Ulkomaat

Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra so­pi­muk­set­to­man" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä

Presidentti Donald Trump (vasemmalla) kehui G7-tapaamistaan kollega Emmanuel Macronin kanssa"parhaaksi tähän mennessä.
Ulkomaat 25.8.2019 9:17
Reuters

Brittimedian mukaan pääministeri Boris Johnson vaatii EU:lta 75 prosentin alennusta Brexit-laskuun. Presidentti Donald Trumpin mukaan viikonlopun aikana tullaan saamaan paljon aikaan.

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo ilmoittaa tänään, että maa maksaisi sopimuksettoman EU-eronsa yhteydessä unionille vain yhdeksän miljardia puntaa, kertoo brittimedia Sky News. Uutiskanava ei kerro, mihin lähteeseen oletus perustuu.

Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn neuvottelemassa erosopimuksessa summa on 39 miljardia puntaa eli noin 43 miljardia euroa. Johnson siis vaatisi tähän 75 prosentin alennusta.

Tusk ja Johnson varoittavat toisiaan

Lasku tullee esille tänään, kun Johnson tapaa EU-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin G7-maiden kokouksen yhteydessä Ranskan Biarritzissa.

Lauantaina Tusk tviittasi toivovansa, ettei Johnson jäisi historiaan "herra sopimuksettomana".

Johnson puolestaan sanoi saapuessaan Ranskaan, että sopimuksen edellytyksenä on niin sanotun backstopin poistaminen sopimuksesta. Tällä tarkoitetaan Pohjois-Irlannin ja EU:n jäseneksi jäävän Irlannin värisen rajan pysymistä avoimena.

– Ellei Donald Tusk halua jäädä historiaan herra sopimuksettomana, niin toivon, että hän ottaa tämän huomioon, Johnson sivalsi.

Lähtökohdat ovat hyvin hankalat

Britannian vaatimukset eivät ainakaan helpota yhteisymmärryksen löytymistä itse G7-kokouksessa, jonka lähtökohdat ovat muutoinkin poikkeuksellisen hankalat.

G7-maita ovat Ranska, Britannia, Kanada, Saksa, Italia, Japani ja Yhdysvallat. Kokouksen isäntä, Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kutsunut mukaan myös useita Aasian ja Latinalaisen Amerikan maita.

Macronin ajatuksena on ollut päästä keskustelemaan suurista globaaleista kysymyksistä, kuten tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksen vastaisista toimista.

Teemat uhkaavat kuitenkin jäädä akuuttien, maiden välejä kiristävien asioiden alle. Niistä merkittävimpiä on Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota.

Tusk sanoi lauantaina, että kokous on "testi vapaalle maailmalle ja sen johtajille".

– Tämä voi olla viimeinen mahdollisuus palauttaa ennalleen poliittinen yhteisömme, hän totesi.

Yrittääkö Johnson saada Trumpia perääntymään?

Toisaalta merkkejä paremmastakin on saatu.

Macronin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin lauantaisen tapaamisen jälkeen Trump totesi asioiden vaikuttavan toistaiseksi hyvältä.

– Saamme tänä viikonloppuna paljon aikaan, Trump totesi heti tapaamisen jälkeen.

Myöhemmin Trump vielä tviittasi, että tapaaminen Macronin kanssa oli paras, joka heillä on ollut. Myös pohjustava tapaaminen muiden johtajien kanssa meni Trumpin mukaan "erittäin hyvin".

Ranska ja Yhdysvallat kiistelevät Ranskan valmistelemasta, yhdysvaltalaisia jättiyrityksiä koskevasta digiverosta, johon Trump on uhonnut vastaavansa ranskalaistuotteisiin kohdistetulla viiniverolla.

Trumpilla ja Johnsonilla on keskinäinen tapaaminen sunnuntaiaamuna.

Johnson ilmoitti etukäteen kehottavansa Trumpia perääntymään kauppasodassa, joka monien mukaan uhkaa jo koko maailmantaloutta.

Ranska ja Saksa eri linjoilla Mercosur-sopimuksesta

Yksi kokouksen isoja, akuutteja kysymyksiä ja mahdollisia erimielisyyden aiheuttajia on suhtautuminen Amazonin metsäpaloihin ja Brasilian presidentti Jair Bolsonaroon.

Macron on ilmoittanut, ettei Ranska allekirjoita jo neuvoteltua Mercosur-sopimusta Amazonin tilanteen vuoksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan tämä ei kuitenkaan ole oikea tapa reagoida tilanteeseen, ja Johnsonin on tulkittu olevan samoilla linjoilla.

MAINOS

Kommentoi

Nämä 39 miljardia puntaa eivät ole ilmaista rahaa EU:lle. Niillä maksetaan niitä velvoitteita, jotka Britannialta jäävät maksamatta EU:n ulkopuolella. Mm. laajan brittiläisen virkamiehistön eläkkeitä.

Jos Britannia siirtää laskunsa maksattamisen EU:lle, niin rahat voitaisiin kerätä Britannialta vaikka korotettuina tullimaksuina, kunnes summa on kokonaan maksettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien on turha toivoa, että saavat itselleen hyvän kauppasopimuksen 'america first' Trumpin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump jo lupasi tehdä laajemman kauppasopimuksen brittien kanssa kuin koskaan kenenkään kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sekin toteutuu kuten kaikki hyvä mitä Trump saa aikaan ja Kiinakin haluaa jälleen neuvotella USA:n kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä uutisen vain paranevat sitä mukaa kuin viikot kuluvat. Eliitti on täydessä paniikissa ja ahdistettuna viimeiseen nurkkaan jossa kokevat loppunsa.

Minä hieman osasin odottaa, että Johnson tuo uutta ryhtiä Britanniaan, mutta tämä on niin paljon parempaa kuin mitä osasin edes kuvitella. Britannian ei kannata maksaa EU:lle yhtään mitään. Ja mitä EU edes tekisi vaikka Britannia ei maksaisi mitään? EU on epädemokraattisten byrokraattien ylläpitämä riistokoneisto ilman todellista kansojen tukea eli eivät he voi yhtään mitään. Lähettäisivätkö he sota-aluksia Britanniaan? Hhaha voin keroa, että Britannian suvereniteettia ei loukkaa kukaan.

Eli aivan mahtava homma ja toivottavasti Johnson ei suostu maksamaan edes tuota 9 miljardia. Minä en maksaisi riistoeliitille yhtään mitään. Siihen päälle vain kunnon kova brexit ja Britannian asiat lähtevät heti parempaan.

Vaikutukset ulotuvat myös meihin muihin eli EU ei tule tästä koskaan selviämään hengissä ja se tarkoittaa sitä, että kova brexit vapauttaa myös Suomen Brysselin kuristuksesta.

Johnson on Britannian Trump se on nyt todistettu. Voikohan uutispäivä tästä enää parantua? Sehän se vielä puuttuisi jos Kiinan kommunistit olisivat entistäkin enempi paniikissa Hiongkongin tilanteen vuoksi, mutta se on sitten jo kokonaan toinen uutinen vaikka liittyy saumattomasti tähän samaan globaalin eliitin alasajoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa vain ne lässytykset hyytyä kun Eu hajoaa ja leviää kuin Jokisen eväät. Lälläläää.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että käytät nimeä Britannia Iso-Britannian sijaan, onkin oikeansuuntainen ilmaus tälle välivaiheelle.
Kun Skotlanti tulevaisuudessa on eronnut Britanniasta, jäljelle jää ainoastaan pieni maatalouselinkeinoa harjoittava saarivaltio josta suurteollisuus on paennut pois, nimeltään Pikku-Britannia.
EU sen sijaan on ja pysyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

killa boris on nyt pihalla ja täysin ulkona realiteeteista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Borishan on se joka istuu Eu:n vaatiman rahakasan päällä. Millä Eu luulee kaivavansa tuon rahakasan esiin. Hahaha, Boris maksaa vain sen mitä haluaa, voi olla ettei suostu maksamaan yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahat on EU:n yksinkertaista kaivaa Britannialta vaikka korotettujen tullimaksujen muodossa. Boriksen tuhoon tuomittu uho on vain yritys kiillottaa omaa henkilökohtaista kilpeään ennen kuin saa potkut pääministerin paikalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu vai kuka ne potkut Johnssonille antaa, britit ei anna. Eu:n kynnet ei Britanniaan enää pysty, se on nyt entistäkin selvempi kun Trumpkin on entistä vahvemmin brittien takana. Lupasi jo tehdä laajan kauppasopimuksen brittien kanssa. Kyllä Eu vain jää nuolemaan näppejään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image