Ulkomaat

Ka­pi­nap­re­si­dent­ti lupaa apua Venezuelaan ensi viikolla – "Kahden miljoonan ihmisen terveys on vaarassa"

Venezuelalaiset joukot vartioivat tiistaina Kolumbian vastaista rajaa. Maat yhdistävälle Tienditas-sillalle on rakennettu esteitä, jotta humanitaarinen apu ei saapuisi maahan. KUVA: Mauricio Duenas Castaneda
Ulkomaat 13.2.2019 15:30
Lea Peuhkuri, Reuters

Venezuelan presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaidó lupaa humanitaarisen avun saapuvan maahan puolentoista viikon päästä 23. helmikuuta.

Tulossa voi olla yhteenotto, sillä presidentti Nicolas Maduro on kieltänyt avun tuomisen maahan.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Guaidó puhui avun vastaanottamisesta tiistaina yleisötilaisuudessa maan pääkaupungissa Caracasissa.

– Lähes 300 000 venezuelalaista kuolee, jos apu ei tule perille. Kahden miljoonan ihmisen terveys on vaarassa, Guaidó sanoi puheessaan BBC:n mukaan.

Reutersin mukaan kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Venezuelassa ja vaatineet, että apu sallittaisiin maahan.

Guaidóa tukevat Yhdysvallat ja useimmat muut länsimaat. Hän julistautui maan johtajaksi kolme viikkoa sitten tammikuussa.

Guaidón esikunta julkisti lisäksi suunnitelmansa avata toinen apuvarasto Brasilian vastaiselle rajalle.

BBC:n mukaan Guaidó luottaa vapaaehtoisiin avun saamisessa perille: hän pyysi aiemmin verkossa ilmoittautuneita 250 000:tä ihmistä järjestäytymään viikonloppuna.

Yhdysvaltain apu jäi rajalle

Yhdysvallat lähetti viime viikolla humanitaarista apua kuorma-autoissa Venezuelaan, mutta autoja ei päästetty tulemaan rajan yli Kolumbiasta. Venezuelan joukot pystyttivät esteitä Tienditas-sillalle, joka johtaa Kolumbian rajakaupunkiin Cúcutaan.

Presidentti Maduro pitää apua Yhdysvaltain järjestämänä show'na, jonka tarkoitus on kaataa hänen sosialistinen hallituksensa.

Maduro on vaatinut, että Yhdysvallat sen sijaan poistaisi taloudelliset pakotteet maata vastaan. Maduroa tukevat yhä etenkin Venäjä ja Kiina. Myös Venezuelan valtion laitokset, armeija mukaan lukien, ovat Maduron puolella.

Guaidó vetosi tiistaina armeijaan, jotta apu pääsisi perille:

– Olkaa perustuslain puolella, mutta myös inhimillisyyden puolella, Guaidó sanoi Reutersin mukaan.

Venezuelalainen Juan Carlos Bolivar kertoi Reutesille, että hän haluaa nykyisen hallituksen astuvan syrjään. Hänen 49-vuotiaalla siskollaan on kohtusyöpä, mutta sisko ei ole saanut hoitoa puoleen vuoteen lääkepulan vuoksi.

– Toimme hänet kotiin, koska sairaaloissa hoito on romahtanut. Odotamme humanitaarista apua, jos saisimme sieltä tarvittavaa lääkettä, Bolivar sanoi Reutersille.

MAINOS

Kommentoi

Niin, USAn ja sitä nöyristelevien maiden kannattaman vallankaappaajan 2 miljoonaa tukijaa ovat vaarassa, mutta sitten jos valta väkivalloin vaihdetaan niin loppujen Guaidoa vastustavien 30 miljoonan Venezuelalaisen terveys on vaarassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin ymmärretty.

Venezuelalaisten terveyden vaarantaa Maduron hallinnon sosialistinen järjestelmä. Venezuelassa on maailman suurimmat öljyvarat, neljä kertaa suuremmat kuin Venäjän öljyvarat. Väkilukuun suhteutettuna 16 kertaa suuremmat...

Jos Venezuelassa olisi toisenlainen talous- ja poliittinen järjestelmä, niin se olisi maailman rikkaimpia maita, samalla tasolla kuin eräät Persianlahden öljyvaltiot: Qatar, Kuwait tai Yhdistyneet Arabiemiraatit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuela ostaisi mielellään lääkkeitä, ruokaa, elintarvikkeita ja vaikka mitä IHAN OMILLA öljynmyynnistä saaduilla rahoillaan mutta ei pysty siihen, koska USA on asettanut sille niin tiukat kaupparajoitteet. Nyt samainen USA on niin kovin huolissan venezuelalaisista ja heidän hyvinvoinnistaan, että meinaa työntää apua ihan väkisellä. Ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan. USA hamuaa Venezuelan luonnonvaroja eikä millään reilulla diilillä vaan ryöstödiilillä. Media ja asiasta tietämättömät syyttävät Venezuelan tilanteen johtuvan sosialismista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat ottaa toisella kädellä ja toisella antaa,päämääränä vallanvaihto ja öljykenttien hallinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Club Teatria ja Hope ry järjestävät ilmaisen rock-tapahtuman – vapaaehtoisen pääsymaksun tuotot hyväntekeväisyyteen
15:10
Rautasilta suljetaan autoilta keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain välisenä yönä
14:58
Antti Häkkänen: On tervettä, että kokoomuksen puheenjohtajasta keskustellaan
14:57
Orpo käyttäisi kolmen miljardin investointirahat ratoihin ja korkeakouluihin – " Ei kannattaisi ripotella vaalilupauksiin"
14:55
Liitovarjoilija tippui veteen Taskilan edustalla, ohikulkija hälytti apua
14:54
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
87
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
79
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
40
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
31
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
28
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image