan ensi viikolla – "Kahden miljoonan ihmisen terveys on vaarassa"

Venezuelalaiset joukot vartioivat tiistaina Kolumbian vastaista rajaa. Maat yhdistävälle Tienditas-sillalle on rakennettu esteitä, jotta humanitaarinen apu ei saapuisi maahan. KUVA: Mauricio Duenas Castaneda
Ulkomaat 13.2.2019 15:30
Lea Peuhkuri, Reuters

Venezuelan presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaidó lupaa humanitaarisen avun saapuvan maahan puolentoista viikon päästä 23. helmikuuta.

Tulossa voi olla yhteenotto, sillä presidentti Nicolas Maduro on kieltänyt avun tuomisen maahan.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Guaidó puhui avun vastaanottamisesta tiistaina yleisötilaisuudessa maan pääkaupungissa Caracasissa.

– Lähes 300 000 venezuelalaista kuolee, jos apu ei tule perille. Kahden miljoonan ihmisen terveys on vaarassa, Guaidó sanoi puheessaan BBC:n mukaan.

Reutersin mukaan kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Venezuelassa ja vaatineet, että apu sallittaisiin maahan.

Guaidóa tukevat Yhdysvallat ja useimmat muut länsimaat. Hän julistautui maan johtajaksi kolme viikkoa sitten tammikuussa.

Guaidón esikunta julkisti lisäksi suunnitelmansa avata toinen apuvarasto Brasilian vastaiselle rajalle.

BBC:n mukaan Guaidó luottaa vapaaehtoisiin avun saamisessa perille: hän pyysi aiemmin verkossa ilmoittautuneita 250 000:tä ihmistä järjestäytymään viikonloppuna.

Yhdysvaltain apu jäi rajalle

Yhdysvallat lähetti viime viikolla humanitaarista apua kuorma-autoissa Venezuelaan, mutta autoja ei päästetty tulemaan rajan yli Kolumbiasta. Venezuelan joukot pystyttivät esteitä Tienditas-sillalle, joka johtaa Kolumbian rajakaupunkiin Cúcutaan.

Presidentti Maduro pitää apua Yhdysvaltain järjestämänä show'na, jonka tarkoitus on kaataa hänen sosialistinen hallituksensa.

Maduro on vaatinut, että Yhdysvallat sen sijaan poistaisi taloudelliset pakotteet maata vastaan. Maduroa tukevat yhä etenkin Venäjä ja Kiina. Myös Venezuelan valtion laitokset, armeija mukaan lukien, ovat Maduron puolella.

Guaidó vetosi tiistaina armeijaan, jotta apu pääsisi perille:

– Olkaa perustuslain puolella, mutta myös inhimillisyyden puolella, Guaidó sanoi Reutersin mukaan.

Venezuelalainen Juan Carlos Bolivar kertoi Reutesille, että hän haluaa nykyisen hallituksen astuvan syrjään. Hänen 49-vuotiaalla siskollaan on kohtusyöpä, mutta sisko ei ole saanut hoitoa puoleen vuoteen lääkepulan vuoksi.

– Toimme hänet kotiin, koska sairaaloissa hoito on romahtanut. Odotamme humanitaarista apua, jos saisimme sieltä tarvittavaa lääkettä, Bolivar sanoi Reutersille.

MAINOS

Kommentoi

Niin, USAn ja sitä nöyristelevien maiden kannattaman vallankaappaajan 2 miljoonaa tukijaa ovat vaarassa, mutta sitten jos valta väkivalloin vaihdetaan niin loppujen Guaidoa vastustavien 30 miljoonan Venezuelalaisen terveys on vaarassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin ymmärretty.

Venezuelalaisten terveyden vaarantaa Maduron hallinnon sosialistinen järjestelmä. Venezuelassa on maailman suurimmat öljyvarat, neljä kertaa suuremmat kuin Venäjän öljyvarat. Väkilukuun suhteutettuna 16 kertaa suuremmat...

Jos Venezuelassa olisi toisenlainen talous- ja poliittinen järjestelmä, niin se olisi maailman rikkaimpia maita, samalla tasolla kuin eräät Persianlahden öljyvaltiot: Qatar, Kuwait tai Yhdistyneet Arabiemiraatit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuela ostaisi mielellään lääkkeitä, ruokaa, elintarvikkeita ja vaikka mitä IHAN OMILLA öljynmyynnistä saaduilla rahoillaan mutta ei pysty siihen, koska USA on asettanut sille niin tiukat kaupparajoitteet. Nyt samainen USA on niin kovin huolissan venezuelalaisista ja heidän hyvinvoinnistaan, että meinaa työntää apua ihan väkisellä. Ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan. USA hamuaa Venezuelan luonnonvaroja eikä millään reilulla diilillä vaan ryöstödiilillä. Media ja asiasta tietämättömät syyttävät Venezuelan tilanteen johtuvan sosialismista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat ottaa toisella kädellä ja toisella antaa,päämääränä vallanvaihto ja öljykenttien hallinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:51
Oulun uimarannoilta ei löytynyt vesinäytteissä sinilevää – Varjakan uimarannalla oli turhan korkea enterekokkipitoisuus
12:36
Kultasirkku havaittu Hailuodossa – lintu nähtiin Suomessa edellisen kerran vuonna 2007
12:22
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saatavusharkinnan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa
12:00
Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat
11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
52
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
22
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image