Ulkomaat

Julian Assange sai 17 uutta syytettä – Wikileaksin perustaja pelkää luovutusta USA:han

Julian Assange vietiin poliisiautossa oikeuden istuntoon Lontoossa vappupäivänä. KUVA: NEIL HALL
Ulkomaat 24.5.2019 9:35
Seppo Ylönen

Silmukka vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen ympärillä kiristyy. Yhdysvaltain oikeusministeriö on julkistanut 17 uutta rikossyytettä australialaismiestä vastaan.

Yhdysvaltojen mukaan Assange on rikkonut lakeja ottaessaan vastaan ja julkistaessaan nimiä, jotka on saatu salaiseksi julistetuista lähteistä. Nimien paljastamisella Assange vaaransi lukemattomien afgaanien, irakilaisten, toimittajien, uskonnollisten johtajien, ihmisoikeusaktivistien ja toisinajattelijoiden hengen.

Wikileaksille tiedot välitti Yhdysvaltain armeijan tiedusteluasiantuntija Chelsea Manning, joka oli ennen sukupuolenkorjausleikkausta nimeltään Bradley Manning.

Manning välitti Wikileaksille kymmenisen vuotta sitten 260 000 diplomaattisähkettä, joista iso osa käsitteli sotaa Afganistanissa ja Irakissa. Lisäksi Wikileaks julkaisi videon Yhdysvaltojen joukkojen helikopteri-iskusta Irakissa.

Obama lievensi tuomiota

Wikileaks julkaisi sähkeet ja videon vuonna 2010.

Manning tuomittiin 35 vuodeksi vankeuteen, mutta presidentti Barack Obama lievensi tuomion seitsemään vuoteen. Manning pääsi vapaalle jalalle toukokuussa 2017.

Tällä hetkellä Manning on taas vankilassa kieltäydyttyään todistamasta Wikileaksia vastaan.

Julian Assangen niskassa on nyt 18 syytettä, joista luvassa on kymmenien vuosien vankeustuomio. Lisäsyytteiden julkistamisella oli kiire, sillä ne tuli Yhdysvaltain lakien mukaan jättää 60 päivän sisässä alkuperäisen syytteen julkistamisesta.

47-vuotias Assange itse pelkää saavansa kuolemantuomion, jos Britannia luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin.

Raiskaussyytteitä Ruotsista

Wikileaks on puolustanut perustajaansa sanomalla, että vuodoissa oli kyse sananvapauden käyttämisestä, jotta tärkeitä faktoja saatiin suuren yleisön tietoon.

Assangen kujanjuoksu alkoi vuonna 2012, kun hän pakeni Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön.

Hän oli tuolloin takuita vastaan vapaalla jalalla odottaessaan päätöstä mahdollisesta luovutuksesta Ruotsiin, missä alun alkaen kaksi naista syytti Assangea raiskauksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Myöhemmin tutkimukset ovat rajautuneet yhteen naiseen.

Assange on kiistänyt syytteet.

Ecuador perui turvapaikan

Presidentin vaihtuminen Ecuadorissa muutti Assangen tilanteen. Britannian poliisi pidätti Assangen lähetystön ovella 11. huhtikuuta sen jälkeen, kun Ecuador oli mitätöinyt hänen turvapaikkaoikeutensa.

Tämän jälkeen brittituomioistuin jakoi Assangelle 50 viikon vankeusrangaistuksen takuuehtojen rikoksesta vuonna 2012.

Myös Ruotsin syyttäjälaitos kiinnostui uudelleen Assangesta ja haluaa kuulustella miestä Tukholman tapahtumista elokuussa 2010. Ruotsin viranomaiset olivat kaksi vuotta sitten jo ehtineet lopettaa selvitykset ja perua pidätysmääräyksen.

Ruotsi on nyt uusinut luovutuspyynnön Britannialle.

Britannian sisäministeri Sajid Javidin käsissä on nyt päätös, luovutetaanko Assange Yhdysvaltoihin vai Ruotsiin.

MAINOS

Kommentoi

...kun ei uskalleta kuunnella ainutta ihmistä maailmassa, jolla ei ole syytä valehdella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On osittain Assangen syytä, että Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit. Assangella on pakkomielle Hillary Clintonia vastaan. Jos Assangen tavoite on aiheuttaa kaaosta niin siinä on ainakin onnistuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
7
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image