Ulkomaat

John Boltonin ero voi johtaa presidentti Donald Trumpin ja Iranin presidentin Hassan Ruhanin tapaamiseen

Turvallisuusneuvonantaja John Boltonin ero voi merkitä asioiden nytkähtämistä eteenpäin Yhdysvaltain ja Iranin välisessä umpikujassa. KUVA: TATYANA ZENKOVICH
Ulkomaat 11.9.2019 11:41
Ilkka Timonen

Trumpin mahdollinen diili Iranin kanssa voisi kuitenkin olla vaikea asia myydä kotona ja Lähi-idässä

Turvallisuusneuvonantaja John Boltonin tiistainen eroaminen/erottaminen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lähipiiristä poistaa esteen mahdollisille neuvotteluille Iranin kanssa.

Bolton on tunnettu nimenomaan Iran-haukkana, "Tohtori Einä" mitä tulee Iran-suhteisiin. Hän oli suositellut Trumpille hyökkäystä Irania vastaan viime kesänä sen jälkeen kun Iran oli pudottanut amerikkalaisen droonin.

Trump kuitenkin perui hyökkäyksen viime hetkellä peläten siitä alkavan sodan seurauksia.

Boltonin innoittamana Trump vetäytyi vuonna 2015 Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta, jolla Iran suostui rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden höllentämisestä.

Trump on sen jälkeen uudistanut Iranin vastaisia pakotteita ja yrittänyt katkaista Iranin öljyviennin, joka on perinteisesti ollut Iranin keskeisin tapa saada ulkomaan valuuttaa ja tuloja valtiolle.

Kaksi Trumpille läheistä ministeriä sanoi tiistaina, että presidentti on valmis tapaamaan Iranin presidentin Hassan Ruhanin ilman ennakkoehtoja.

– Presidentti on tehnyt selväksi, että hän on valmis tapaamiseen ilman ennakkoehtoja, mutta me jatkamme maksimaalisen painostuksen kampanjaa, sanoi valtiovarainministeri Steven Mnuchin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vain muutama päivä aiemmin Iran oli ilmoittanut kiihdyttävänsä sentrifugeja, jotka rikastavat sen hallussa olevaa uraania.

Mnuchinin vieressä seisonut ulkoministeri Mike Pompeo myönsi olevan mahdollista, että Trump tapaisi Ruhanin myöhemmin tässä kuussa YK;n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Iran ei halua toistaiseksi neuvotella

Iran sanoi keskiviikkona, että Boltonin ero ei saa Teherania harkitsemaan uudelleen neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa.

Maan YK-suurlähettiläs Majid Takhteravanchi sanoi, että neuvotteluille ei ollut sijaa niin kauan kuin Yhdysvaltain Iranin-vastaiset pakotteet olivat voimassa, kertoi uutistoimisto Irna.

"Painostuksen helpottaminen olisi virhe"

Yhdysvaltalaiset kongressiedustajat varoittivat, että Iranin vastaisen painostuksen helpottaminen olisi virhe.

Senaattori Ted Cruz tviittasi, että Boltonin erottaminen merkitsi "taloudellisen pelastusköyden heittämistä ajatollahille".

Hän toivoi, että päätös ei merkitsisi presidentin Iran-linjan pehmenemistä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema asiantuntija Phil Gordon uskoi, että Iranin on kuitenkin vaikea hyväksyä Yhdysvaltain vaatimuksia, joihin kuuluu uraanin rikastamisen lopettaminen kokonaan, vielä tiukemmat tarkastukset sen ydinlaitoksiin, ballististen ohjusten rajoittaminen ja täydellinen muutos alueellisessa politiikassa. Gordon toimi presidentti Barack Obaman kaudella ulkoministeriössä ja Valkoisessa talossa.

Trumpin pyrkimys saada "diili" aikaan Iranin kanssa merkitsisi näiden vaatimusten helpottamista, mitä on kuitenkin vaikea myydä kotimaassa Yhdysvalloissa ja Lähi-idän alueella erityisesti kumppanimaa Israelille.

Pakko saada jokin diili ulkopolitiikassa

Iran on vain yksi esimerkki presidentin yrityksistä saada aikaan ulkopoliittinen voitto ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.

– Trump yrittää epätoivoisesti saada aikaan sarjan sopimuksia, vaikka vain kosmeettisia, ennen vuoden 2020 vaaleja Afganistanissa, Iranissa ja Pohjois-Koreassa ja hän näkee Boltonin esteenä tälle, sanoi uutiskanava CNN:lle Colin Kahn, joka toimi Obaman avustajana.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

136
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
73
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
63
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
29
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
20
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image