Ulkomaat

John Boltonin ero voi johtaa presidentti Donald Trumpin ja Iranin presidentin Hassan Ruhanin tapaamiseen

Turvallisuusneuvonantaja John Boltonin ero voi merkitä asioiden nytkähtämistä eteenpäin Yhdysvaltain ja Iranin välisessä umpikujassa. KUVA: TATYANA ZENKOVICH
Ulkomaat 11.9.2019 11:41
Ilkka Timonen

Trumpin mahdollinen diili Iranin kanssa voisi kuitenkin olla vaikea asia myydä kotona ja Lähi-idässä

Turvallisuusneuvonantaja John Boltonin tiistainen eroaminen/erottaminen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lähipiiristä poistaa esteen mahdollisille neuvotteluille Iranin kanssa.

Bolton on tunnettu nimenomaan Iran-haukkana, "Tohtori Einä" mitä tulee Iran-suhteisiin. Hän oli suositellut Trumpille hyökkäystä Irania vastaan viime kesänä sen jälkeen kun Iran oli pudottanut amerikkalaisen droonin.

Trump kuitenkin perui hyökkäyksen viime hetkellä peläten siitä alkavan sodan seurauksia.

Boltonin innoittamana Trump vetäytyi vuonna 2015 Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta, jolla Iran suostui rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden höllentämisestä.

Trump on sen jälkeen uudistanut Iranin vastaisia pakotteita ja yrittänyt katkaista Iranin öljyviennin, joka on perinteisesti ollut Iranin keskeisin tapa saada ulkomaan valuuttaa ja tuloja valtiolle.

Kaksi Trumpille läheistä ministeriä sanoi tiistaina, että presidentti on valmis tapaamaan Iranin presidentin Hassan Ruhanin ilman ennakkoehtoja.

– Presidentti on tehnyt selväksi, että hän on valmis tapaamiseen ilman ennakkoehtoja, mutta me jatkamme maksimaalisen painostuksen kampanjaa, sanoi valtiovarainministeri Steven Mnuchin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vain muutama päivä aiemmin Iran oli ilmoittanut kiihdyttävänsä sentrifugeja, jotka rikastavat sen hallussa olevaa uraania.

Mnuchinin vieressä seisonut ulkoministeri Mike Pompeo myönsi olevan mahdollista, että Trump tapaisi Ruhanin myöhemmin tässä kuussa YK;n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Iran ei halua toistaiseksi neuvotella

Iran sanoi keskiviikkona, että Boltonin ero ei saa Teherania harkitsemaan uudelleen neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa.

Maan YK-suurlähettiläs Majid Takhteravanchi sanoi, että neuvotteluille ei ollut sijaa niin kauan kuin Yhdysvaltain Iranin-vastaiset pakotteet olivat voimassa, kertoi uutistoimisto Irna.

"Painostuksen helpottaminen olisi virhe"

Yhdysvaltalaiset kongressiedustajat varoittivat, että Iranin vastaisen painostuksen helpottaminen olisi virhe.

Senaattori Ted Cruz tviittasi, että Boltonin erottaminen merkitsi "taloudellisen pelastusköyden heittämistä ajatollahille".

Hän toivoi, että päätös ei merkitsisi presidentin Iran-linjan pehmenemistä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema asiantuntija Phil Gordon uskoi, että Iranin on kuitenkin vaikea hyväksyä Yhdysvaltain vaatimuksia, joihin kuuluu uraanin rikastamisen lopettaminen kokonaan, vielä tiukemmat tarkastukset sen ydinlaitoksiin, ballististen ohjusten rajoittaminen ja täydellinen muutos alueellisessa politiikassa. Gordon toimi presidentti Barack Obaman kaudella ulkoministeriössä ja Valkoisessa talossa.

Trumpin pyrkimys saada "diili" aikaan Iranin kanssa merkitsisi näiden vaatimusten helpottamista, mitä on kuitenkin vaikea myydä kotimaassa Yhdysvalloissa ja Lähi-idän alueella erityisesti kumppanimaa Israelille.

Pakko saada jokin diili ulkopolitiikassa

Iran on vain yksi esimerkki presidentin yrityksistä saada aikaan ulkopoliittinen voitto ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.

– Trump yrittää epätoivoisesti saada aikaan sarjan sopimuksia, vaikka vain kosmeettisia, ennen vuoden 2020 vaaleja Afganistanissa, Iranissa ja Pohjois-Koreassa ja hän näkee Boltonin esteenä tälle, sanoi uutiskanava CNN:lle Colin Kahn, joka toimi Obaman avustajana.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image