Ulkomaat

"Jos hallitus valehtelee, media painaa valheet sellaisenaan" – Iranin tur­ma­vies­tin­nän to­den­pe­räi­syy­des­tä ei ole mitään takeita

Toimittajat ilman rajoja -järjestön aktivistit esiintyivät vuonna 2012 Ranskassa kädet sidottuina ja iho maalatuilla vammoilla. Tarkoituksena oli symboloida Iranin viranomaisten vangitsemien toimittajien ja bloggaajien kohtaloa Iranissa. Protestilla järjestö vaati vangittujen vapauttamista. KUVA: IAN LANGSDON
Ulkomaat 10.1.2020 15:19
Ida Kannisto

Iran sijoittuu lehdistönvapauslistalla häntäpäähän. Valehtelu on valtion johtamaa ja järjestelmällistä. Arkaluontoisista asioista raportoivaa toimittajaa voi odottaa vankeusrangaistus tai jopa kuolema.

Lähes 13 500. Niin monta valheellista tai harhaanjohtavaa väitettä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esitti ennen kuin kautta oli takana tuhat päivää, kertoi The Washington Post -lehden tekemä faktantarkistus.

Iranin ja Yhdysvaltojen välien kiristyessä Trumpin lausunnot voivat arveluttaa. Iranin hallinnon tiedonantojen todenperäisyyttä sen sijaan ei kukaan pysty edes tarkistamaan.

Iran sijoittuu tuoreimmassa lehdistönvapausindeksissä aivan häntäpäähän sijalle 170. Indeksi julkaistaan vuosittain ja siinä arvioidaan lehdistönvapauden tilaa 180 maassa.

– Viimeisessä listauksessa Iran ei ainoastaan ollut kymmenen huonoimman joukossa vaan se oli myös edellisestä vuodesta tippunut kuusi pykälää, mikä tarkoittaa sitä, että poliittinen kehitys parin viime vuoden aikana on ollut sanan- ja medianvapauden kannalta kielteistä, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä.

Iran on ollut maailmanlaajuisen huomion keskipisteenä siitä saakka, kun Yhdysvaltojen ilmaisku tappoi iranilaisen kenraalin Qassim Suleimanin viime viikolla. Tällä viikolla tapahtumat saivat jatkoa. Iran iski ohjuksilla yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämiin tukikohtiin Irakissa ja pian sen jälkeen ukrainalaiskone syöksyi maahan.

Mitä turmakoneelle tapahtui, sitä on arvuuteltu onnettomuuspäivästä lähtien. Iran pani tapahtuneen teknisen vian piikkiin pian onnettomuuden jälkeen. Totuus voi kuitenkin olla jotain aivan muuta.

Kovaa sensuuria

Toimittajien oikeuksia puolustavan yhdysvaltalaisen Committee to Protect Journalists (CPJ) -järjestön raportin mukaan Iranissa vangittiin viime vuonna yhdeksän toimittajaa.

Ainakin 860 toimittajaa on vangittu tai tapettu massa vuodesta 1979, kertoo puolestaan Toimittajat ilman rajoja -järjestön raportti. Silloin Iranissa tapahtui vallankumous ja pappisvalta alkoi hallita maata.

– Toisin sanoen sellaista julkisesti toimivaa mediaa, joka jollakin tavalla tarkistaisi hallinnon lausuntojen todenperäisyyttä, maassa ei ole ollut enää pitkään aikaan, Mäkelä sanoo.

CPJ:n viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan Iran on maailman kymmenen sensuroiduimman maan listalla sijalla 7. CPJ:n mukaan Iran on päätynyt listalle siksi, että maan hallitus vangitsee toimittajia, sulkee verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia, ylläpitää pelon ilmapiiriä sekä valvoo toimittajia ja heidän perheitään.

Viranomaiset pidättävät ja määräävät ankaria vankeusrangaistuksia toimittajille, jotka uskaltavat kertoa arkaluontoisista aiheista, kuten korruptiosta tai protesteista.

– Voidaan sanoa, että jos hallinto päättää jostakin asiasta kertoa muuta kuin totuutta, niin Iranissa toimii julkisesti vain sellainen media, joka välittää tarkistamatta myös nämä paikkansapitämättömät väitteet.

– Jos hallitus valehtelee, media kyllä painaa ne valheet ihan sellaisenaan.

Edellä Jemen ja Afganistan

Iran oli yksi suurimmista putoajista tuoreimmalla lehdistönvapauslistalla. Mäkelä sanoo, ettei pohjaryhmässä yleensä ole juuri tilaa tippua – eikä Iran ole menossa myönteisempään suuntaan.

Listalla maiden tilannetta arvioidaan värien avulla. Maat, joiden lehdistönvapaus arvioidaan hyväksi, ovat valkoisia. Suomi on näiden joukossa. Keltainen on melko hyvä. Oranssi kertoo, että maan tilanne on ongelmallinen, punainen tarkoittaa huonoa ja musta erittäin huonoa.

Iranin tilanne on arvioitu erittäin huonoksi. Sitä parempia listauksessa ovat esimerkiksi Jemen ja Afganistan.

Mäkelä kertoo, että yleensä erittäin huonoiksi luokitelluissa maissa hallitus joko omistaa tai valvoo täysin median toimintaa ja pystyy poistamaan niiden joukosta kaikki toimijat, jotka eivät suostu asettumaan hallituksen asettamiin puitteisiin. Yleensä se tarkoittaa sitä, että hallituksen viestit on julkaistava ilman minkäänlaista kritiikkiä.

Eri maissa on käytössä monenlaisia, joskus erikoisiakin lainsäädännöllisiä temppuja, joiden avulla median toimintaan voidaan puuttua.

– Esimerkiksi Venäjän keksintö, että internetissä blogia pitävä henkilö voidaan julistaa ulkomaiseksi agentiksi, jos hän jollakin tavalla kritisoi vapaammassa hengessä hallintoa. Se on ihan ainutlaatuinen juttu koko maailmassa, Mäkelä sanoo.

Mitä tulee tuoreimpiin tapahtumiin Iranissa, Mäkelän mukaan on selvää, että lentoturman todenperäiset tiedot tulevat muualta kuin Iranista.

 

MAINOS

Kommentoi

Amerikkalaiset voisi toimia vapaasti, niin kuin he väittävät. Nyt video esiin, missä näkyy ohjuksen osuma koneeseen? Kun on vapaata, niin miksei näytetä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Video on näytetty ja jaossa. Jos et osaa löytää, ei se ole amerikkalaisten syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Trump ja Halla-aho puhuvat aina totta, eivätkä vääristele sitä omien tarpeidensa mukaan. Tämä sama passaa myös kaikkiin Perussuomalaisiin poliitikkoihin ja heidän kannattajiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iran on siis aivan kuin Suomi sillä erolla, että täällä hallitus ei valehtele, vaan puhuu muunneltua totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaista on suomessa, ei kuitenkaan toistaiseksi niin brutaalissa ja väkivaltaisessa muodossa kuin 1000 vuotta ajasta jäljessä olevassa Iranissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää ensin ymmärtää, mitä inkvisitio tarkoittaa, ennen kuin käyttää sanaa Suomeen liittyen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomasitko että saat vapaasti sanoa mielipiteesi. Kukaan Ei tule ovellesi aamuyöllä hakemaan sinua eikä kukaan sano ” me tiedämme missä lapsesi ovat”, vaikka arvostelet isänmaatasi. Arvosta tätä oikeuttaisi !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvänä esimerkkinä, jos verrataan Suomea Venäjän "keksintöön" käsitellä hallituksen vastustajia, on hallintomme harjoittama sumutus tapaus Haavistossa. Tätä tekemisistään vastuuseen vaativat kansalaiset leimataan perussuomalaisiksi epähenkilöiksi ja rähiseviksi öykkäreiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomihan ei voi olla 1000vuotta ajasta jäljellä, kun sikkoin ei odes minkäänlaisia suomalaisia ollut, ja sitten kun oli, sivistys tuli tänne jälkijunassa, eikä oikeastaan ole vieläkään perillä. Luepa vähän lääketieteen ja esim matematiikan historiasta Iranissa ja arabimaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samoinhan se valitettavasti on suomessakin, lehdistö ja yle toitottaa hallituksen sanomaa ja on näin probakandan jatje ja äänitorvi. Työvoimapula, ei sellaista ole oikeasti, iso osa kansaa on työttömänä.. ilmastonmuutos jaa siihen liittyvä probanda jolla puolustellaan kaikenlaisia maksuja ja veroja ( maapallon ilmasto muuttuu luonnostaan koko ajan).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten odotinkin otsikon luettuani tällaista kommenttia. Oli sitten mikä tahansa ulkomaailmaa koskeva kriittinen artikkeli niin aina joku hattiwatti tulee julkisuuteen tällä "samoin Suomessa"-teemalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä halla-aholainen junkutus ei vakuuta ketään muuta kuin samoin ajattelevia hengenheimolaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin !.
Näitä takahikijäläisiä kyllä Suomesta löytyy !!!!!. Taitavat olla persuja ?. Kun olen kierrellyt maailmaa, niin aina piireissä jossa tiedetään asioista aika tarkkaan, niin Suomi mainitaan yhdeksi maailman demokraattisimista maista !!!!!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivikautta elettäisiin jos ymmärrettävän tekstin tuottaminen olisi noin vaikeaa... Itsenäisyydestä puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image