Ulkomaat

Itävallan oi­keis­to­po­pu­lis­tit lähtivät hallituksesta – koko hallitus voi kaatua vi­deos­kan­daa­liin

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz haluaisi nimittää hallitukseensa asiantuntijoita ministereiksi oikeistopopulistien lähdön jälkeen. KUVA: CHRISTIAN BRUNA
Ulkomaat 21.5.2019 9:50
Seppo Ylönen

Itävalta saattaa ajautua virkamieshallituksen johdettavaksi. Näin käy, jos liittokansleri Sebastian Kurz menettää luottamuksen parlamentin äänestyksessä. Luottamus mitataan luultavasti tänään.

Itävalta suistui poliittiseen kriisiin viikonvaihteessa, kun saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkaisivat perjantaina videon, jolla varaliittokansleri Heinz-Christian Strache käy poliittista kauppaa venäläisoligarkin lähisukulaiseksi esittäytyneen naisen kanssa.

Kurz edustaa Itävallan vanhaa valtapuoluetta, konservatiivista Kansanpuoluetta (ÖVP). Strache puolestaan on johtanut hallituksen toista puoluetta, oikeistopopulistista Vapauspuoluetta (FPÖ).

Kurzin hallitus muodostettiin joulukuussa 2017. 32-vuotias Kurz on Euroopan nuorin hallitusvankkurien vetäjä.

Maahanmuuttajat samaan paikkaan

Ensin erosi Strache itse hallituksen kakkosmiehen paikalta.

Sitten Kurz pyysi sisäministeri Herbert Kickliä lähtemään, koska Kickl oli videon ottohetkellä heinäkuussa 2017 Vapauspuolueen pääsihteeri. Vapauspuolue ja Venäjän valtapuolue, Yhtenäinen Venäjä solmivat yhteistyösopimuksen vuonna 2016. Kickl oli tässä kuviossa tärkeä lenkki.

Hallitustyöskentelyssä sisäministeri Kickl on hätkäyttänyt radikaaleille ehdotuksillaan maahanmuuttajien kohtelusta. Hän on esimerkiksi ehdottanut turvapaikkapäätöstä odottavien keskittämistä tiettyihin paikkoihin. Puheenparressa kuultiin kaikuja natsiajasta.

Kickl ei suostunut lähtemään vapaaehtoisesti. FPÖ asettui Kicklin tueksi ja ilmoitti, että kaikki sen seitsemän ministeriä jättävät hallituksen.

Virkamieshallitus näköpiirissä

Liittokansleri Kurz ja presidentti Alexander Van der Bellen sopivat alustavasti, että Itävallassa pidetään ennenaikaiset vaalit syyskuussa. Kurzin ajatuksena on korvata Vapauspuolueen ministerit puolueisiin kuulumattomilla asiantuntijoilla.

Yhtä mahdollista tosin on, että Itävallan vie vaaleihin puhdas virkamieshallitus. Epäluottamuslausetta Kurzille on esittänyt Jetzt-puolue, joka on vihreistä eronneen Peter Pilzin perustama puolue.

Myös suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit (SPÖ) on vihjannut kannattavansa epäluottamuslausetta. Kurzin kohtalo sinetöityy, jos FPÖ liittyy kostoksi oppositiorintamaan.

Lännen tiedustelupalvelujen ansa

Itävallan poliittiseen kriisiin syösseen videon taustat ovat yhä epäselvät. Saksalaislehdet kertovat, että heillä on videomateriaalia kuusi tuntia viinanhöyryisestä illanvietosta luksushuvilalla Ibizan saarella heinäkuussa 2017.

Strachen lisäksi paikalla olivat hänen puoluetoverinsa Johann Gudenus ja nimetön nuori venäläisnainen, joka väittää olevansa venäläisen oligarkin lähisukulainen.

Tapaaminen näyttää Strachelle viritellyltä ansalta. Mutta kuka sen oli järjestänyt?

Itävallan suurin lehti Kronen Zeitung – jonka omistusjärjestelyistä ja linjanmuutoksista myös puhuttiin Ibizalla – arvelee, että asialla olivat läntiset tiedustelupalvelut, koska tapaamisen järjestelyt olivat niin ammattitaitoiset.

Ansan tarkoituksena olisi lehden mukaan ollut saattaa Strache ja FPÖ huonoon valoon, sillä Kurzin hallituksessa tärkeät puolustus- ja sisäministerin salkut olivat Vapauspuolueen edustajilla.

Monet länsimaat olivat lopettaneet turvallisuuspoliisien yhteistyön Itävallan kanssa, koska ne pelkäsivät arkaluonteisten tietojen vuotavan Moskovaan.

MAINOS

Kommentoi

Kylläpä sitä nyt iloitaan kun saadaan ositettua ns. populistit melkein epäihmisiksi. Vaalitemppu taitaa olla, liekkö tottakaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ensimmäinen ja viimeinen kerta! Näitä löytyy myös Suomesta tätä touhua, jossa ollaan valmiita myymään oman edun ja rahan takia vaikka oma äiti. Näinhän se menee!

Katsoisin enemmänkin ympärilleni ja ihmettelen, että miten näitä kavereita nousee valtaan, koska se kuvaa koko järjestelmän mädännäisyyttä. Miksi nämä saavat nousta valtaan? Aikanaan on poliittisesti myyty koko valtakunta kuten Suomelle kävi Molotov - Ribbentrop -sopimuksessa. Ei mitään uutta auringon alla. Vastaavia on pienoiskoossa tapahtumassa jokaisella politiikan tasolla joka hetki. Politiikka on likaista peliä ja puhdas demokratia on siitä todella kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten se nyt onkin, että yksi mätä omena leimaa koko puolueen? Eihän se näin mene mm Sdp:n osalta, kun mätiä omenia siellä on ollut useita. Röyhkeimmät vetävät jo yhtäläisyysviivoja tämä skandaalin ja PSn välille, mikä kyllä on aivan naurettavaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi? Eikös tuossa mainittu jo kaksikin venäjämielistä ministeriä ja vielä mainitsematta ulkoministeri joka tanssi häissään Putinin kanssa.
Kyllä yhtäläisyyksiä voi vetää paljonkin. Ei meidän persut voi yksin vetää omaa erilaista linjaansa vaan menevät isompien mukana. Tästä ei toki vielä puhuta mutta onhan meidän pari näkyvää persua jo käynyt isojen luona ja kovasti hymyilevät kuvissa. Näin olen ollut näkevinäni. Saatan toki erehtyäkki....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image