Ulkomaat

Kadonnut yh­dys­val­ta­lais­mies näkyi Google Earthin kuvassa yli 10 vuoden ajan – kukaan ei vain kiinnittänyt siihen huomiota

Tällä viikolla poliisi vahvisti löytäneensä 22 vuotta sitten kadonneen yhdysvaltalaismiehen. William Moldtin auto näkyy edelleen Googlen karttojen satelliittikuvassa veden alla lammen reunassa. KUVA: Google Maps
Ulkomaat 13.9.2019 22:12 | Päivitetty 13.9.2019 22:17
Ida Kannisto

Yhdysvaltalainen William Moldt katosi selittämättömästi 22 vuotta sitten. Karttapalvelun satelliittikuvissa näkyi vuosien ajan uponnut auto, jossa kadonnut oli sisällä.

Veden alla näkyvä valkoinen auto kiinnitti yhdysvaltalaisen Barry Fayn huomion elokuussa.

Hän tarkasteli entistä asuinaluettaan Floridan Wellingtonia Google Earth -karttapalvelussa, kun tuli vahingossa ratkaisseeksi 22 vuotta vanhan katoamistapauksen.

Fayn havainto uponneesta autosta johdatti poliisit vuonna 1997 Floridassa kadonneen William Moldtin jäljille.

Moldt oli viettämässä iltaa floridalaisessa yökerhossa marraskuun alussa vuonna 1997. Vain hetki ennen katoamistaan tuolloin 40-vuotias mies soitti tyttöystävälleen ja kertoi, että hän aikoi pian lähteä ajamaan takaisin pariskunnan yhteiseen kotiin.

Silminnäkijöiden mukaan mies oli puhelun aikaan ajokuntoinen. Kadonneista ihmisistä raportoivan verkkosivun mukaan Moldt lähti yökerhosta yksin noin yhdentoista aikaan illalla. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Business Insider.

Puhelun jälkeen Moldtista ei ole tehty havaintoja – ennen kuin tämän vuoden elokuussa.

Arvoitus ratkesi syyskuussa

Huomattuaan salaperäisen auton satelliittikuvissa Barry Fay otti yhteyttä tuttavaansa, joka yhä asui alueella. Tämä lähti tarkastamaan lampea drone-lennokkinsa avulla varmistaakseen, oliko kuvissa näkyvä ajoneuvo yhä veden alla.

Kun lennokki paljasti, että ajoneuvo on paikallaan, hän otti yhteyttä poliisiin.

Poliisi veti pahoin kalkkeutuneen auton lammesta elokuun lopussa. Lampi sijaitsee Moon Bay Cirlen alueella Floridan Wellingtonissa.

Brittilehti Independent kertoo, että paikallisen viranomaisen mukaan oli heti selvää, että auto oli ollut vedessä jo pitkään. Sen sisältä löytyi ihmisen jäänteitä. Syyskuussa tutkijat onnistuivat tunnistamaan, että kyseessä todella olivat Moldtin jäänteet.

Poliisi arvelee, että 22 vuotta sitten Moldt menetti autonsa hallinnan ja ajautui veteen. Varmuutta tuskin saadaan koskaan.

– On mahdotonta selvittää, mitä tapahtui niin monta vuotta sitten, kertoi poliisin tiedottaja Theresa Barbera BBC:n mukaan.

Karttapalvelut ovat paljastaneet salaisuuksia ennenkin

Auton löytöpaikan läheisyydessä asuva paikallinen kertoi paikallislehti The Palm Beach Postille, ettei hän ollut koskaan nähnyt autoa rantaviivalta.

Tutkimuksissa kävi kuitenkin ilmi, että Google Earth -karttapalvelun satelliittikuvissa lampeen uponnut auto on näkynyt selvästi jo vuodesta 2007 eli 12 vuoden ajan. Ilmeisesti kukaan ei vain ollut huomannut sitä aikaisemmin.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen. Karttapalveluiden avulla on mahdollista kurkistaa paikkoihin, joissa vierailu on muuten hankalaa. Jo ennen tuoreen katoamistapauksen ratkeamista on huomattu, että karttapalvelut voivat pitää sisällään runsaasti tietoa, joka vain joskus jää havaitsematta.

Independent kertoo, että kolme vuotta sitten Yhdysvaltojen Michiganissa löytyi lammesta kateissa ollut, 76-vuotias David Lee Niles.

Paikallinen asukas oli havainnut uponneen auton kesken joulukuusen koristelun. Kävi ilmi, että myös tämä ajoneuvo oli ollut selvästi näkyvissä Google Maps -karttapalvelussa useiden vuosien ajan.

MAINOS

Kommentoi

Todella jännä juttu on se että auton katossa näkyy musta iso läntti ja auton kone pellillä kanssa. Voitteko ottaa selvää tästä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kadonnut yh­dys­val­ta­lais­mies näkyi Google Earthin kuvassa yli 10 vuoden ajan – kukaan ei vain kiinnittänyt siihen huomiota"

Mies ei näkynyt, näkyi vain auto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikko tarkoittaa varmaan auton olleen nähtävissä karttapalvelun avulla?
Uutisen jatko-osa kertonee alueen tilasta ja auton kulkureitistä lampeen, kertausta ja mainoksia jutun yhteydessä unohtamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kadonnut yh­dys­val­ta­lais­mies näkyi" No eihän näkynyt, vaan lampeen uponnut auto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei näkynyt. Auto näkyi. Ei mitään rajaa näissä klikkiotsikoissa valehteluille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muttako pitää vähän vääntää ja oikoa, jotta saa vähän jotain pöyristyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image