Ulkomaat

Kaksi jouk­koam­pu­mis­ta nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa

Väijytykseen joutuneiden poliisien autot poltettiin sen jälkeen kun huumekartellin tappajat olivat surmanneet 13 poliisia El Aguajessa Michoacánin osavaltiossa maanantaina. KUVA: Ivan Villanueva
Ulkomaat 16.10.2019 12:39
Ilkka Timonen

Toisessa tapauksessa 13 poliisia sai surmansa huumekartellin väijytyksessä.

Väkivaltaan tottuneessa Meksikossa on hätkähdetty kahdesta joukkoampumisesta, joissa kahden päivän sisällä on kuollut liki 30 ihmistä. Toisessa niistä surmattiin väijytyksestä peräti 13 poliisia.

Tiistaina 14 siviiliä ja yksi sotilas saivat surmansa Guerreron osavaltion Tepochicassa lähellä Igualan kaupunkia tapahtuneessa turvallisuusjoukkojen ja aseistautuneiden siviilien välisessä joukkoampumisessa. Iguala tuli tunnetuksi vuonna 2014 siitä, että siellä katosi 43 opettajaksi opiskellutta.

Päivää aiemmin huumekartellin tappajat surmasivat 13 poliisia El Aguajen kaupungissa viereisessä Michoacánin osavaltiossa. Näiden murhien takana uskotaan olevan huumekartellin nimeltä Jalisco Nueva Generación.

Presidentti puolusti turvallisuusstrategiaansa

Presidentti Andrés Manuel López Obrador puolusti hallintonsa turvallisuusstrategiaa ja syytti joukkoampumisten takana olevan aiempien hallintojen tekemät virheet.

Tuoreimmat väkivaltaisuudet lisäävät paineita viime joulukuussa virkaan astunutta López Obradoria kohtaan.

Keski-Meksikon Guerrero ja Michoacán ovat kaksi maan väkivaltaisinta ja laittominta osavaltiota. Keskenään kilpailevat huumejengit taistelevat siellä salakuljetusreittien hallinnasta.

Michoacánin El Aguaje on strategisesti merkittävä kaupunki, jonka hallinnasta taistelee Jalisco Nueva Generaciónin kanssa Los Viagras -ryhmä, joka on eronnut Temppeliherrojen kartellista.

Vasemmistolainen López Obrador sanoi tiedotustilaisuudessa, että Michoacánin väijytys oli "hyvin valitettavaa", mutta hän muistutti sitoutuneensa käyttämään enemmän rahaa turvallisuuteen ja väkivallan juurien kitkemiseen.

– Olen optimistinen että me saamme turvattua rauhan... olemme täysin omistautuneet tälle asialle, mutta (aiemmat hallitukset) sallivat tämän kasvaa, hän sanoi kritisoiden aiempien hallintojen yrityksiä taistella rikollisuutta vastaan.

Murhien määrä nousemassa ennätykseen

Murhien määrä Meksikossa on tänä vuonna kasvamassa viimevuotisen ennätyksen ohi.

Michoacánin rikospaikalta otetut valokuvat näyttivät luotien rei'ittämiä poliisiautoja, jotka oli sytytetty tuleen. Maassa makasi kuolleita poliiseja. Paikalle oli jätetty viesti, joka kertoi väijytyksen takana olleen Jalisco Nueva Generación -kartellin.

Kartellin oletettu johtaja sai vajaa viikko sitten surmansa Michoacánin poliisin käsissä.

Virkaan tultuaan López Obrador loi poliisiin sotilaallisen kansalliskaartin taistelemaan väkivaltaa vastaan.

Monet kansalliskaartilaiset ovat kuitenkin joutuneet menemään Yhdysvaltain vastaiselle rajalle estämään laittomien siirtolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut Meksikoa rangaistustullien nostamisella, ellei López Obrador saa siirtolaistulvaa kuriin.

Igualanin kaupunki joutui kansainvälisen huomion keskiöön vuonna 2014 sen jälkeen kun 43 opettajaksi opiskellutta joutui huumejengien ja korruptoituneiden poliisien kidnappaamaksi ja murhaamaksi. Tapaus oli omiaan nostamaan López Obradorin valtaan.

MAINOS

Kommentoi

Liekö ammuskelujen määrä Meksikossa jotenkin yhteydessä aselakiin.....
Koko Meksikossa on vain yksi asekauppa, joka sijaitsee maan 23-miljoonaisessa pääkaupungissa Méxicossa ja on asevoimien ylläpitämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image