Ulkomaat

Kannabiksen lail­lis­ta­mi­nen muutti suunnan Kanadassa lievästi toivottuun päin, mutta musta pörssi on yhä voimissaan

MedReleaf-yrityksen hallituksen varapuheenjohtaja ja viihdekäytön päällikkö Darren Karasiuk seisoo kasvatushuoneessa Markhamissa, Ontarion osavaltiossa. MedReleaf tuotti lääkekannabista jo vuosia ennen viihdekäytön laillistamista. KUVA: WARREN TODA
Ulkomaat 15.12.2019 18:30
Marko Ollonqvist

Kannabiksen laillistaminen ei kitkenyt laitonta kauppaa Kanadassa. Syynä on korkea hinta.

Kanada laillisti kannabiksen vuoden 2018 lokakuussa muun muassa kitkeäkseen mustan pörssin kauppaa ja edistääkseen kansanterveyttä, ja se on johtanut ainakin joiltain osin toivottuun suuntaan.

Pimeä kauppa on kuitenkin edelleen voimissaan, koska kannabiksen hankinta on lähes puolet edullisempaa laitonta reittiä pitkin.

– Laillisen kannabiksen hintojen alentaminen vähentäisi tarvetta mustalle pörssille, sanoo aihetta tutkinut Toronton yliopiston sosiologian apulaisprofessori Akwasi Owusu-Bempah Lännen Medialle.

Hinnan lisäksi mustan pörssin on pitänyt Owusu-Bempahin mukaan voimissaan myös kannabiksen saatavuus.

– Kauppojen lisääminen tarjoaisi mahdollisuuden hankkia kannabista laillisesti ihmisille, jotka ovat valmiita ostamaan sitä. Osa suhtautuu varauksellisesti ”valtion" myymään kannabikseen, hän sanoo.

Ikäihmisten käyttö on kasvanut

Kanadassa kannabista kertoi käyttäneensä kuluvan vuoden heinäkuun ja elokuun välisenä aikana 5,2 miljoonaa kanadalaista. Määrä on sama kuin vuosi sitten.

Kaikkein eniten uusia kannabiksen käyttäjiä on tavattu vähintään 65-vuotiaissa. Näistä käyttäjistä peräti 25 prosenttia ei ole aiemmin käyttänyt kannabista, kun taas esimerkiksi 15–24-vuotiaissa uusia käyttäjiä ei ole käytännössä ollenkaan.

– Yli 65-vuotiaat ovat kasvaneet aikana, jolloin käyttö oli yleistä. Vaikka he eivät olisi käyttäneet aiemmin, saattoivat he olla kiinnostuneita, mutta vastahakoisia, koska se oli laitonta. Nyt he ovat tyytyväisiä voidessaan tehdä niin laillisesti. Moni saattaa käyttää kannabista myös ahdistukseen, uniongelmiin ja kipuihin, Owusu-Bempah sanoo.

Kieltolain ongelmissa korjaamista

Owusu-Bempah vaikuttaa muutoin optimistiselta, mutta erityisesti yhdellä osa-alueella hän näkee parannettavaa.

– Emme ole tehneet riittävästi kannabiksen kieltolain aiheuttamien ongelmien korjaamiseksi. Ihmisiä rangaistiin hallussapidosta sekä muista kannabikseen liittyneistä rikoksista. Rikosrekisterin vuoksi ihmisillä on ollut ongelmia saattaa opintonsa loppuun, työllistyä tai löytää asuntoa, hän sanoo.

Valtio on sallinut armahdukset pienten kannabiksen hallussapitoon liittyvien rikosrekisterimerkintöjen osalta, mutta olisi Owusu-Bempahin mukaan voinut tehdä paljon enemmän. – Esimerkiksi Yhdysvalloissa näitä ihmisiä on työllistetty laillisen kannabismarkkinan pariin. Lisäksi voisimme ohjata osan laillisesta myynnistä saaduista verovaroista yhteisöihin, jotka kärsivät kaikkein eniten kannabiksen ollessa kriminalisoitua, hän sanoo.

Owusu-Bempah muistuttaa, että laillistamisesta on kulunut vasta vuosi ja se on tapahtunut tietyin rajoituksin.

– Olen kuullut joidenkin ihmisten ja organisaatioiden valittavan laillisen markkinan liiallisesta rajoittamisesta, kauppoja ei ole tarpeeksi ja markkinaa kontrolloidaan liikaa. Mielestäni on parempi ottaa maltillinen lähestymistapa. Porttien avaaminen kertaheitolla, sallien täysin avoin kannabiksen myynti sekä markkinointi, johtaisi ongelmiin myöhemmin.

Kannabis Kanadassa

Statistics Canadan tekemästä tutkimuksesta selviää, että mustan pörssin osuus markkinasta putosi kalenterivuoden toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä 51,9 prosentista 42,3 prosenttiin viime vuoden vastaaviin lukuihin verrattuna.

Käyttäjät kertoivat laillisen kannabisgramman maksavan keskimäärin 10,23 dollaria ja laittoman 5,59 dollaria.

Laillisia kannabiskauppoja on tällä hetkellä Ontarion provinssissa 25. Ensimmäiset myyntiluvat arvottiin hakijoiden kesken. Ontarion hallitus päätti heinäkuussa, että kauppojen määrää lisätään 50:llä.

Abbotsfordin kaupungin poliisipäällikkö Mike Serr vaati CBC Newsin haastattelussa, että valtion on puututtava verkossa tapahtuvaan kannabiskauppaan. Hänen mukaansa peräti kolme tai neljä Googlen hakutuloksista ensimmäisenä löytyvää verkkokauppaa on laittomia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kanada on kyllä monella mittarilla huomattavasti parempi valtio elää kuin UK

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytön ja hallussapidon rangaistavuuden poistaminen olisi hyvä asia. Valtion monopolina rikollinen kauppa vähenisi ja yhteiskunta saisi verotuloja, joilla mahdollisia haittojakin voitaisiin torjua tai korjata.

Muuten: Alkoholi näyttää olevan valtiovallan erityisessä suojeluksessa, vaikka kyseessä on syöpävaarallinen hermomyrkky, joka aiheuttaa mittavan määrän kuolemia, tapaturmia ym. haittoja vuosittain. Miten ihmeessä tätä tavaraa voidaan suorastaan tyrkyttää ja houkutella mainoksin sen käyttöön, kun samaan aikaan tupakka on siirretty tiskin alle, mainonta kielletty, samoin nuuska. Eikö pullon kylkeen pitäisi laittaa varoitukset samaan tapaan? Myöskään reseptittömiä lääkevalmisteita ei saisi mainostaa kuten karkkeja vaan aina mukaan selkeät varoitukset haitoista.

Ei ole kovin johdonmukaista päihdepolitiikkaa, mutta eihän politiikka sitä muutenkaan ole - valitettavasti. Siinä kakun voi syödä ja säästää samaan aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisi jo pian Suomessakin näkevän edes käytön rangaistavuuden poistamisen. Jotenkin huvittavaa että ympäri maailmaa tuunataan laillisen kaupan säädöksiä kun taas täällä meillä koto Suomessa halutaan edelleen rangaista käyttäjiä. Herätys Suomi ja päättäjät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisi sallia täälläkin. Illalla pienet sauhut ja niskavaivat paranisi ja rentoutuisi. Uni tulisi hyvin ja nukkuisi hyvät unet ja aamulla olisi kerrankin pirteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessakin kannabiksen laillistaminen olisi hyvä asia, mutta alkoholin myymisen ja verotuksen järkeistäminenkin on liian vaikeaa. Suomi on vanhoillinen maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nelosoluen vapauttamisen vastustajapuolueet istuvat nyt kaikki hallituksessa. Tätä kansa haluaa. Vihervasemmisto onkin vanhoillisuuden pesä ja kehityksen jarru.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama kuin muissakin viljeltävissä tuotteissa. Vapautus toisi markkinoille kannabista, joka on kasvatettu olemattomin työvoimakustannuksin alueilla, jotka soveltuvat erityisen hyvin kasvatukseen. Hinta halpenisi, määrät kasvaisivat ja huumeongelma karkaisi käsistä.

Onneksi Suomen on tarkoitus päästä pian tupakastakin eroon. Siihen skenaarioon ei muukaan savua sisäänsä imevä myrkyttäminen sovii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jengit ja mafiat ovat ne jotka kieltolaista hyötyvät. Kannabista voi myös syödä, siksi ei aiheuta keuhkosyöpää tms. savun tuottamia haittoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laillisia puoteja ei ole ilmeisesti läheskään kaikissa vähänkään pienemmissä kanadalaisissa kaupungeissa. Ihmekös tuo jos musta pörssi on vielä voimissaan.

Vuosi on kyllä aika lyhyt aika tehdä mitään johtopäätöksiä. Paitsi että selvästikään kanadalainen yhteiskunta ei ole vajonnut anarkiaan. Katsotaan kymmenen vuoden päästä uudestaan. Epäilen kyllä, että yhteiskunnan romahdusta ei silloinkaan kyetä havainnoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa kaikille juopoille ja narkkareille jaettaisiin ilmaiset aineet, niin pääsisivät pikemmin pois tästä pahasta maailmasta ?
Ympäristöhaitat poistuisivat ja tulisihan se yhteiskunnalle paljon halvemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisi varmasti ihan fiksua. Paitsi koska aineiden laatua voisi valvoa ja annostelu olisi hallitumpaa, käyttäjät voisivat paremmin, ostaisivat huumeiden lisäksi muutakin, kuten ruokaa, ja huumerahoihin liittyvä rikollisuus, kuten pyörävarkaudet, loppuisi käytännössä kokonaan. Säästöä tulisi, kun poliisin, tuomio- ja vankeinhoitolaitoksen tarvitsisi käyttää aikaansa niin epäolennaisiin asioihin.

Valtaosa ongelmista aiheutuu nimenomaan kieltolaista. Esim. Heroiinia käytettiin Suomessa ennen ja jälkeen sodan maailmassa eniten, eikä kansakunta vajonnut silloinkaan täydelliseen anarkiaan, vaikka tokihan siitä haittaaakin oli. Heroiinia sai vuoteen 1957 asti apteekista.

Tärkeintä on minimoida kokonaishaitta - kustannus. Nykyinen järjestelmä on kallis ja heikkotehoinen. Luulisi veronmaksajaa kiinnostavan, voisiko vaihtoehdoilla luoda säästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”kun taas esimerkiksi 15–24-vuotiaissa uusia käyttäjiä ei ole käytännössä ollenkaan.”

Luitko juttua?

No ainakaan Kanadassa kakarat eivät polta pilveä sen enempää kuin ennenkään. Eikä jenkeissäkään ole tapahtunut mitään tuossa suhteessa. Hollannissa ei käytetä kannabista sen enempää kuin muuallakaan. Ja niin edelleen.

Mistä te kehittelette näitä tuomiopäivän skenaarioita?

Voisin hakea lähikaupasta 20 tölkkiä olutta näin sunnuntai-iltana. Mutta en hae. Eikö samalla logiikalla meidän kaikkien pitäisi olla kaljahuuruissa kellon ympäri, koska se on mahdollista ja edullista?

(Suomalaisteinien kannabiskokeilut ovat muuten kasvaneet aika paljon tällä vuosituhannella, vaikka kannabis on meillä tiukasti laitonta. Outo juttu.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

” kun taas esimerkiksi 15–24-vuotiaissa uusia käyttäjiä ei ole käytännössä ollenkaan.”

No ainakaan kanadalaisnuoret eivät ole sen enempää huuruissa kuin ennenkään.

Oletko muuten seurannut uutisia miten nuorten kannabiksenkäyttö on kasvanut Suomessa, vaikka se on laitonta?

Oletko itse kaljahuuruissa kellon ympäri? Kaljaahan saa jostain käytännössä kellon ympäri.

Et ole huuruissa? No miksi nuoret, tai kukaan muukaan, olisi kannabishuuruissa kaikkialla kellon ympäri?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Kanadalta.. ja voisi ihan hyvin laillistaa myös Euroopassa ainakin jossain maassa joka on muutenkin työttömyydestä kärsivä niin alkaisi turismi kukoistamaan maassa. Vaikka Puolassa tai Espanjassa tai..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko ajatella tuota humeiden laillistamista vaikka niin, että tietyissä kunnissa saisi käyttää? Esim. puolangalle tulis muutoryntäys kun sinne muuttaisi kasvattajat ja käyttäjät. Työpaikkojakin tulisi kun toiset ostaa ja toiset myyvät. Ne jotka ei huumeita halua nähdä niin muuttasivat vaikka ouluun. Oulu olisi huumekiellettyä aluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanteellinen tilanne olisi se, että valtio jakaisi ilmaiseksi huumeita jokaiselle halukkaalle niin paljon kuin sielu sietää. Rohkenen väittää, että kokonaiskustannukset muodostuivat näin toimittaessa matalammiksi kuin nykytilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

22:42
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22:28
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
22:08
Huippuhetket: Kärpät-TPS
21:58
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
21:35
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
21:26
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21:15
Samuel Purola avasi hallikautensa juoksemalla 200 metriä aikaan 21,29
57
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
27
Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa
22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
18
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
17
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
16
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
16
Ammattiliitto Pro laajentaa teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakonuhkaa – mukana noin 30 uutta yritystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Makuja

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

129 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image