Ulkomaat

Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä

Ulkomaat 20.8.2019 13:32
Ilkka Timonen

Idlibin maakunta on viimeinen merkittävä alue, joka on yhä kapinallisten hallussa.

Kapinallisryhmät ovat vetäytyneet Idlibin maakunnassa Luoteis-Syyriassa sijaitsevasta keskeisestä Khan Sheikhunin kaupungista, kertoo Guardian-lehti. Tämä saattaa merkitä kapinallisten hallussa olevan maakunnan kaatumista hallituksen joukkojen hallintaan.

Tunteja aiemmin Turkki oli lähettänyt panssarivaunuja ja panssaroituja autoja syvälle Syyriaan reaktiona Syyrian johtajalle Bashar al-Assadille uskollisten joukkojen etenemiseen.

Khan Sheikhun on ollut keskeinen kohde huhtikuussa alkaneessa Syyrian hallituksen sotilaallisessa operaatiossa. Operaatio on ollut pysähdyksissä aivan viime päiviin asti huolimatta Venäjän ilmavoimien voimakkaasta tuesta. Ilmaiskut ovat tyhjentäneet eteläisen Idlibin siviileistä ajaen jopa puoli miljoonaa ihmistä pakoon kodeistaan.

Al-Qaidan alainen ryhmä vetäytyi

Kaupungin puolustusta on johtanut terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä oleva ryhmä nimeltä Hayat Tahrir al-Sham (HTS). HTS ilmoitti tiistaina, että sen taistelijat ovat "ryhmittyneet uudelleen" vetäytyen kaupungin eteläosista.

Ääriryhmät ovat taistelleet rinnan muiden Assadin vastaisten taistelijoiden kanssa. Venäjä ja Syyria ovat käyttäneet ääriryhmien olemassaoloa syynä ottaa haltuun koko Luoteis-Syyria, minne on paennut jopa kolme miljoonaa ihmistä.

Idlib on viimeinen linnake Assadin vastaisilla taistelijoilla vuonna 2011 alkaneessa Syyrian sisällissodassa. Sitä mukaa kun Venäjän ja Iranin vahvasti tukemat Syyrian joukot ovat vallanneet kaupunkeja ja alueita kapinallisilta, ihmiset ovat paenneet joka puolilta maata Idlibiin.

Turkki on sanonut, että se ei aio antaa maakunnan kaatua hallituksen joukkojen käsiin. Tämä lähettäisi kymmenien tuhansien pakolaisten joukon rajan yli samaan aikaan kun Turkin viranomaiset karkottavat syyrialaisia Istanbulista ja rajaa lähellä olevista kaupungeista.

MAINOS

Kommentoi

"Ääriryhmät ovat taistelleet rinnan muiden Assadin vastaisten taistelijoiden kanssa."
Tarkoitetaanko tässä näillä ääriryhmillä EU:ta, Turkkia ja Obama-Clinton-akselia???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
142
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
26
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image