Ulkomaat

Kan­sal­lis­mie­li­sen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaa­li­voit­ta­jak­si Puolassa

Puolan Varsovassa äänestettiin sunnuntaina. Oppositiolla on enemmän kannattajia kaupungeissa, mutta Laki ja oikeus -puolueen ennakoitiin lujittavan enemmistöasemaansa. KUVA: Pawel Supernak
Ulkomaat 13.10.2019 21:55 | Päivitetty 13.10.2019 22:47
Katja Ihatsu

Ovensuukyselyiden mukaan PiS saa äänistä 43,6 prosenttia, oppositioryhmä Kansankoalitio 27,4 prosenttia.

Puolassa Laki ja oikeus -puoluetta (PiS) johtava Jaroslaw Kaczynski julisti vaalivoiton sunnuntain parlamenttivaaleissa. Tieto perustui yksityisen televisiokanavan TVN24: laskelmiin, kertoi Reuters.

Ovensuukyselyissä PiS-puolueen äänisaalis oli 43,6 prosenttia. Oppositiopuolueiden ryhmä Kansankoalitio sai ovensuukyselyiden mukaan 27,4 prosenttia äänistä.

Puolalaiset äänestivät sunnuntaina parlamenttivaaleissa, joissa valtaapitävän kansallismielisen Laki ja oikeus (Pis)-puolueen ennakoitiin kasvattavan kannatustaan.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat Suomen aikaa iltakymmeneltä. Kun äänestysaikaa oli jäljellä neljä tuntia, äänestysaktiivisuus oli 45,94 prosenttia eli 7 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vaaleissa.

Vaaleissa valitaan 480 alahuoneen edustajaa ja 100 senaattoria.

Kahtiajakautunut Puola

Viime vaalit vuonna 2015 voittaneelle PiS-puolueelle ennakoitiin mielipidemittausten mukaan 40–46 prosentin äänisaalista, mikä lujittaisi sen enemmistöasemaa parlamentissa.

PiS on kampanjoinut vaaleissa perinteisillä katolilaisilla arvoilla, joita liberaali maailmankuva sen mukaan horjuttaa.

– Mielipiteet ovat jakautuneet jyrkästi kahtia, sanoi varsovalainen Krzysztof Michalec, 56.

– Kun puhun äitini kanssa, yritän välttää herkkiä aiheita, etten ajautuisi ideologisiin väittelyihin hänen kanssaan, entinen oppositioaktivisti sanoi.

Oppositiota kannatetaan kaupungeissa

PiSon hyökännyt näkyvästi vähemmistöjä vastaan. Vaalikampanjassaan PiS on nimittänyt seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ulkomaiseksi vaikutukseksi, joka uhkaa Puolan kansallista identiteettiä.

– Takaamme, että puolalaisia perheitä suojellaan, Puolan vapautta suojellaan ja Puolan kirkkoa suojellaan hyökkäyksiltä, puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski sanoi perjantaina vaalitilaisuudessa.

Puolan merkittävin oppositiopuolue on liberaalikonservatiivinen Kansalaisfoorumi PO, joka on vaaliliitossa muiden muassa vihreiden kanssa. Kansalaiskoalitiolle ennakoitiin 19–26 prosenttia äänistä.

Kansalaiskoalition pääministeriehdokas Malgorzata Kidawa-Blonska syytti Kaczynskia äänestyksen alla demokratian tuhoamisesta.

– Hän rakentaa valtavaa muuria ja luo suuria jännitteitä. Siksi vetoan ihmisten hyvään tahtoon, riippumatta poliittisesta näkemyksestä: puolustetaan Puolaa vihalta.

Nobelisti pelkäsi tulosta

Kirjallisuuden tuore nobelisti, puolalainen Olga Tokarczuk sanoi pelkäävänsä vaalien tulosta ja kehotti äänestämään demokratian puolesta.

– Pelkään että vaalit voittavat ne, joilla on hyvin epätavallinen tapa nähdä Puola. He ajattevat Puolan olevan täysin erillään muusta Euroopasta, hän sanoi.

Opposition kannatus on suurinta kaupungeissa, joissa on nähty viime aikoina tuhansien ihmisten PiS-puolueen vastaisia protesteja.

PiS on onnistunut vetoamaan erityisesti huonommin toimeen tuleviin puolalaisiin. Se on kasvattanut suosiotaan jakamalla avokätisemmin sosiaalietuuksia talouskasvusta nauttineessa Puolassa.

Arvovaltainen kirkko ei tue puoluetta avoimesti, mutta sillä on siihen kiinteät suhteet. Puolueen johtohahmot osallistuvat näkyvästi ja säännöllisesti kirkon tapahtumiin.

Puolue on myös kääntynyt EU:ta vastaan sen ulkopolitiikassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Puolan hallitus tekee politiikkaa, jolla leipäjonot lyhenee. Suomen hallitus tekee politiikkaa, jolla leipäjonot senkun pitenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puola on tyypillinen köyhä vanha Itä-Euroopan maa, jossa on alhainen bruttokansantuote ja kun rahaa saadaan jaettavaksi, voittaa se puolue, joka sitä jakaa parhaiten ja kansan enemmistö valitsee sen puolueen, joka heistä huolehtii, ei sitä puoluetta, joka huolehtisi vain vähemmistöistä. Demokratiaan kuuluvat arvot ja se yleensä voittaa, jonka arvot saavat eniten ääniä. Näin yksinkertaista se on, vaikka siitä ei tykätä Eu:ssa. Huolestunut voi olla vaikka joka suuntaan, mutta ovatko Eu:n arvot aina oikeita. Tätä kannattaa joskus miettiä ja katsella ympärille ja historiaan, että millä arvoilla on saatu aikaan hyvä yhteiskunta ja millä ei ole saatu. Millä arvoilla esimerkiksi on syntyvyys saatu pidettyä kohtuudessa ja hyvällä tasolla? Millä arvoilla on työttöminä yli 500 000 tuhatta työtöntä, joita yhteiskunta pitää työttöminä, kun ei heiltä vaadi aktiivisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa ja onnea Puola. Nyt on Puolassa aika jolloin asiat laitetaan järjestykseen ja kaikenmaailman hörhöily lopuu, mikä taas on täysin oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko vaalit vapaat silloin, kun tiedotusvälineet ja oikeuslaitos on otettu poliittiseen ohjaukseen ja vaalijärjestelmä suosii suurinta puoluetta?

Puola on myös lähtenyt tielle, jossa kannatusta ostetaan rahaa jakamalla. Siihen Puolalla on varaa vielä hetken, kun talous on kasvanut EU-jäsenyyden myötä. Kansan käsi on tunnetusti kuitenkin kärttyisä, kun jaettava jossain vaiheessa väistämättä loppuu. Italia on tästä hyvä esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, kerroppa, että miksi äänestysprosentti on vain alle 50 %. Eikö siitä nimenomaan tule olla huolissaan, eikä siitä, että mitä puoluetta äänestetään vapaissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestysprosentti on alhainen siellä, missä ei ole äänestyspakkoa eikä luottoa siihen, että asioihin voidaan äänestämällä vaikuttaa, kuten Puolassa. Ja tietysti myös siellä, missä äänestystuloksia ei manipuloida.

"Vapaat vaalit" on aika suhteellinen käsite. Herkkusienivaltioissa, kuten Venäjällä, on vaikea kuvitella minkäänlaisia vapaita vaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka ei luota demokratiaan, on parempi sitten olla äänestämättä, mutta tulee muistaa silloin, että sekin on vapautta, mutta sen jälkeen ei tule murista mistään. Ei äänestämättä jättämisellä saada mitään aikaan demokraattisessa maassa, vai mitä silloin sinun mielestä tulisi tehdä, olla hyväksymättä ne äänet jotka äänestävät. No, ei tietenkään. Äänestämättä jättäminen on tässä tapauksessa karkuruutta ja omahyväistä kapinaa, joka ei johda mihinkään. Voihan Suomessakin moni sanoa, että en äänestä seuraavissa vaaleissa, koska Rinne ei pitänyt lupauksia ja alkaa valittamaan luottamuksesta. Onhan se hyvin monelle Puolassa ja varsinkin Puolan ulkopuolella vaikea hyväksyä, että tietyt puolueet saavat kannatusta Puolassa. Tähän on turha vetää Venäjää mukaan, senhän nyt jokainen tietää, että mikä valta siellä toimii, nyt puhutaan Puolan vaaleista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun minkä tahansa maan hallitus hoitaa valtion asiat kansan enemmistöä tyydyttävällä tavalla, tulee valituksi vaaleissa uudelleen maata johtamaan.
Sanovat sellaista kuulemma demokratiaksi. Meillä Rinteen hallitus pyrkii varmaankin samaan. Saas nähdä , päästäänkö samanlaiselle talouskasvu-uralle, jolla Puola on ollut jo kauan ja jos päästään ja näkymät hallituskauden lopussa jatkuvat yhtä suotuisina kuin Puolassa, pidän Rinteen uudelleenvalintaa varmana. Tuo työministeri Harakan visioima, valtion maksama palkka(tuki) ei ehkä tuolle uralle johda, rahat loppunevat veronmaksajilta kesken. Tahi sitten kaikki ovat tyytyväisiä - mene ja tiedä, se nähdään seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitten Venezuelassakin demokratia, ainakin mikäli uskomme Puolaa ihannoivia persuja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole Venezuela lähelläkään demokratiaa koska on vasemmistolaista sosialismia täynnä. Venezuela on maa joka noudattaa autoritaarisen demokratian mallia eli populistista sosialismia, mutta Puolassa on demokratia, koska siellä päättää kansa ja kansan ääntä kuunnellaan ja noudatetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se demokratia, ja kuulemma paljon itsenäisempi kuin Suomi... :)

Puolassa vähemmistö pitää valtaa. Jos kansaksi määritellään vähempiälyinen vähemmistö, niin se on kansanvaltaa sitten.

DDR:ssäkin oli demokratia, ja vieläpä kansandemokratia. Ehkäpä nämä Puolaa ihailevat ovat entisiä kansandemokraatteja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyt olevan hyvin perillä Puolan eri puolueiden äänestäjien älykkyysosamäärästä, ehkä Sinulla olisi ollut linkkejäkin laittaa ao. tutkimuksiin.
Muussa tapauksessa kansanryhmän solvaaminen vähempiälyiseksi on selkeää vihapuhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimusten mukaan niin Puolassa kuin Unkarissakin paikallista "persupuoluetta" äänestää kaikkein vähiten koulutettu väestönosa. Siellähän näitä on selvästi enemmän kuin Suomessa, onneksi... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä perusteella väität, että vähemmistö pitää valtaa Puolassa?
Onko samoin myös Suomessa, että vähempiälyinen vähemmistovasemmisto on nyt hallituksessa eli sekö on mielestäsi demokratiaa, että alle 10 % kannatuksella ollaan hallituksessa? Ei se ei nimenomaan ole demokratiaa, mutta Puolassa toimitaan kuten kansa äänestää eli demokratiaa on Puolassa.
Kannattaa sinun vielä opetella paljon asioita ennen kuin ymmärrät kuka on vähempiälyinen, sillä kommenttisi todisti, että se olit sinä tällä kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos äänestysprosentyi on alle 50, kuten Puolassa. Ei kannata puhua toimivasta demokratiasta. Väki ei äänestä, koska sillä ei pysty vaikuttamaan yhteiskuntaan. Oikeuslaitos sekä lehdistö on valtaapitävien kontrollissa. Kuten esim Venäjällä. Seuraava vaihe Puolassa ja Unkarissa n se että opposition edustajia estetään osallistumasta vaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratiaa se on silloin, kun kunnioitetaan äänestäjien antamia mandaatteja. Demokratia ei pääty siihen, että on typeriä jotka ei äänestä ja silloin he antavat äänensä voittajalle eli oma moka josta turha syyttä toisia.
Ei kannata tulla hölisemään demokratiasta, jos eii tiedä mitä demokratia on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väität siis ettei ole demokratiaa enää maassa jossa puolet kansasta jättää äänestämättä.
Vaalitulos kun ei kerro demokratiasta vaan se kunnioitetaanko kansan tahtoa ja nyt on kunnioitettu eli on toimittu demokraattisesti ja äänestämättä jättäneet voivat vain syyttää itseään jos tulos ei miellytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
6:00
Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla Tilaajille
19
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
4
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
2
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
1
Hyllylle laitettavista käsimatkatavaroista joutuu jatkossa maksamaan ylimääräistä Norwegianin lennoilla
1
Oopperajuhlien ketun apulaisesta tuli isona tiede- ja kulttuuriministeri: Hanna Kosonen haluaa, että lapset kaikkialla Suomessa saavat kulttuurikokemuksia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image