Ulkomaat

Johnsonia uhkaa uusi mi­nis­te­ri­ka­pi­na – brittilehden tietojen mukaan kohti so­pi­muk­se­ton­ta brexitiä eteneminen johtaisi viiden eroon hallituksesta

Britannian pääministeri Boris Johnsonin hallituksen ministereitä on mahdollisesti eroamassa. Taustalla on se, että pääministeri johtaa maata kohti sopimuksetonta Brexitiä. KUVA: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT / EPA
Ulkomaat 9.10.2019 12:33
Daniel Wallenius

Britannian pääministeri Boris Johnsonia uhkaa jälleen uusi hallituskapina.

Brittilehti Timesin mukaan jopa viiden ministerin ero on mahdollinen. He olisivat kulttuuriministeri Nicky Morgan, Pohjois-Irlannista vastaava ministeri Julian Smith, oikeusministeri Robert Buckland, terveysministeri Matt Hancock ja oikeuskansleri Geoffrey Cox.

Erojen syynä olisi ministerien huoli siitä, että Johnson johtaa maata kohti sopimuksetonta brexitiä sekä riski siitä, että brittiparlamentti alkaa suoraan hallita Pohjois-Irlantia.

Lisäksi ministereitä huolettaa Johnsonin erityisavustajan rooli brexitin suunnittelussa. Närää herättää se, että strategiat laatii avustaja, ei vaalien seurauksena valtaan noussut hallitus.

Viimeksi Johnsonin brexit-politiikan takia nähtiin ministerieroja syyskuussa, kun työ- ja eläkeministeri Amber Rudd ja yliopistoministeri Jo Johnson erosivat. Boris Johnsonin hallitus nimitettiin heinäkuun lopussa.

Jopa 50 kansanedustajaa kapinoi

Kapina Johnsonia vastaan ei rajoitu ministereihin. Financial Times kertoi keskiviikkona, että jopa 50 konservatiivien parlamenttiryhmän jäsentä kieltäytyisi lähtemästä vaaleihin ajamaan vaaliohjelmaa, joka lupaa kovan brexitin.

Osa kapinallisista harkitsee ehdokkuutta pehmeämmällä brexit-ohjelmalla, osa kokonaan sivuun jättäytymistä.

Jo aiemmin Johnson on erottanut ryhmästään 21 jäsentä, jotka ovat äänestäneet hallitusta vastaan.

Usko sopimukseen hiipuu

Brittimedia uutisoi eilen tiistaina, että brexit-neuvottelut kaatuisivat jo tällä viikolla Johnsonin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin puhelun jälkeen. Tieto puhelusta tuli nimettömästä lähteestä Britannian pääministerin kansliasta, eikä sen sisältöä ole vahvistettu.

Myös Irlannin pääministeri Leo Varadkar oli puhelimitse yhteydessä Johnsoniin tiistaina. Hän sanoi puhelun jälkeen, että pitää sopimuksen syntymistä ensi viikon EU-huippukokoukseen mennessä hyvin vaikeana tehtävänä, vaikka vannoikin työskentelevänsä sen eteen loppuun asti.

– Periaatteessa Britannia on kieltäytynyt sopimuksesta, jonka neuvottelimme hyvässä uskossa pääministeri Mayn hallituksen kanssa kahden vuoden aikana. Nyt he ovat laittaneet puolet siitä takaisin pöydälle ja kutsuvat sitä myönnytykseksi, mitä se ei oikeastaan ole, Varadkar sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Kyllähän sitä aina söis ennemmin näitä kotimaisia lihoja ja muita tuotteita niin tietäis ainakin alkuperän ja ei tarttis pelätä näitä hullun lehmän tauteja eikä muitakaan juttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konservatiivien kannatus on noussut sopimuksettoman eron alla eli enemmistö on edelleen eron kannalla Iso-Britanniassa. Lähdön jälkeen tulee hetkeksi ongelmia, mutta muutaman vuoden päästä talous on EU aikaa vahvempi. EU:ssa nettomaksajien maksut kasvaa ja Suomi häviää edelleen viennissä. Veron korotukset Suomessa jatkuu, kun itä ja etelä Eurooppa ei noudata budjettikuria. Ilmeisesti Halla-aho on ainoa, joka uskaltaa jättää euron. Aloitetaan siitä. Ja ei ole tarvetta Venäjääkään kumarrella, jos joku niin päättelee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU laittaa kapuloita Englannin rattaisiin näyttääkseen muille EU maille ettei kannata yrittääkkään erota EU
Sta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro miten kapuloita laitetaan rattaisiin, vai keksitkö koko jutun ihan itse?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun seuraa Boriksen ja Donaldin temppuja niin olo on kuin katselisi Dalin maalausta kolmiulotteisena. Kääk!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit on kuin ihmiset katsovat pitkätukkia kieroon..
Mutta vieressä kulkeva sänkipää heroinisti saa kaiken empatian, mummoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääbrexiteereiilä , jotka ovat rikkaita elitistejä on laajoja yhteyksiä Venäjälle, Domnic Cummingsilla on ollut siellä paljon bisneksiä. Leave-kampanjaa organisoinut Arron Banks, jolla niin ikään on tiiviit Venäjä-yhteydet, on kieltäytynyt avaamaan uskottavasti Leave-kampanjan rahoituslähteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tässä ole enemmänkin kyse Trumpin kanssa veljeilystä. USA:n maataloustuotteet ovat etenkin kyseessä, kuten kloorilla putsattua kanaa, jota EU ei halua ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soita Halosen Tarjalle, hän kertoi seuraavaa kun oltiin liittymässä unioniin:
-ainahan siitä voi erota jos siltä tuntuu.

Varma tieto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina voi erota, mutta muut sanelevat ehdot! Näin se vaan menee. Tämän tiesi jo vuosikymmeniä sitten fiksumpi Boris eli Jeltsin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, ei, vaan ehtoja on jos liittyy. Erotessa palautuu alkutilanne jolloin jää ulkopuolelle Eu:n eduista, ja myös haitoista. Kukin punnitsee oman tilanteensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Alkutilanne ei palaudu, koska ympäristö (muut ovat edelleen jäseniä) ja maailma ovat muuttuneet. Juuri tämä on Johnsonin liian vaikea myöntää. Britannia jäisi väistämättä ulkokehälle. Eu ei tee enää samanlaisia sopimiksia kuin Norjan ja Sveitsin kanssa. Lisäksi Irlannin saaren rauha olisi mennyttä. EU ei tarvitse Britanniaa, mutta Britannia tarvitsee EU:ta. Asiaa voisi havainnollistaa väkiluvuin nyky-Oulun ja entisen Ylikiimingin kunnan suhdetta (Brittejä on alle 13% EU:sta). Kumman luulet sanelevan kuntaliitoksen tai -eron ehdot? Brexitissa on sama juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein vastattu. Ei Eu:ssa olla vankina, koska se on vapaitten maitten perustama vapaaehtoinen yhteisö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa taas tulee propagandaa. EU ei ole millään tavalla estämässä Britanniaa eroamasta, kiistassa on kyse siitä, että Britannia haluaisi säilyttää ison osan EU-jäsenyyden suomista etuuksista samalla kun se luopuisi suurimmasta osasta velvoitteita. Kuviteltuun Suomen kultaaikaan kaipaavat yrittävät tämän kääntää tukemaan omaa "itsenäisyyspolitiikkaansa", joka todellisuudessa palauttaisi maamme Venäjän hännystelijäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei erottua säily etuudet eikä velvoitteet. Britit ovat olleet suuri maksaja ja hyötyisivät taloudellisesti erosta pitemmässä juoksussa, koska kauppasuhteet useimpiin EU-maihin säilyisivät ja EU:n tullimuurit ja rajoitukset kolmansiin maihin tulisivat heidän päätettäväkseen. Se mikä edustajia pelottaa on Pohjois-Irlannin raja. Siellä voi leimahtaa pahasti ja pommit alkavat taas paukkua Lontoon keskustassa.
Skotit myös uhkaavat hylätä emämaansa ja liittyä EU:hun takaisin, tosin se voi vesittyä kun kuulevat ehdot. Ja edelleen Corbynin vallanhimo, joka on tuhonnut jo kolme vuotta alahuoneen työskentelyn.
On väärin luulla että kansainyhteisönsä tärkein jäsen kuihtuu kääpiöksi eron myötä. Saatuaan itsenäisyytensä EU:sta takaisin, useimmat EU-maat ovat polvillaan tuon rikkaan ydinasevaltion eteisessä kauppaneuvotteluissa - niin on pakosta Rinnekin, jos nyt jonon ohi puheidensa takia pääsee. (Ironiaa, ei vihapuhetta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haluaa makeaa mahan täydeltä, siitä pitää maksaa sopiva hinta. Boris haluaisi ottaa kaiken ilmaiseksi ja sehän tässä Borista harmittaa, kun homma ei onnistukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä voi erota! Britit ei vain pääse asiasta itsensä kanssa sopuun. Osa haluaa erota sopimuksen kanssa ja osa ilman sopimusta. Siitä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään ENEMMISTÖ brittiläisistä on EU-eroa vastaan.

Tämä on itse asiassa se, mikä hiertää Britannian parlamentissa, vaikka sitä ei ääneen lausuta. Brexitin kannattajat ovat tosiasiallisesti parlamentissakin vähemmistössä. Labourkin pelaa omaa peliään.

Brexitiä ei tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image