Ulkomaat

Kan­sain­vä­li­sen ri­kos­tuo­miois­tui­men pääsyyttäjä aikoo tutkia Filippiinien huumesodan

Ulkomaat 8.2.2018 19:20 | Päivitetty 8.2.2018 19:38
STT

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä on määrännyt alustavan tutkinnan Filippiinien ja Venezuelan tilanteesta.

Filippiineillä syynä on presidentti Rodrigo Duterten kesällä 2016 aloittama huumeiden vastainen sota. Ihmisoikeusaktivistien mukaan Filippiinien poliisi ja armeija ovat tappaneet tuhansia huumerikoksista epäiltyjä.

Venezuelassa puolestaan turvallisuusjoukot ovat hajottaneet voimakeinoin presidentti Nicolas Maduron vastaisia mielenosoituksia.

- On väitetty, että joukot käyttävät toistuvasti liiallista voimaa. Myös tuhansia opposition jäseniä kerrotaan otetun kiinni, syyttäjä Fatou Bensouda sanoi.

Ensimmäinen tutkinta Kaakkois-Aasiassa

ICC:tä on vuosien varrella arvosteltu siitä, että se keskittyy liikaa Afrikan konflikteihin. Kyseessä onkin vasta ensimmäinen alustava tutkinta Kaakkois-Aasian maasta ja toinen Etelä-Amerikan maasta.

Ihmisoikeusjärjestöt kehuivat ICC:n päätöstä. Järjestöjen mukaan on tärkeää, että ICC puuttuu tilanteeseen myös silloin, kun kyseessä ei ole sota tai muu avoin aseellinen konflikti.

ICC:n prosessi vie vuosia. Pääsyyttäjän pitää ensin alustavassa tutkinnassa selvittää, onko maissa tapahtunut sellaisia rikoksia, jotka kuuluvat ICC:n tuomiovaltaan.

Sitten pääsyyttäjän pitää hakea lupa varsinaiseen tutkintaan ICC:n tuomaristolta. Mahdolliset syytteet nostetaan vasta varsinaisen tutkinnan päätteeksi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

119
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
79
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
49
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
43
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image